Medžio šakose – pavojingi spąstai (dar papildyta)


2009-09-14
Tadas Širvinskas
Medžio šakose – pavojingi spąstai (dar papildyta)

Privačiose valdose augančius medžius liečiantys elektros perdavimo linijos laidai šiurpina kauniečius. Elektros tinklus eksploatuojanti bendrovė teigė, kad tokie atvejai reti ir žada į pranešimus operatyviai reaguoti.

Redakciją pasiekė sunerimusio "Kauno dienos" skaitytojo žinia – vyrą pašiurpino vaizdas, matytas vienoje privačių valdų: vaikai sulipę į kriaušę, kurios šakos siekia elektros linijos laidus.

"Vaikas, įsilipęs į kriaušę, skynė vaisius ir mėtė apačioje stovėjusiems draugams. Nieko baisaus nebūtų, jei medžio šakos nebūtų įsipynusios į elektros perdavimo linijos laidus. Jos siekė visus keturis tarp elektros stulpų ištiestus laidus", – rašė dėl vaikų saugumo susirūpinęs dienraščio skaitytojas.

Elektros linijas eksploatuojančių Vakarų skirstomųjų tinklų (VST) atstovai tvirtino, kad bendrovės specialistai dukart per metus apžiūri elektros tinklus ir pastebėję dėl medžių kylančią grėsmė apie ją informuoja medžių savininkus. Mieste želdiniais rūpinasi savivaldybė, o privačioje teritorijoje - jos savininkai, kurie apie būtiną genėjimą informuojami raštiškai.

VST Kauno miesto skyriaus viršininkas Saulius Alekna teigė, kad dėl to konfliktinių situacijų su medžių savininkais nėra buvę. Paprastai susitariama gražiuoju, jeigu nepavyksta, VST pati užsako genėjimo darbus. Bendrovės atstovai teigė, kad ji turi teisę privačių asmenų reikalauti sumokėti už atliktus genėjimo darbus, tačiau tokių sąskaitų siųsti dar neteko.

VST kasmet organizuoja konkursą genėjimo darbams atlikti ir už juos moka savo lėšomis. Tai patvirtino ir Kauno mieste želdinius prižiūrinčios bendrovės "Irgita" vadovas Robertas Mačius. "Irgita" privalo likviduoti medžių griūties padarinius, kurie neretai sutampa ir su elektros linijų pažeidimais. Tačiau R.Mačiulis teigė, kad dėl privačios bendrovės tinklų priežiūros savivaldybės lėšos nėra aukojamos.

"Kartais VST per metus užsako nugenėti daugiau medžių nei miesto savivaldybė", - sakė R.Mačiulis.


Atmintinė apie pavojus

Negalima sodinti medžių šalia elektros linijų laidų ir po jais, o jau užaugusius privaloma kruopščiai genėti. Medžius ir krūmus kerta ir geni želdinius prižiūrinčios organizacijos arba želdinių savininkai, suderinę su skirstomųjų tinklų operatoriumi - bendrove VST - šių darbų atlikimo terminus.

Medžiai apsaugos zonose ar šalia jų privalo būti genimi ar pjaunami, visų pirma siekiant visuomeninio intereso - aplinkinių asmenų ar jų turto saugumui, patikimam ir saugiam elektros energijos tiekimui užtikrinti.

Vėjas laužo medžius, o šie griūdami nutraukia laidus. Nutrūkus laidams, sutrinka elektros energijos tiekimas, gali kilti gaisras, iškyla reali grėsmė aplinkinių gyventojų gyvybei.

Šaltinis: VST