Per čempionatą gali trūkti darbuotojų


2011-07-21
Daina Skominienė
Per čempionatą gali trūkti darbuotojų

Kauno kavinės, viešbučiai prieš krepšinio čempionatą karštligiškai ieško, tačiau ne visada randa naujų darbuotojų.

"Čempionato dienomis darbuotojų reikės gerokai daugiau nei įprastai. Sulaukiame užklausimų iš įvairia veikla užsiimančių įmonių. Gamybos, prekybos bendrovės rengiasi didinti pajėgumus.

Pastebime ir verslininkų nerimą, ar pakaks darbuotojų ir ar jie bus tinkamos kvalifikacijos, – pasakojo personalo nuoma užsiimančios įmonės vadovas Valdas Strazdas. – Juk atsiras daugiau prekybos taškų "Žalgirio" arenoje ir prie jos, Senamiestyje.

Reikės daugiau pardavėjų, klientų aptarnavimo specialistų. Manau, Kaunui čempionato laikotarpiu prireiks maždaug 1 tūkst. papildomų darbuotojų."

Kaune veikiančių įdarbinimo agentūrų atstovai pastebi, kad šiuo metu mieste vis dažniau ieškoma skrajučių, su čempionatu susijusios atributikos platintojų.

Prognozuojama, kad prieš pat čempionatą įvairių profesijų darbuotojų poreikis dar labiau padidės, todėl įdarbinimo įmonės ėmė kaupti papildomą informaciją savo duomenų bazėse.

"Daug didesnis poreikis gali pasireikšti paskutinėmis dienomis. Jau dabar tam ruošiamės, kalbiname ir registruojame potencialius darbuotojus, ypač užsienio kalbas mokančius jaunuolius", – sakė personalo nuomos įmonės vadovas Arūnas Mieželis.

Pasak Kaune veikiančių kavinių ir viešbučių vadovų, jau dabar katastrofiškai trūksta aptarnaujančio personalo.

"Tenka įdarbinti neturinčius patirties padavėjus. Per krizę daugybė darbą praradusių žmonių išvažiavo į užsienį. Šiek tiek ekonomikai atsigavus, o prieš čempionatą darbo jėgos poreikiui dar labiau išaugus, susidūrėme su jos stoka", – teigė vieno kavinių tinklo direktorius Gediminas Balnis.


Komentaras: Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė

Galime tik spėlioti, kodėl restoranai, kavinės neranda padavėjų. Ši situacija nauja. Anksčiau nieko panašaus nebuvo. Greičiausiai visi emigravę. Užsienyje padavėjai labai paklausūs. Krizės laikotarpiu daugelis sumažino darbuotojų skaičių 15-20 procentų. Dabar tai atstatyti sudėtinga. Jeigu čempionatui kavinės, restoranai, viešbučiai neras personalo – teks verstis su tuo, ką turi. Bijau, kad užsienio svečiams teks pasiūlyti žemesnę aptarnavimo kokybę, nes trūks darbuotojų.