Nori šilumos? Pirk kailinius!


2010-01-26
Šarūnė Kutinskaitė
Nori šilumos? Pirk kailinius!

Dėl grožio kaunietės nežada veržtis diržų – už prabangius kailinius parduotuvėse palieka tūkstančius litų. Parduotuvių konsultantės pastebi, kad kauniečių akys ir rankos dažniau krypsta į brangiakailių žvėrelių gaminius.

Veršiukas keičia lapę

"Moterų niekas nesustabdys", – kalbas, esą sunkmetis kaunietes įspraudė į vilnonius puspalčius ir pūkines striukes, paneigė bendrovės "Jakas" direktoriaus pavaduotoja Irma Gilienė. Pasak jos, praėjusiais metais odinių ir kailinių drabužių parduota tiek pat, kiek ir prieš sunkmetį. Tiesa, dėl prekėms taikomų nuolaidų bendrovė patyrė nedidelių nuostolių.

I.Gilienės teigimu, dabartinė ekonominė situacija moteris išmokė atidumo. Anksčiau jos esą pasimatuodavo kailinius ir čia pat traukdavo piniginę. Dabar pirkinį du kartus apžiūri vienos, trečią kartą į parduotuvę ateina su vyru arba drauge ir tik tada ryžtasi leisti pinigus. Populiariausia prekė – plonai išdirbti, specialiai Lietuvos klimatui pritaikyti Naujosios Zelandijos ėriukų ir veršiukų kailiniai. "Moterims svarbu ne tik šiluma, bet ir grakštumas. Lapių kailiniai to nesuteiks", – privalumus vardijo I.Gilienė.

Užsukus į Pramonės pr. įsikūrusią bendrovės parduotuvę neliko abejonių, kad, net ir pablogėjus ekonominei situacijai, aukso ir kailinių vertė išliko ta pati. Persirengimo kabinoje už storos užuolaidos vyras matavosi kailinę kepurę, šviesiaplaukė moteris rankas tiesė į odinę kailiu puoštą striukę. "Galime pasiūlyti puspaltį su bebrų kailio apykakle arba autoriniais mezginiais puoštus veršiukų kailinius", – susidomėjusiai klientei prekių asortimentą vardijo pardavėja-konsultantė Ramunė.

Zebrų ir ruonių kailių parduotuvėje neradome. Ne todėl, kad kaunietėms jie neįkandami. Bendrovė vadovaujasi nuostata drabužius siūti iš žaliavos, kuri naudojama ir maistui, ir pramonėje. "Vien dėl kailio žvėrelių nežudome", – tikino I.Gilienė.

Rečiau ieško dovanų

Kailinių ir odinių drabužių salonas "Laukinis gepardas" sunkmečiu pasirengęs tenkinti pačių išrankiausių miestiečių skonį. Naujų šeimininkių čia laukia sabalų, audinių, kirptų bebrų, karakulio, nutrijų kailiniai, pelerinos, kepuraitės ir šaliai.

"Šios prekės rečiau domina mūsų klientes", – ranka modama į 1,5–2 tūkst. litų įkainotus avių kailio gaminius prasitarė parduotuvių tinklo vadovė Vaida Vijūnienė. Pasak jos, kauniečių akys ir rankos dažniau krypsta į brangiakailių žvėrelių gaminius.

Vyresnės moterys šaltą žiemą tradiciškai renkasi klasikinius, apie 3–4 tūkst. litų kainuojančius nekirptų audinių, karakulio kailinius, jaunesnės matuojasi kirptų audinių puskailinius.

"Krizės nejaučiame. Tiesa, pokyčius ekonomikoje atskleidžia vyrai", – šyptelėjo V.Vijūnienė. Prieš šešerius metus tarpusavyje konkuravę, kuris žmonai arba draugei nupirks brangesnius kailinius, dabar vyrai salono slenkstį peržengia kur kas rečiau.

Gelbsti šalta žiema

Vienintelė prašnekusi apie sunkmetį – lietuviškų kailinių gamintoja uždaroji akcinė bendrovė "Vilko kailiniai".

"Praėjusiais metais pelnas sumažėjo ketvirtadaliu", – esamos situacijos nedramatizavo direktorė Danguolė Gylienė. Ji įsitikinusi, kad ilgametes tradicijas turinčios bendrovės kailiniai – ne paskutinės svarbos pirkinys, todėl dėl sunkmečio laikinai savo poreikius suvaržę miestiečiai netrukus grįš prie senųjų įpročių.

Tiesa, pastarosiomis savaitėmis bendrovės apyvartą šiek tiek pagerino spustelėjęs šaltukas. "Padaugėjo klientų. Visi jie prašo kuo ilgesnių ir šiltesnių kailinių", – lietuvišką žiemą šlovino D.Gylienė.

Kainos firminėse bendrovės parduotuvėse taip pat nesikandžioja. Versto avių kailio paltukas (vadinamoji dublionkė) kainuoja apie 2 tūkst. litų. Už įmantresnio modelio avies kailio gaminį sumokėsite keliais šimtais daugiau.

"Mūsų parduotuvėse kailiniai be antkainių. Kai kuriuos jų parduodame mažiau nei savikaina", – savas prekes populiarino D.Gylienė.


Kainų atmintinė

Audinių puskailiniai su lūšies kailio apykakle – nuo 10 tūkst. litų.

Veršiukų kailiniai – apie 4 tūkst. litų.

Kirptų bebrų puskailiniai – apie 6,5 tūkst. litų.

Pusiau kirptų audinių kailiniai – apie 9 tūkst. litų.

Nutrijų puskailiniai – apie 2,6 tūkst. litų.

Karakulio kailiniai – apie 4,5 tūkst. litų.

Odinės, kailiu puoštos rankinės – 150–450 Lt.

Vyriškos ir moteriškos kailinės kepurės – 150–380 Lt.

Kailinės pelerinos – 1000–5000 Lt.

Kailiniai šaliai – 200 Lt.