Socialinis būstas – nereikalingas?


2009-06-25
Mantas Tomkūnas
Socialinis būstas – nereikalingas?

Kauno valdininkai savivaldybės žinion neskuba perimti buto, kuriame neseniai gyveno nuteisti čečėnai Gatajevai, nors galimybės apsigyventi socialiniame būste laukia ne viena dešimtis kauniečių.

Savivaldybė buto neperėmė

Už smurtą prieš globotinius nuteisti sutuoktiniai Malikas ir Khandižat Gatajevai jau nuo spalio atlieka laisvės atėmimo bausmes, jų vaikai perduoti kitiems globotojams. Tačiau Kauno savivaldybei priklausantis butas, kuriame gyveno skandalingieji sutuoktiniai, vis dar formaliai priklauso jiems.

Per šį laikotarpį Kauno valdžia nesugebėjo perimti buto ir perduoti jo socialinio būsto eilėje laukiantiems kauniečiams. Nuteisus sutuoktinius Gatajevus, bute, esančiame V.Putvinskio gatvėje 66 name, liko gyventi buvę Gatajevų globotiniai, sulaukę pilnametystės.

Bandymai išsiaiškinti padėtį bei susisiekti su Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėja Kristina Kupriene baigėsi nesėkme.

Atsiliepusi telefonu ir sužinojusi, kad bendrauja su "Kauno dienos" žurnalistu, moteris atsakė atostogaujanti ir, nespėjus pasiteirauti apie buto likimą, išjungė telefoną.

Situaciją komentavusi K.Kuprienės pavaldinė, Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus Nuomos administravimo poskyrio vedėja Gineta Bartkuvienė sakė, kad čečėnams buvo liepta išsikelti iki birželio 15-osios.

"Nebeliko globojamų vaikų – Gatajevų vaikai apgyvendinti vaikų globos namuose, o visi kiti nesimoko ir nedirba. Įstatymai nenumato, kad tokius gyventojus reikia globoti, – aiškino G.Bartkuvienė. – Butas kol kas negrąžintas į Savivaldybės socialinio būsto fondą, aiškinamės, ar iš jo išsikraustė gyventojai. Jei neišsikraustė, teiksime dokumentus jiems iškeldinti."

Pasak valdininkės, toliau nuomoti butą buvusiems gyventojams nėra tikslinga, o buto nuomos sutartis yra pasibaigusi.

Beje, patys Gatajevai rugpjūtį turėtų būti paleisti į laisvę.

Įsigijo nekilnojamojo turto

Iki šiol lieka neaišku, kodėl butas taip ilgai liko Gatajevų žinioje, nors šie dar prieš teismo procesą įsigijo nekilnojamojo turto. Anot G.Bartkuvienės, sutuoktiniai turi valdų Karmėlavoje ir Kaune – mieste jiems priklauso butas.

Moteris negalėjo tiksliai atsakyti, kodėl butas nebuvo laiku sugrąžintas į Savivaldybės socialinio būsto fondą.

"Kauno tarybos politikų sprendimu šis butas vaikų namams buvo nuomojamas išimties tvarka, jie nesiryžo iš karto jo atimti iš čia gyvenusių vaikų. Kai situaciją išsiaiškino, o nepilnamečiai vaikai buvo paimti globoti, tuomet nebeliko pagrindo nuomai", – tvirtino G.Bartkuvienė.

Nuomos administravimo poskyrio vedėja tvirtino, kad buvęs čečėnų butas eilės tvarka bus nuomojamas Kauno gyventojams, laukiantiems socialinio būsto.

Kaimynai ramybės neturėjo

Nuvykus į V.Putvinskio gatvę, čia gyvenusių čečėnų nepavyko rasti, tačiau sutikti kaimynai pasakojo pastarąjį pusmetį gyvenę tarsi ant parako statinės, nes butas buvo tapęs atviras nepažįstamiesiems.

"Nieko gero apie gyventojus negalime pasakyti. Kol gyveno nuteistieji globotojai, neturėjome skundų. Kas gyvena dabar bute, mes nežinome, bet visai neseniai gyveno daug žmonių – ir čečėnų, ir lietuvių. Naktimis rinkdavosi jaunos mergaitės, nežinome, ką jos ten veikdavo. Kartais būdavo nepakeliamas triukšmas, nenorime kištis į jų gyvenimą, nes bijome", – įspūdžiais apie buvusius gyventojus dalijosi nepanorę prisistatyti greta esančio namo gyventojai.

Kaimynai tapo ir čia gyvenusių čečėnų sulaikymo liudytojais: suimtas vienas buto gyventojas, tačiau jis netrukus paleistas. Kad buvę buto gyventojai turi reikalų su policija, liudijo ir ant buto durų paliktas raštas, kuriame vienas gyventojų buvo raginamas atvykti pas policijos tardytoją apklausai.

Tačiau ne visi sutikti kaimynai skubėjo neigiamai vertinti čia gyvenusius čečėnus, atvirkščiai, kai kurie gyrė, kad kaimynai buvę mandagūs.

"Tie vaikai, kurie eidavo į mokyklą, visuomet manęs paklausdavo, ar nereikia padėti?" – prisiminė namo gyventoja Aldona Grebienė.

Savivaldybės valdininkai teigia nieko nežinoję apie bute vykusius neramumus.

"Jokių nusiskundimų dėl netinkamo buto gyventojų elgesio iš kaimynų nesame gavę", – tikino G.Bartkuvienė.