Lietuvos krepšinio pradininkės – moterys


2011-07-25
Virginija Skučaitė
Lietuvos krepšinio pradininkės – moterys

Ne vienam lietuviui bus sunku patikėti, kad Lietuvos krepšinio pradininkės yra moterys, tačiau tai liudija sporto istorijos tyrinėtojų pateikti faktai. Ir dar viena įstabi žinia – pasaulio moterų krepšinio pradininkė buvo išeivė iš Lietuvos.

Metimai – į persikų krepšius

Krepšinį 1891 m. sugalvojo Springfildo YMCA kolegijos mokytojas dr. Jamesas Naismithas, siekdamas labiau sudominti studentus kūno kultūros pratybomis žiemą.

Kolegijos sporto salės galuose jis liepė tam tikrame aukštyje įtvirtinti po krepšį, skirtą persikams rinkti. Nustatęs pagrindines gimstančio krepšinio taisykles (jų esmė išliko iki šiol), padavė studentams kamuolį ir pasiūlė pasitreniruoti mėtant į krepšį.

Kamuolį iš persikams skirto krepšio tekdavo išimti atsinešus kopėčias. Komandose buvo po devynis žaidėjus, o krepšinio aikštelė – beveik perpus mažesnė nei dabar.

Pirmosios oficialios viešos krepšinio varžybos įvyko 1892 m. kovo 11 d. Tuomet žaidė Springfildo mokyklos studentų ir dėstytojų komandos. Rungtyne 5:1 laimėjo studentai.

Kai žinia apie naują žaidimą pasklido, nedelsdama sureagavo toje pačioje Masačusetso valstijoje, Smito kolegijoje, kūno kultūros užsiėmimams vadovavusi 22-ejų Senda Berenson, kuri netrukus tapo moterų krepšinio pradininkė.

Krepšinio motina – iš Lietuvos

Būdama septynerių, Senda Berenson su tėvais (jų pavardė buvo Valvrojenskiai) atvyko į JAV iš gimtosios Lietuvos. Senda gimė Vilniaus gubernijoje, Butrimonių miestelyje. Gyvendami JAV, Valvrojenskiai tapo Berensonais.

Taigi – S.Berenson, sužinojusi apie naują žaidimą, tuoj pat nuvyko pas J.Naismithą ir gavo jo pritarimą vaikinams skirtą žaidimą pritaikyti ir merginoms. Tai anuomet buvo tiesiog neįtikima, nes merginos nedalyvaudavo komandiniuose žaidimuose.

Pritaikiusi J.Naismitho sukurtas krepšinio taisykles taip, kad būtų išvengta šiurkštaus žaidimo, S.Berenson surengė pirmąsias moterų krepšinio rungtynes. Jos vyko 1893 m. kovo 22 d. tarp Smito kolegijos pirmakursių ir antrakursių. Vyrai nebuvo įleisti į salę, nes merginos vilkėjo tik kelius siekiančią aprangą.

Komandose buvo po šešias krepšininkes. Jos mėtė futbolo kamuolį.

S.Berenson pirmoji parengė ir išleido moterų krepšinio taisykles, pirmąjį krepšinio vadovą, tapo JAV moterų krepšinio komiteto pirmininke. Ji mirė 1954 m. vasario 16 d. Santa Barbaroje (Kalifornija), sulaukusi beveik 86 metų.

Pradininkės – moterys

Anot Lietuvos krepšinio istorijos tyrinėtojo Skirmanto Leono Karalevičiaus, Europa su krepšiniu susipažino 1916 m., kai Pirmojo pasaulinio karo metais į Europą atvyko JAV savanoriai. Krepšinis ypač prigijo Prancūzijoje. Būtent šioje šalyje 1920 m. prie krepšinio lentos buvo pritvirtinti pirmieji lankai.

Oficialiai skelbiama, kad Lietuvos krepšinio gimimo diena laikytina 1922 m. balandžio 23-ioji, kai žaidė Lietuvos fizinio lavinimo sąjungos (LFLS) ir Kauno rinktinės krepšininkai. Laimėjo LFLS rinktinė 8:6.

