Pridergta kaip Paryžiuje


2008-05-10
Pridergta kaip Paryžiuje

Šunis auginantiems vilniečiams apie reikalavimą laikytis Gyvūnų priežiūros taisyklių primenama dalijant specialius maišelius šunų ekskrementams surinkti. Kauniečiai raginami retomis ir vienkartinėmis akcijomis.

Kauno parkuose, skveruose, mokyklų stadionuose – gausu šunų išmatų. Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis įsitikinęs – kol nebus pakeistos Gyvūnų priežiūros ir laikymo Kaune taisyklės, teigiamų pokyčių nesulauksime. „Nereikia stebėtis, kad šunų savininkai nesurenka savo keturkojų augintinių ekskrementų. Pusė Kauno šunų neskiepyti nuo pasiutligės – tai daug liūdnesnis faktas. Būtina keisti taisykles, kad jos priverstų žmones registruoti gyvūną, pakabinti po jo kaklu specialų žetoną, skiepyti nuo pasiutligės, rinkti ekskrementus. Vienkartinėmis akcijomis nepriversime žmonių elgtis padoriai“, – įsitikinęs B.Noreikis.

Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys aiškino, kad su panašia problema susiduria ne tik Kaunas, bet ir kiti miestai. „Vaikštinėdamas Paryžiuje su grupe turistų girdėjau ne vieną skundžiantis, kad paryžiečiai nevalo savo šunų išmatų. Ne vienas turistas, žiūrintis į istorines įžymybes, o ne po kojomis, įmynė į „tortą“ tiesiog sostinės centre. Nenoriu pateisinti esamos netvarkos mūsų mieste, tačiau šunų šeimininkai pamažu tampa drausmingesni. Vis daugiau kauniečių vedžioja šunis su antsnukiais“, – samprotavo Z.Girčys.

Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjas Rimantas Rūtavičius įsitikinęs, kad gyvūnų šeimininkus gali sudrausminti tik griežtesnės bausmės. Policininkai, pastebėję, kad pažeidžiamos Gyvūnų laikymo ir priežiūros taisyklės, įspėja, kartais surašo protokolą. Viešosios policijos Prevencijos skyriaus viršininko Taurio Stausko teigimu, tokią pačią teisę turi ir seniūnijų vyriausieji specialistai aplinkosaugai.

Aleksoto seniūnijos aplinkosaugininkas Vytautas Narkevičius guodėsi, kad pasitaiko įžūlių gyventojų, kurie atsisako kalbėtis su civiliais drabužiais vilkinčiu tarnautoju. Tuomet į pagalbą tenka kviestis policijos pareigūnus.

Naujamiestyje kasdien šunį vedžiojanti kaunietė Stefanija S. tvirtino seniai įpratusi nešiotis kišenėje maišelį. „Visai nesunku pasilenkti ir, užmovus ant rankos maišelį, surinkti šuns išmatas. Jas išmetu su maišeliu į šiukšlių dėžę, nors visuomenės sveikatos specialistai draudžia tai daryti. O kur kitur dėti?“ – retoriškai klausė moteris.