Odos ir metalo savaitgalis


2008-06-09
Al­do­na Ki­birkš­tie­nė
Odos ir metalo savaitgalis

Sa­vait­ga­lį mieste burz­gė tūks­tan­čiai mo­to­cik­li­nin­kų. Kauniečiai juo­ka­vo: su trenks­mu lai­do­ja­ma And­riaus Kup­čins­ko idė­ja apie Kau­ną - eko­lo­giš­ką dvi­ra­ti­nin­kų mies­tą.

Ne­til­po į aikš­tę

Vi­si bai­ke­riai, šeš­ta­die­nį su­si­rin­kę į Kau­no pi­lies aikš­tę, jo­je ne­til­po. Į de­vin­tą kar­tą su­reng­tą „Bi­ke Show Mil­le­nium & Au­to Show" su­si­rin­ko maž­daug 10 tūks­tan­čių mo­to­cik­li­nin­kų, tad įvai­rių mar­kių mo­to­cik­lais bu­vo už­kimš­tos ir vi­sos gre­ta pi­lies esan­čios Se­na­mies­čio gat­ve­lės. Bai­ke­riai sa­vo at­vy­ki­mą į Kau­ną de­monst­ra­vo ypač triukš­min­gai - at­ro­dė, tar­si vi­sas mies­tas skli­di­nas mo­to­cik­lų gau­de­sio.

„Į šven­tę at­ly­dė­jau drau­gą Ta­deu­šą. Jis - bai­ke­ris, ne­be pir­mą kar­tą da­ly­vau­ja Kau­ne vyks­tan­čia­me šou. Sma­gu bus ir man ste­bė­ti vi­sas šven­tės at­rak­ci­jas", - links­mai čiauš­kė­jo iš Var­šu­vos kar­tu su bi­čiu­liu at­vy­ku­si len­kė Ka­ta­ri­na. Mer­gi­na bu­vo ap­si­tem­pu­si siau­ro­mis juo­do­mis odi­nė­mis kel­nė­mis, avė­jo juo­dais au­li­niais ba­tais, bu­vo pa­si­puo­šu­si juo­do­mis odi­nė­mis apy­ran­kė­mis. Į Lie­tu­vą, pa­sa­ko­jo Ka­ta­ri­na, vi­si len­kai va­žia­vo kar­tu.

Šve­das Jo­ha­nas, ant ku­rio mo­to­cik­lo ga­li­nės sė­dy­nės ir­gi sė­dė­jo drau­gė, smal­siai dai­rė­si po aikš­tę. „Bu­vau gir­dė­jęs apie kau­nie­čių šou, ja­me da­ly­vau­ju pir­mą kar­tą. Daug čia mū­sų, ti­kiuo­si įdo­maus ren­gi­nio", - pa­sa­ko­jo bai­ke­ris, iš ran­kų ne­pa­leis­da­mas fo­toa­pa­ra­to.

Vi­dur­nak­čio de­ser­tas - „Dvi­ra­tu­kas"

Iš Kau­no pi­lies link S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no ae­rod­ro­mo pa­ju­dė­ju­si mo­to­cik­li­nin­kų ko­lo­na at­ro­dė pri­ten­kian­čiai. Ke­lio­nę pra­dė­ju­si Se­na­mies­ty­je mo­to­cik­lin­kų ko­lo­na Alek­so­to link nu­tį­so vos ne per vi­są mies­tą: Sa­va­no­rių, Tai­kos pro­spek­tais, Ko­vo 11-osios, K.Bar­šaus­ko, M.K.Čiur­lio­nio gat­vė­mis. Pa­sak ren­gi­nio or­ga­ni­za­to­riaus Ju­liaus Ur­bai­čio, ko­lo­nos il­gis bu­vo 24 ki­lo­met­rai. Pir­mie­ji mo­to­cik­lai jau bu­vo pa­sie­kę ae­rod­ro­mą, kai ki­ti dar tik pa­ju­dė­jo iš Se­na­mies­čio.

S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no ae­rod­ro­me smal­suo­lių mi­nia už­gniau­žu­si kva­pą ste­bė­jo „An­du­ro" kro­so lenk­ty­nes, grei­čiau­sių au­to­mo­bi­lių trau­kos (dra­go) var­žy­bas. Šių ga­lin­giau­sių au­to­mo­bi­lių čem­pio­na­tas Lie­tu­vo­je vy­ko pi­mą kar­tą, ja­me var­žė­si 16 lenk­ty­ni­nin­kų iš Lie­tu­vos, Len­ki­jos, Bal­ta­ru­si­jos, Lat­vi­jos bei Es­ti­jos.

