Dangų raižantys namai atvėrė akis


2009-09-14
Vereta Rupeikaitė
Dangų raižantys namai atvėrė akis

Atostogaudami užsienyje architektai nepoilsiauja – čiumpa fotokameras ir atlošia galvas priešais kolegų kūrinius. Kaunietis Gintaras Balčytis fotografuodamas išnaršė Amerikos dangoraižių gimtines.

Slepia betoną po stiklu

Kokius pastatus verta pamatyti Niujorke, Čikagoje? Profesionalus architektas nepateiks paprasto recepto į šiuos Amerikos didmiesčius atvykusiam Lietuvos turistui. Atrasti ir apžiūrėti tai, kas vertingiausia, – didelis darbas. Pats G.Balčytis nesekiojo paskui gidą, kuris parodytų visus pageidaujamus objektus. Susirinkęs šiek tiek informacijos prieš išvykdamas, architektas leidosi į ekskursiją su fotoaparatu ir susidarė savo nuomonę apie šiuos miestus.

"Negalėčiau pasakyti, kad Niujorkas arba Čikaga yra gražūs, kaip, pavyzdžiui, Paryžius. Amerikos didmiesčiai kitokie, tarsi priklausantys visai kitai kategorijai", – grįžęs mėgino įvertinti architektas.

G.Balčyčio žodžiais, kad ir ką suprojektuotum, architektūriškai sugadinti Niujorką neįmanoma. Mat šio miesto mastelis yra milžiniškas, jis yra labai įvairus, nuolat kintantis. Vienas namas neturi jokios įtakos miesto urbanistikai, nebent jis būtų neįtikimai didelis.

Kauniečio architekto vertinimu, Niujorkas nepasižymi naujos architektūros ikonomis. Jam asmeniškai kur kas išraiškingesni XX a. pradžioje statyti pirmieji dangoraižiai, kurių fasaduose vyrauja ne stiklas, o betonas. Dauguma šiandieninių naujųjų stiklinių dėžių turi bene vienintelį išskirtinumą – ūgį.

"Jei toks dangoraižis stovėtų vienas, jo architektūrinė išraiška būtų visiškai bevertė. Kai jų daug, kai jie sudaro visumą, įspūdis kitoks", – teigiamų bruožų įžiūrėjo pirmą kartą Jungtinėse Amerikos Valstijose viešėjęs G.Balčytis. Tiesa, lietuvis negalėjo atsistebėti, kad kai kurie tokie senieji Niujorko dangoraižiai šiuo metu yra apsiuvami stikliniu drabužiu.

"Bet kuriuo atveju, ir Niujorkas, ir Čikaga man labai patiko. Įdomu buvo vien pasitikrinti, ar jie atitinka suformuotą įvaizdį. Priešingai, nei teigia aukštų pastatų priešininkai, tarp dangoraižių nesijauti užspeistas tarsi narve, šviesos netrūksta. Taip gali sakyti tik tie, kurie nėra buvę Niujorke", – aukštaūgių didmiesčių naudai kalbėjo pašnekovas.

Niujorko įvaizdis – ne mums

Bevaikščiodamas po Niujorką, Čikagą, G.Balčytis ne kartą prisiminė gimtąjį kraštą.

"Anksčiau galvodavau, kad Kaunui reikalingi aukštybiniai pastatai. Dabar manau, kad visiškai galime apsieiti be jų, ypač centrinėje miesto dalyje. Manau, statyti juos būtų baisi klaida", – nuomonę parsivežė architektas. Pasak jo, vienišas dangoraižis žemų pastatų fone sulaužytų miesto mastelį, panoramai nekenktų nebent 7–9 aukštų pastatai.

"Jei per statybos bumą Kaunas centre neįstengė pastatyti aukšto pastato, dabar jo dar ilgiau reikėtų laukti. Net jei vieną tokį ir pastatytų, būtų sunku patikėti, kad atsirastų jų ir daugiau", – svarstė architektas.

Didžiausia blogybė, pasak G.Balčyčio, kai užsimojus statyti aukštą statinį nemąstoma apie viso miesto arba bent centrinės dalies tolesnį vystymąsi. Sklypą įgijęs užsakovas nežino, ar galima jame statyti į padanges pasistiebusį naujoką.

Vilniuje, Savanorių prospekte, prieš kelerius metus pastatytas 27 aukštų statinys, G.Balčyčio įsitikinimu, sudarko kraštovaizdį. Kai susidaro aukštaūgių pastatų kalva, kaip Vilniuje ant Neries kranto, – sprendimas tinkamas. Tačiau Klaipėdai, G.Balčyčio svarstymu, tiktų kitoks scenarijus nei sostinėje. Atskirai stovintys dangoraižiai uostamiestyje žiūrėtųsi – taip mėgino įsivaizduoti kaunietis architektas.

Pats sulaukęs užsakymo suprojektuoti dangoraižį, G.Balčytis nedvejodamas imtųsi. "Aišku, kad visi nori suprojektuoti kuo aukštesnį pastatą. Tačiau toks pastatas turi atitikti vietą", – įsitikinęs G.Balčytis ir abejoja, ar tokių vietų yra Kaune.

Architektas tiki, kad dangoraižis nebūtinai turi būti plika stiklo dėžutė – ir aukšti statiniai gali būti įdomūs savo estetika. Antai Europoje yra nemažai išskirtinių dangoraižių, o Amerikoje G.Balčytis tokių pasigedo. Be to, jam pasirodė, kad aplankytuose JAV miestuose architektūrinio konteksto nelabai paisoma, daroma tai, ko reikia užsakovui. Net ir garsusis Solomono R.Guggenheimo muziejaus pastatas stovi pats sau vienas. Jo kaimynai, kaip patebėjo lietuvis architektas, – nors ir neseniai pastatyti, bet gana prastos architektūros.

