Pensininkai: premjeras – melagis


2009-12-11
Rūta Stankevičiūtė
Pensininkai: premjeras – melagis

Andriui Kubiliui pareiškus, kad, ir sumažinus pensijas, vyresnio amžiaus žmonėms ši žiema bus lengvesnė, nes esą 80 litų sumažėjo komunaliniai mokesčiai, Kauno pensininkai apstulbo – iš tiesų daugelis paslaugų pabrango.

Įžeidė premjero žodžiai

Premjero teigimu, nuo šildymo pradžios komunalinės paslaugos atpigo vidutiniškai 80 litų. "Taigi tie patys pensininkai po dabar priimtų sprendimų gyvens šiek tiek geresnėmis sąlygomis, nei gyveno praėjusių metų pradžioje, kai ankstesnė valdžia nebuvo pradėjusi didinti pensijų", – pareiškė A.Kubilius.

Šančių mikrorajone gyvenančią pensininkę, buvusią medikę Almantę Rudikauskienę, kaip ir daugelį kitų solidaus amžiaus kauniečių, ministro pirmininko pareiškimas įskaudino.

"Nežinau, kaip jis suskaičiavo, kad šiemet komunalinės paslaugos nuo šildymo sezono pradžios atpigo 80 litų, iš tikrųjų taip nėra, – kalbėjo A.Rudikauskienė. – Jeigu sutikčiau gatvėje premjerą, pasakyčiau jam, kad ir jis sulauks pensijos, o tada, jeigu bus tokie pat sunkūs laikai, pats pamatys, kaip sunku išgyventi."

Taikos prospekto gyventoją Liną premjero žodžiai taip pat nustebino. Buvusi ekonomistė, kruopščiai suskaičiavusi išlaidas komunalinėms paslaugoms, konstatuoja: mokesčiai šiemet tikrai nėra mažesni negu praėjusiais metais. Priešingai – jie padidėjo.

Komunalinės paslaugos neatpigo

Už Taikos prospekte esančio trijų kambarių buto šildymą šį spalį kaunietė Lina gavo 79,74 lito sąskaitą. Pernai už tą patį mėnesį buvo atsiųsta 45,25 lito sąskaita. Dešimčia litų pabrango ir karšto vandens temperatūros palaikymo paslauga – nuo 24,64 lito 2008 m. spalį iki 34,90 lito šių metų spalį.

Mokestis "Kauno švarai" už šiukšlių išvežimą šiuo metu kainuoja 4,70 lito per mėnesį, o pernai už konteinerių priežiūrą reikėjo mokėti 3,74 lito per mėnesį.

"Kad ir kaip žiūrėčiau į sąskaitas, niekaip nematau, kad kas nors būtų atpigę", – kontrargumentą A.Kubiliui pateikė pensininkė Lina, kuri kol kas dar gauna 876 litų.

Paklausta, ar patirs sunkumų po Naujųjų, kai bus sumažintos pensijos, kaunietė atsakė, kad išgyventi galima ir su mažesnėmis pajamomis, bet nei knygai, nei kam nors skaniau nusipirkti pinigų neliks. Išlaidų ypač padaugėja žiemos mėnesiais, kai vien už buto šildymą tenka sumokėti daugiau kaip 200 litų.

"Turiu dvi seseris ir mokslo draugių Vilniuje, noriu nuvažiuoti aplankyti, dažniau paskambinti, bet visa tai kainuoja", – apie poreikius kalbėjo kaunietė Lina.

Kūčios bus skurdžios

Pensinio amžiaus sulaukę žmonės yra matę ir šilto, ir šalto.

"Nors buvau maža, gerai prisimenu, kai tarpukariu senelius ištrėmė prie Laptevų jūros. Tų metų Kūčios buvo labai skurdžios. Mama išvirė bulvių su lupenomis, iš kažkur gavo kilkių ir kalėdaitį, – pasakojo A.Rudikauskienė. – Atrodo, kad dabar einame prie to paties, klaiku."

Ji neabejoja, kad trečdaliui Lietuvos pensininkų šios Kūčios primins sunkiausius laikus. Esą liūdniausia šioje situacijoje yra tai, kad daugelis iš jų visą gyvenimą mokėsi, dirbo, siekė savo tikslų, bet liko neįvertinti – dabar kaip elgetos priversti skaičiuoti kiekvieną centą.

A.Rudikauskienė džiaugiasi, kad turi bent stogą virš galvos – tėvai paliko namą Šančiuose. Pernai malkomis ir anglimis kūrentą būstą šįmet šildo dujomis.

"Vaikai pasirūpino, kad nevargčiau", – džiaugėsi kaunietė, kuri kas mėnesį iki šiol gavo 715 litų pensijos. Didžiąją dalį išlaidų sudaro komunaliniai mokesčiai: apie 200 litų – už dujas, apie 50 litų – už elektrą ir apie 20 litų už vandenį.

Taupys valgydami mažiau

Paklausta, kokias išlaidas mažins praradusi dalį pensijos, A.Rudikauskienė apgalvojusi atsakė: "Mažiau valgysiu." Esą dabar per mėnesį maistui ji skiria 300–400 litų. Į šią sumą įtrauktos ir išlaidos vaistams.

"Negaliu imti pinigų iš vaikų, – susigraudino A.Rudikauskienė. – Visą gyvenimą stengiausi padėti žmonėms, sunkiai dirbau ir iki tokio lygio nusigyvenau, kad dukra kartais atneša pietų. Prie jos neverkiu, bet kai lieku viena, susigraudinu."

A.Rudikauskienė skaičiuoja, kad per metus beveik visi maisto produktai pabrango. Esą nežymiai, bet po truputį padidėjo visų produktų, kuriuos ji įpratusi pirkti, kainos. Nuėjusi į parduotuvę moteris perka duonos, pieno, sviesto, truputį mėsos. Retsykiais – egzotinį vaisių.

"Neperku nukainotų prekių, produktų su konservantais, nes buvau medikė ir žinau, kad reikia saugoti sveikatą", – sakė ji.