Nuomininkai matuojasi naujus butus


2009-02-02
Vereta Rupeikaitė
Nuomininkai matuojasi naujus butus

Savivaldybės statytuose namuose grindys jau pripėduotos – po naujintėlius butus vaikštinėja grąžintinų namų nuomininkai ir renkasi, kur norėtų gyventi.

Įkurtuvės kiek vėluos

"Namai užbaigti ir įrengti, keltis gyventi galima nors ir šiandien", – aiškino bendrovės "Struktūra" statybos vadovas Eugenijus Kučys.

Pašnekovo teigimu, būsimieji gyventojai butų kokybei priekaištų neturi, vienintelis jų noras – kuo greičiau įsikelti. Namus priduoti valstybinei komisijai tikėtasi iki šių metų vasario 1 d., tačiau, likus kelioms dienoms iki šios datos, tapo aišku, kad nebus suspėta.

K.Veverskio gatvėje pastatyti trys bendrovės "Miestprojektas" ir architekto Raimundo Labučio projektuoti trijų aukštų namai su mansardomis. Juose įrengta po 44 butus, kiekviename jų du butai pritaikyti žmonėms rateliuose. Dar vienas 60 butų namas pastatytas Sodų gatvėje. Savivaldybei priklausantys namai pastatyti naudojant Vyriausybės skirtus 42 mln. litų.

Daugiabučius statė konkursus laimėjusios bendrovės "Arauša", "Avona", "Struktūra" ir "Būstuva".

Pasirūpino vidaus įranga

Lyginant su rinkoje siūlomais pirkti naujos statybos butais, Panemunėje, šalia caro laikų kareivinių, naujai pastatyti municipaliniai būstai turi privalumų. Butuose negailėta erdvės koridoriams, drabužių spintoms, įrengtos atskiros, maždaug 10 kv. m ploto virtuvės. Be to, kiekvienas butas namo rūsyje turės 8–9 kv. m ploto sandėliuką.

Įsikėlę gyventojai ras plastikinius langus, laminuotas grindis, architekto parinktomis spalvomis dažytas sienas. Vonios kambaryje ir tualete įrengta visa būtina santechnika. Virtuvėse stovi dujinės viryklės, plautuvės ir šildymo katilai, mat kiekviename bute įrengtas autonominis dujinis šildymas.

Gyventojai galės pasistatyti baldus, pasikabinti šviestuvus ir gyventi arba pagal savo pageidavimus patobulinti interjero dizainą. Pasak architekto, griauti vidines sienas nebus keblumų, nes jos nėra laikančiosios.

Tilps ir automobiliai

Statant namus ieškota prieinamos kainos ir kokybės santykio. Projektuotojai iš pradžių buvo numatę namų fasadus dengti "Eternit" apdailos plokštėmis, tačiau galiausiai nuspręsta silikatinių blokelių mūrą dengti putų polistirolo plokštėmis, kurios vėliau buvo nutinkuotos.

Derinantis prie aplinkui stūksančių kareivinių liekanų, pastatai nuo pamatų iki stogo nudažyti raudono mūro spalva.

Automobilius gyventojai galės statyti asfaltuotose antžeminėse aikštelėse, jose tilps kiek daugiau automobilių, nei yra butų. Požeminio garažo atsisakyta taupant statybos sąnaudas. Prie kiekvieno namo įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, namai turi gana erdvius kiemus.

"Jei gaučiau tokį butą, iš jo nebėgčiau", – kokybę įvertino R.Labutis.

Įkurtuves temdo kartėlis

Naujųjų namų aplinka ir unikali, ir nepavydėtina. Kvartalą supa paveldo saugomi ir akyse griūvantys kareivinių pastatai, vienas iš "vertingųjų" pastatų aptvertas spygliuota tvora. Arčiausiai įvažiavimo kelio stovinčio naujojo namo gyventojų kiemas ribojasi su lūšnynais.

Bene paklausiausias turėtų būti daugiabutis, esantis arčiausiai šlaito. Jo naujakuriai džiaugsis ne tik maloniais vaizdais pro panoraminius langus, bet ir vasarą klausysis lakštingalų koncertų.

Tačiau ateityje greta žadama statyti dar vieną namą, skirtą socialiai remtiniems kauniečiams, o tokiais būsimaisiais kaimynais grąžintinių namų nuomininkai nesižavi.

Prie naujojo savivaldybės namo sutiktas vyras pripažino: namai gražūs. Tačiau kaunietis piktinosi, kad ir toliau jis bus nuomininkas, o ne savininkas. Mat kiti žmonės galėjo butus privatizuoti už investicinius čekius, o jis, kadangi gyveno grąžintiname name, taip ir liko nuomininku. Esą išsipirkti naująjį butą už prieinamą kainą savivaldybė jam nesiūlė.


Nuosavybės teisių atkūrimo skyriaus vedėja Birūta Kaulakytė:

Butų užteks visiems nuomininkams, juos žmonės renkasi eilės tvarka. Yra keletas šeimų, kurios nebenori keltis iš didesnės vertės butų į mažesnės. Bet mes negalime nieko padaryti, nes jiems skirti pinigai jau investuoti į statybą.

Naujuose būstuose apsigyvenusios šeimos ir toliau bus laikomos municipalinio būsto nuomininkėmis. Tačiau ilgą laiką – kol užteks valstybės skirtų pinigų – jie nemokės nuomos mokesčio. Skaičiuojant dabartinėmis kainomis, už nuomą jie nemokės apie 20 metų.

Nuomininkai, kurie nori turėti savo nuosavybę, turi papildomai primokėti. Jie gali gauti beprocentę paskolą dešimčiai metų. Girdėjau, kad šiems nuomininkams per metus teks sumokėti nuo 10 iki 15 tūkst. litų.

Ankstesnių apklausų metu primokėti sutiko 27 nuomininkai. Kai kurių iš jų nuomonė pasikeitė: jie nusprendė nusipirkti kitus butus pasinaudodami valstybės pinigais.