Moka kaimynams už erdvę

G.Balčytis pripažįsta: sukurti kažkuo išsiskiriančią dangoraižio estetiką nėra paprasta, architektas apribotas konstrukcijų, statybinių medžiagų galimybių. Senųjų JAV aukštaūgių namų formos ir medžiagos, architekto nuomone, parinktos atsakingiau, nes tuo metu buvo galvojama apie ilgaamžiškumą architektūroje.

Amerikoje dangoraižio negali statyti neturėdamas pakankamai pinigų. Kaunietis architektas nustebo sužinojęs, kad dangoraižių statytojai iš aplinkinių sklypų savininkų turi supirkti erdvę. Taip tarsi nuperkama kaimynų galimybę statyti dangoraižį.

G.Balčytis nepraleido progos aplankyti Niujorke įsikūrusio dangoraižių muziejaus, kuriame lyginami Niujorko Manhateno salos ir Honkongo aukštaūgiai. Architektūros skyrius jis matė ir modernaus meno muziejuose, kuriuose eksponuojami maketai, brėžiniai, nuotraukos. "Pas mus architektūra kažkodėl nevertinama kaip menas, kurį galima eksponuoti", – apgailestavo kaunietis.

G.Balčytis specialiai nuvažiavo ir į prastesnės reputacijos Niujorko rajoną – Harlemą, žinomą kaip juodaodžių kultūros centras.

"Niujorkas – švarus miestas, o Harleme skraido laikraščiai, mėtosi šiukšlės. Tačiau tada man kilo mintis, kad namų fasadų būkle jis tvarkingesnis už Kauno Laisvės alėją, kuri yra labai nugyventa ir netvarkyta", – prisiminė architektas.

Važiuoti į Niujorką verta ne vien tam, kad panardytum tarp aukštaūgių pastatų. Besidomintiesiems interjero dizainu – tai tikras lobynas.

"Komercinių parduotuvių, biurų interjerais Niujorkas – nepakeičiamas miestas. Interjerai labai išraiškingi ir modernūs. Pavyzdžiui, "Prada" parduotuvės interjerui, kaip teigiama, išleista 20 mln. dolerių", – pavyzdį pateikė G.Balčytis.


Aikščiausi gyvenamieji arba administraciniai pastatai:

Vilniuje – 33 aukštų verslo centras "Europa" Konstitucijos prospekte. Bazinis aukštis – apie 118 m, su smaile – 148,5 m. Pastatytas 2004 m.

Klaipėdoje – 34 aukštų gyvenamasis pastatas "Pilsotas" Gandrališkėse. Jo aukštis – 112 m, baigtas statyti – 2009 m.

Kaune – 16 aukštų daugiabutis gyvenamasis namas "Sakura" Eigulių mikrorajone. Pastatytas 2006 m.


Kriterijai

Pasauliniu mastu dangoraižiu laikomas gyvenamosios arba administracinės paskirties pastatas, kurio aukštis ties paskutiniuoju aukštu siekia 150 m. Tokių pastatų pasaulyje yra apie 1,5 tūkst., iš jų apie 40 – itin aukšti, viršijantys 300 m ribą. Tačiau miestuose, kuriuose vyrauja žemi pastatai, dangoraižiais laikomi ir 150 m nesiekiantys namai, kurie išsikiša pastatų panoramoje.


Dangoraižių istorijos faktai

1885 m. Čikagoje buvo pastatytas pirmasis pasaulyje dangoraižis, kurio konstrukcijoms buvo naudojama geležis. Pastatas tebuvo 9 aukštų.

1913 m. pastatytas pirmasis statinys, atitinkantis šiuolaikinius dangoraižių kriterijus. Tai "Vulvorto" pastatas Niujorke, turintis 57 aukštus.

1930 m. aukščiausiu pasaulio pastatu tapo Niujorke išdygęs "Chrysler" dangoraižis, turintis 77 aukštus.

1931 m. ligtolinius Niujorko dangoraižius pranoko 102 aukštų "Empire State Building".

1972 m. Niujorke pastatyti "Broliais dvyniais" praminti Pasaulio prekybos centro dangoraižiai turėjo 110 aukštų, tačiau 2001 m. rugsėjo 11-ąją jie buvo sugriauti per teroro aktus.

1974 m. pastatytas aukščiausias Čikagos dangoraižis "Sears Tower", turintis 108 aukštus, tebėra aukščiausias JAV dangoraižis.

2003 m. Taivane, Taibei mieste, pastatytas 101 aukšto pastatas.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Dubajuje, statomas 162 aukštų dangoraižis dar neužbaigtas.

Sudarant aukščiausių pastatų – dangoraižių – reitingus, dažniausiai naudojamas konstrukcinis pastato aukštis. Tai aukštis nuo šaligatvio lygio iki aukščiausiojo pastato konstrukcinio elemento taško, įskaitant smailes ir stiebus, tačiau neįskaitant televizijos ir radijo antenų, taip pat vėliavų stiebų. Kartais dangoraižių ūgiu įvardijamas pastato aukštis, siekiantis aukščiausio prieinamo aukšto grindų lygį. Yra ir kitų dangoraižio aukščio matavimo principų.