Šou me­tu ne­sti­go ir įvai­rių kva­pą gniau­žian­čių mo­to­cik­li­nin­kų triu­kų, taip pat pa­si­ro­dė ak­ro­ba­ti­nių skry­džių vir­tuo­zai - la­kū­nai spor­to meist­rai Eu­ge­ni­jus Rau­bic­kas ir Al­gi­man­tas Žen­te­lis.

Va­ka­re vy­ku­sia­me kon­cer­te, ku­rį ve­dė ak­to­rius Vy­tau­tas Šap­ra­naus­kas, da­ly­vius ir žiū­ro­vus links­mi­no Po­vi­las Meš­kė­la ir „Ro­jaus tū­zai", Čes­lo­vas Ga­ba­lis ir „Pe­le­nai" bei ypač di­de­lių klau­sy­to­jų ova­ci­jų su­lau­ku­si pa­sau­li­nio gar­so vo­kie­čių ro­ko gru­pė „Bon­fi­re". Vi­dur­nak­čiui šven­tės ren­gė­jai pa­ren­gė iro­niš­ką de­ser­tą - Eu­ge­ni­jų Os­ta­pen­ką, at­li­ku­sį sa­vo „bai­ke­riš­ką" dai­ną „Dvi­ra­tu­kas".

Neat­si­gy­nė smal­suo­lių klau­si­mų

Va­kar bai­ke­rių šven­tė tę­sė­si Lais­vės alė­jo­je. „Sten­gė­mės pa­ten­kin­ti vi­sų po­rei­kius: ir tų, ku­rie mėgs­ta ad­re­na­li­ną, ir tų, ku­rie no­ri pa­si­klau­sy­ti mu­zi­kos, dai­nų, pa­tir­ti su­bti­les­nių įspū­džių", - aiš­ki­no J.Ur­bai­tis. Į Lais­vės alė­ją žmo­nės bu­vo pa­kvies­ti pa­si­klau­sy­ti kon­cer­to ir ste­bė­ti au­to­mo­bi­lių šou. Čia bu­vo ga­li­ma iš ar­ti ap­žiū­rė­ti ke­lis šim­tus įvai­riau­sių au­tot­rans­por­to prie­mo­nių - se­nų­jų, ret­ro sti­liaus, ir pa­čių mo­der­niau­sių au­to­mo­bi­lių bei mo­to­cik­lų.

Lie­tu­vos se­nų­jų au­to­mo­bi­lių klu­bo na­rys Juo­zas Raš­čius de­monst­ra­vo du sa­vo ko­lek­ci­jos eks­po­na­tus: 1948 me­tų BMV ir se­nu­tė­lį ame­ri­kie­tiš­ką­jį „Buick". Vy­ras neat­si­gy­nė smal­suo­lių, ku­riems mie­lai pa­sa­ko­jo apie sa­vo aist­rą se­niems au­to­mo­bi­liams.
Pir­mą kar­tą „Bi­ke show" fies­to­je da­ly­va­vo ir žir­gų važ­ny­čio­to­jai. Dai­lio­mis ka­rie­to­mis jie pra­va­žia­vo vi­sa Lais­vės alė­ja, o pa­skui pa­su­ko į Ne­mu­no sa­lą. Ten dėl „Bi­ke show" tau­rės rai­te­liai var­žė­si kon­kū­rų var­žy­bo­se.

Vie­na­me dai­liai iš­puoš­tų ve­ži­mai­čių sė­dė­jo ak­to­riai Rū­ta Sta­li­liū­nai­tė ir Egi­di­jus Stan­ci­kas. Abu po mies­tą pa­ve­žio­ti teat­ra­lai, pa­kvies­ti ant sce­nos Mies­to so­de, žir­gus pa­šlo­vi­no poe­ti­niu žo­džiu. Ak­to­rius E.Stan­ci­kas sa­kė tu­rįs vil­ties, kad ka­da nors po Lais­vės alė­ją bus ga­li­ma pa­si­va­ži­nė­ti kau­nie­čių kaž­ka­da mėg­ta kon­ke.

Skai­čiai

9
kar­tą Kau­ne su­reng­ta „Bi­ke show Mil­le­nium & Au­to show 2008, Lit­hua­nia" šven­tė.
10 tūkst.
tiek bai­ke­rių da­ly­va­vo šių­me­tė­je šven­tė­je.
20
iš tiek ša­lių su sa­vo mo­to­cik­lais at­vy­ku­sių bai­ke­rių sa­vait­ga­lį vie­šė­jo Kau­ne.
24 km
toks bu­vo bai­ke­rių ko­lo­nos, nu­tį­su­sios per mies­tą il­gis.
1 plius 1
Po­li­ci­nin­kai su­lai­kė vie­ną ne­blai­vų mo­to­cik­li­nin­ką ir vie­ną, va­žia­vu­sį be tei­sių.