Yra ir kitaip galvojančiųjų apie krepšinio Lietuvoje pradžią ir pradininkus. Štai S.L.Karalevičius, pateikdamas sporto istoriko Jono Narbuto mintis, teigia, kad krepšinio Lietuvoje pradininkės yra moterys, kurias subūrė Elena Kubiliūnaitė- Garbačiauskienė, generolo Petro Kubiliūno sesuo.

Būtent E.Garbačiauskienė, vos baigusi gimnaziją ir pradėjusi dirbti Švietimo ministerijoje, ne tik suorganizavo merginas 1920 m. žaisti krepšinį (buvo žaidžiama dar be krepšinio lentų, pagal vokiškas taisykles), bet ir kartu su jomis įrengė Vytauto parke, šalia didžiojo tako, pirmąją krepšinio aikštelę su krepšinio lentomis, išvertė ir išleido iš Rygos gautą žaidimo taisyklių tekstą.

Perleido autorystę S.Dariui

Pasak užrašytų E.Kubiliūnaitės-Garbačiauskienės prisiminimų, jau 1921 m. prie Lietuvos fizinio lavinimo sąjungos (LFLS) buvo įsteigta moterų sekcija. Krepšinio entuziastės, susibūrusios į komandas, pradėjo rungtyniauti tarpusavyje. Vyrai, anot E.Garbačiauskienės, vadino tai moterų „zabova“.

Tai, kad mūsų moterys jau 1921 m. žaidė krepšinį su lentomis ir krepšiais, liudija išlikusi nuotrauka, rasta Vytauto Didžiojo karo muziejuje. 1922 m. moterų krepšinis jau klestėjo.

E.Kubiliūnaitės-Garbačiauskienės išleistų krepšinio taisyklių tiražas, pasirodo, buvo per menkas – Elena parengė naujas taisykles, suderintas su europinėmis. Moterų rungtynėse lankydavosi sporto entuziastas Steponas Darius. Kadangi jis buvo žaidęs krepšinį JAV ir buvo žinomas žmogus Lietuvoje, E.Kubiliūnaitė pasiūlė jam išleisti tas taisykles – krepšinio vadovėlį savo vardu, nes tai būtų visuomenei paveikiau.

S.Darius sutiko. Kai Elena pamatė leidinį, negalėjo patikėti savo akimis – jame buvo iškraipyti krepšinio istorijos Lietuvoje faktai.

Įskaudino neteisybė

Eleną ypač įskaudino informacija, kad pirmosios draugiškos krepšinio rungtynės įvyko ne tarp moterų, o tarp vyrų komandų – 1922 m. balandžio 22 d. Jos buvo pavadintos Lietuvos krepšinio pradžia. Tuo metu vyrų krepšinis dar tik žengė pirmuosius žingsnius ir negalėjo nė būti kalbos apie oficialias rungtynes.

Tai tebuvo, anot S.Karalevičiaus, grįžtančių po futbolo treniruotės vyrų, nusprendusių išmėginti jėgas žaidžiant naują žaidimą, rungtynės.

1922 m. moterys, sumaniusios surengti pirmąsias krepšinio pirmenybes Lietuvoje, kvietė dalyvauti ir vyrus, tačiau neatsirado nė vienos vyrų komandos. Pirmajame Lietuvos krepšinio čempionate dalyvavo tik moterų komandos.

E.Garbačiauskienę – pirmąją Lietuvos sporto, kartu ir krepšinio organizatorę, pirmojo Lietuvos sporto žurnalo redaktorę, pirmąją Lietuvos žurnalistę, akredituotą 1924 m. olimpinėse žaidynėse 1990-aisiais Ciuriche aplankiusi žurnalistė iš Lietuvos Danutė Šapokaitė dar kartą išgirdo: prie krepšinio lopšio Lietuvoje stovėjo ne vyrai, o moterys.

1923 m. mūsų šalyje jau buvo 24 moterų krepšinio komandos, o vyrų – 18.