Plėšikai veikė tarsi Holivude


2009-02-14
Tomas Jarusevičius
Plėšikai veikė tarsi Holivude

Į Ūkio banko filialą nusitaikę vagys savo užmačioms pasitelkė vogtą automobilį, kurį netrukus sudegino, o patys paspruko.

Įlėkė pro iškultą vitriną

Vakar anksti ryte įvykdytas įžūlus nusikaltimas vertas avantiūristinio apiplėšimo titulo, o jo vykdytojai galėtų tapti tikro veiksmo trilerio herojais ar režisieriais. Ryte, likus kelioms minutėms iki 8 val., į Kovo 11-osios gatvės 26 numeriu pažymėtame "Girstupio" pastate esantį Ūkio banko filialą įsiveržė ratuoti ir kaukėti plėšikai.

Trijulė į banką įlėkė dvidešimties metų senumo "Volkswagen Jetta". Pastarasis buvo pavogtas Kaune naktį prieš nusikaltimą.

Banko darbuotojas jie užklupo besirengiančias darbui, skaičiuojančias inkasatorių atvežtus pinigus ir dėliojančias skirtingo nominalo banknotus į jiems skirtas vietas. Susižėrę į maišą grynuosius, plėšikai sušoko atgal į automobilį ir išsinešdino pro tą pačią iškultą vitriną. Banko darbuotojos per incidentą nenukentėjo. Moterys atsipirko tik dideliu išgąsčiu.

Tiksliai nežinoma, ar įsibrovėliai grasino ginklais, tačiau tai turėtų paaiškėti peržiūrėjus vaizdo kamerų įrašus. Viena darbuotojų prasitarė lemtingą akimirką lyg pastebėjusi kažką panašaus į ginklą.

Vieną padegė, kitu spruko

Panašu, kad nusikaltėliai iš anksto buvo tiksliai apgalvoję ir suplanavę maršrutą, kuriuo galėtų maksimaliai saugiai pasišalinti. Siekdami išvengti nereikalingų liudytojų žvilgsnių, jie nevažiavo į Chemijos prospektą ar Kovo 11-osios gatvę, bet apsuko ratą aplink vadinamąjį "Girstupio" kompleksą, pro gretimo daugiabučio kiemą.

Transporto priemonė pralėkė pro gana siaurus tarpus tarp medžių ir sustojo nedidelėje apsnigtoje pievelėje. Čia senutėlė "Volkswagen Jetta" užsiliepsnojo visai netoli saugomos automobilių stovėjimo aikštelės, o įtariamieji akimirksniu pasišalino. Teigiama, kad atokiau nuo nusikaltimo vietos jų laukė kita transporto priemonė. Tai galėjęs būti "Peugeot" markės automobilis. Tuo tarpu "VW Jetta" supleškėjo.

Tokio nusikaltimo braižo neatmena ir ilgametę darbo patirtį turintys policijos pareigūnai. Žūtbūtiniam apiplėšimui pasiryžę trys kaukėti nusikaltėliai stropiai apgalvojo net menkiausias smulkmenas. Įvertinę, kad gali neįveikti aukšto šaligatvio bordiūro, jie iš anksto pasiruošė maždaug poros metrų ilgio lentas, kurias pakišo po priekiniais ratais.

Milijonų banke nebuvo

Tikslus pagrobtų pinigų kiekis kol kas nenustatytas, banko atstovai tikslina patirtus nuostolius. Neoficialiai teigiama, kad plėšikų grobiu galėjo tapti apie 10 tūkst. litų.

Dienraščio kalbintas Ūkio banko valdybos patarėjas komunikacijos klausimais Linas Kontrimas pabrėžė, kad pinigų laikymas banko skyriuose yra reglamentuotas specialių vidaus taisyklių, kuriose numatyta, kokia maksimali pinigų suma gali būti saugoma vietiniuose seifuose.

Iškart po įvykio į banko filialą sugužėjo gausios Kauno teisėsaugininkų ir "Jungties" apsaugininkų pajėgos. Deja, plėšikų pėdsakai jau buvo atšalę. Įvykio liudytojų ieškoję Dainavos policijos komisariato pareigūnai išsisklaidė plačiu spinduliu po visą kvartalą, klausinėjo visų sutiktų praeivių, ar šie nematę įtartinai atrodančių ir paskubomis sprunkančių asmenų. Pirmosios pareigūnų pastangos ženklesnių rezultatų nedavė.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriaus pareigūnai dėl plėšimo pradėjo ikiteisminį tyrimą. Nusikaltėliai senokai pamėgo "Girstupyje" įsikūrusių bendrovių patalpas. Anksčiau nusikaltėliai tris kartus buvo įsibrovę į čia įsikūrusią kompiuterinės technikos parduotuvę.


Ūkio banko valdybos patarėjas komunikacijos klausimais Linas Kontrimas:

Nors nusikaltėliai skrupulingai apgalvojo visas detales ir veikė kone sekundžių tikslumu, viską įvykdydami vos per minutę, tačiau jie pamiršo vieną esminę smulkmeną – šiais laikais niekas bankų skyriuose didelių pinigų sumų nelaiko, viską stengiamasi inkasuoti. Šįkart taip pat buvo ne išimtis. Net centriniame banke stengiamasi nelaikyti daug pinigų grynaisiais. Mus išties nustebino toks nusikaltėlių įžūlumas. Juk savo užmačioms jie pasirinko itin judrią vietą, kur daug žmonių, be to, viskas vyko prieš pat darbo pradžią.