Stadione — varvančios tribūnos


2008-05-02
Stadione — varvančios tribūnos

Savivaldybės tarnautojai teigia, kad S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadiono statiniai žiūrovams nekelia grėsmės, tačiau pripažįsta, kad jų būklė apgailėtina.

Į „Kauno dienos“ redakciją paskambinęs skaitytojas tvirtino per vienas futbolo rungtynes pastebėjęs, jog S.Dariaus ir S.Girėno stadiono tribūnos judėjo labiau nei paprastai.

Sporto centro direktorius Vytas Snarskis tokį nerimą pavadino pokštu. 1979 metais statytos tribūnos pernai buvo sutvirtintos. „Vasarą sutvirtintos visos kolonos. Pritrūko pinigų, todėl nebaigta jų apdaila. Garantuoju, kad tribūnos tikrai nebesvyruoja“, – aiškino direktorius.

Tribūnų kolonoms sutvirtinti išleista daugiau nei pusė milijono litų. Šiems darbams buvo rengtasi ketverius metus. Tiek laiko praėjo nuo tada, kai Kauno technologijos universiteto darbuotojų grupė atliko stadiono statinių ekspertizę.

Išvadose pažymėta, kad tribūnų svyravimas viršija leistinas normas. Taip pat atkreiptas dėmesys, kad susidėvėję keturi metaliniai stadiono apšvietimo bokštai, tribūnų hidroizoliacinė danga. Kol ji nesutvarkyta, vanduo iš viršutinių tribūnų žliaugia per visas sienas iki pat žemės. Dėl to vyksta gelžbetonio korozija.

Prieš ketverius metus nauja hidroizoliacinė danga buvo patiesta dviejose tribūnose, tačiau pro ją ir vėl bėga vanduo.

Stadione tvarkytinų vietų yra ir daugiau. „Pastatams atnaujinti reikia apie keturiolikos milijonų litų“, – konstatavo savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėjas Vygimantas Abramavičius.

Stadiono direktorius pastebėjo, kad daugybės problemų būtų galima išvengti tribūnas uždengus stogu. Tačiau V.Abramavičius šią galimybę atmetė – ji neatsipirktų.

V.Snarskio manymu, stadiono statiniams ir sporto inventoriui rekonstruoti reiktų apie 30 milijonų litų. Mažiausiai 5–7 milijonus litų teks išleisti rengiantis 2009 metais Kaune vyksiančiam Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatui.

„Kūno kultūros ir sporto departamentas šiemet rengtis čempionatui skyrė milijoną litų, bet šios sumos nepakaks bėgimo takų dangai atnaujinti“, – guodėsi direktorius.

Praėjusiais metais apie 77 milijonus litų stadionui rekonstruoti siūlėsi skirti stadione futbolo rungtynes žaidžiantis FBK „Kaunas“ ir jį remianti „Ūkio banko investicinė grupė“. Kauno valdžia verslininkų pasiūlymą atmetė.

Į stadioną pretenduoja ir šalia įsikūrusi Lietuvos kūno kultūros akademija.