Nepabūgo liudyti prieš H.Daktarą


2011-11-10
Daiva Janauskaitė
Nepabūgo liudyti prieš H.Daktarą

Henriko Daktaro parankinio apšaudytas, kažkada geriausiu Lietuvos mašinvagiu vadinamas Raimundas Petraitis pravarde Modė davė parodymus teismui

Vadinamosios H.Daktaro gaujos byloje R.Petraičio statusas – nukentėjusysis, nes 1993 m. vasarą į jį buvo pasikėsinta.

1990 m. R.Petraitis, tada jau garsus mašinvagis, buvo pargabentas į Lietuvą iš Lenkijos, kur buvo nuteistas už automobilių vagystes.

Dar būdamas už grotų jis sužinojo, kad H. Daktaras norėtų jį paimti į savo grupuotę. Išleistą į laisvę prie įkalinimo įstaigos vartų jį pasitiko Vladimiras Seneckis pravarde turistas ir Rimantas Zalagaitis.

"Nenuėjau pas H.Daktarą ir jaučiau, kad jis dėl to pyksta", – pasakojo R.Petraitis.

Nenorėjęs šlietis prie gaujos mašinvagis pasakojo nuolat jautęs spaudimą, ypač tada, kai po vedybų atitolo nuo draugų.

Kartą važiuodamas gatve Modė pastebėjo paties pavogtą mašiną, kurią laikė pažįstamo kieme. Ją vairavo H.Daktaras. Pamanęs, kad apsiriko, R.Petraitis sugalvojo patikrinti ir tikrai nerado savo mašinos.

Pagautas įniršio jis sumanė nedelsdamas išsiaiškinti su H.Daktaru ir nuvažiavo į "Villulą". Čia jį pasitiko Rimvydas Žilinskas ir paprašė eiti į sporto salę. Tačiau pasikalbėti su vadeiva mašinvagiui nepasisekė. Jis vos spėjo pastebėti, kad atlydėjęs gaujos narys iš už diržo išsitraukė ginklą.

"Išgirdau šūvį, pamaniau, vadinasi, esu gyvas, jei girdėjau garsą. Nugaros pusėje pajutau šilumą ir supratau, kad esu sužeistas. Išbėgau lauk, arčiausiai buvo penkiaaukščiai namai. Spėjau įbėgti į pirmą laiptinę, paspaudžiau skambutį, atidarė gal septynerių metų vaikas. Įėjau vidun, nuraminau jį, išsikviečiau taksi ir išvažiavau namo. Iš ten paskambinau greitajai. Ligoninėje nelikau. Padarė operaciją, išėmė kulką ir grįžau namo.

Po šio įvykio R.Petraitis pasitarė su draugu ir nusprendė paklusti H.Daktarui. Čia jam buvo paaiškinta, kad jis turės mokėti 10 proc. savo pajamų.

Nukentėjusysis tikino dažniausiai per mėnesį mokėdavęs tūkstantį dolerių ir stengdavosi pinigus paduoti pačiam H.Daktarui.