Rinka brangina degalus


2008-04-15
Rūta STANKEVIČIŪTĖ
Rinka brangina degalus

Kuro kainos pasiekė naujas aukštumas, o Kauno degalinių atstovai prognozuoja, kad jos ir toliau didės, nes artėja vasaros sezonas.

Naftos kaina perkopė 111 JAV dolerių, tai iš dalies lemia ir naftos produktų bei populiariausių degalų brangimą. Pasaulines degalų kainas augina ne tik naftos kainos didėjimas, bet ir paklausos ir pasiūlos santykis, politinė situacija, kiti objektyvūs veiksniai.

„Akivaizdu, kad degalų kainų kreivė sparčiai kopia į viršų. Jei pasaulinės naftos kainos ir toliau didės, degalai gali brangti iki keturių litų už litrą“, – prognozavo „Lukoil“ Baltijos regiono mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas.

Jis skaičiuoja, kad per pirmąsias 9 balandžio dienas populiariausio, 95-ojo, benzino kaina pasaulinėje rinkoje pakilo 28 JAV doleriais (nuo 921 iki 949 dolerių už toną), dyzelinio kuro – 98 doleriais (nuo 965 iki 1063 dolerių už toną). Nuo kovo pradžios iki balandžio 9-osios benzino kaina pakilo 78 doleriais (nuo 871 iki 949 dolerių už toną), dyzelinas – 110 dolerių (nuo 954 iki 1063 dolerių už toną).

Paprastai pavasarį degalų kainas pasaulinėje rinkoje kelia ir auganti paklausa. Jeigu augančios paklausos laikotarpiu netikėtai sustoja viena ar kita naftos perdirbimo įmonė Europoje, rinkoje prasideda spekuliacijos ir degalų kainos dar labiau šoktelėja. „Statoil Lietuva“ pardavimo ir tiekimo departamento direktorius Skirmantas Mačiukas tikina, kad Lietuvoje kuras nėra brangesnis negu kitose ES šalyse. Daugelio šalių gyventojai, tarp jų ir estai, už degalus moka daugiau.

Artimiausiu metu didesnio degalų kainų pokyčio jis neprognozuoja ir neatmeta galimybės, kad gegužės pradžioje ilgąjį savaitgalį klientams būtų pasiūlyta įsigyti pigesnio kuro. „Mažeikių naftos“ atstovas spaudai Jacekas Janas Komaras prognozuoja, kad kuro kainos dar didės, nes prasideda atostogų sezonas, o tada išauga kuro paklausa. Tačiau dyzelino kaina, anot jo, turėtų pradėti mažėti.