Vokiečiai važinės žemyn galva


2009-06-25
Aušra Garnienė
Vokiečiai važinės žemyn galva

Jeigu šiomis dienomis mieste pastebėsite vienratį ir juo bevažiuojantį dviratininką žemyn galva, nenustebkite – taip kauniečius nusprendė palinksminti vokiečiai iš Lipės apskrities.

Akrobatiniai "Vinorosso" grupės dviratininkų pasivažinėjimai turėtų paįvairinti Kauno ir Lipės apskrities bendradarbiavimo dvidešimtmečiui skirtus renginius. Ši sukaktis prieš tris savaites paminėta Vokietijos mieste Detmolde, kur lankėsi mūsų miesto delegacija.

Draugystė tarp Kauno ir Lipės apskrities užsimezgė dar 1988 m., o bendradarbiavimo sutartis pasirašyta 1989 m. Abi pusės šiuos ryšius vadina unikaliais, nes Kaunas tuomet dar buvo sovietinis miestas, o Lipės apskritis atstovavo Vakarų Vokietijai. Tai vienas pirmųjų Kauno miesto užsienio partnerių.

"Džiugu, kad mūsų draugystė apėmė įvairias sritis, nes bendradarbiauja ne tik politikai, bet ir menininkai, sportininkai, ugniagesiai, mokyklų mokytojai ir mokiniai", – Detmolde sakė Lipės apskrities viršininkas Friedelis Heuwinkelis. Kaune rengiamoje konferencijoje "Moderni savivalda" jis dalysis patirtimi apie gatvių tvarkymą.

Kauniečiai taip pat turės progą susipažinti su Švalenbergo miesto tautinių kostiumų gildija. Meno galerijoje "Meno parkas" veikia bendra Lipės ir Kauno menininkų paroda. Keletas Kauno menininkų yra gavę specialias stipendijas. Jiems buvo sudarytos galimybės gyventi ir kurti Lipės apskrities miestuose. Bendradarbiavimo dvidešimtmečio proga Kauno menininkų darbai buvo eksponuojami Detmolde.

Penktadienio vakarą "Girstučio" kultūros ir sporto centre miestiečiams bus surengtas nemokamas Kauno ir Lipės apskrities kolektyvų koncertas.