Lietuviškos sraigės – ant pietiečių stalo
Sraigių augintojų ūkiuose prasidėjo darbymetis – ritasi jaunikliai, kurie per šešis mėnesius subręs į dideles, maistingas sraiges. Didžioji jų dalis iškeliaus į Italiją, Ispanija, Graikiją.
Suklestėjo netradicinis verslas
Pažėruose, sodų bendrijoje "Gija", pastebėję į šiltnamius panašius, juoda plėvele dengtus aptvarus, ko gero, nė neįtartumėte, kad juose knibždėte knibžda kelių centimetrų dydžio pilvakojų klasės moliuskų – sraigių.
"Prasideda perėjimo metas, tuoj pamatysime jauniklius", – įdėmiai apžiūrėjęs vieną iš gausybės aptvare šliaužiojančių sraigių konstatavo ūkininkas Rolandas Janušauskas.
Ant jo rankų sraigės nesislepia kiaute, priešingai – ištįsta delne iki 5 cm moliusko.
"Gal jos užuodžia mano kvapą ir žino, kad jomis rūpinuosi", – šyptelėja R.Janušauskas, sraigių veisimu ir auginimu besiverčiantis šešioliktus metus.
Anuomet sraigių veisimo subtilybių pasimokęs Čekijoje, Kauno rajono ūkininkas Lietuvoje įkūrė sraigių augintojų asociaciją, kuri šiuo metu vienija 104 ūkininkus.
"Užtenka ne tik išgyventi, bet ir plėsti verslą", – apie sėkmingai įgyvendintą idėją prasitaria ūkininkas, pernai realizavęs 26 tonas vynuoginių sraigių. Šįmet ūkininko ambicijos didesnės: į Graikiją, Italiją, Ispaniją ir, jei pavyks derybos, į Airiją planuojama išsiųsti apie 40 t sraigių.
Ypatingos priežiūros nereikia
Aptvare gyvenančios sraigės ūkininko dėmesio daug nereikalauja: maitinamos jos penkis vakarus per savaitę, dar kelis kartus reikia palaistyti voljero dirvą, retkarčiais išpurkšti žemę specialiu skysčiu nuo kenkėjų.
"Savaitgalį gali užmiršti, kad augini sraiges, ir vėl pradėti jomis rūpintis pirmadienį", – pastebėjo R.Janušauskas. Esą, jeigu sraigės peršeriamos, jos ima sparčiau augti, nespėja susiformuoti tvirtas kiautas.
Investicijų verslui pradėti taip pat daug nereikia. Brangiausiai kainuoja aptvaras, kurį kartą pastačius galima naudoti daug metų. Būtina ir drėkinimo sistema, kuri kelis kartus per savaitę palaisto voljere esančias lentas. Dieną sraigės mėgsta tūnoti po tomis lentomis, o naktį užsiropščia ant jų pasimaitinti. Specialus parašas, kurį sudaro gesinta kreida, kukurūzų ir sojų miltai, beriamas ant tų lentų. Vienam kilogramui sraigių užauginti reikia apie kilogramo tokio pašaro.
Paklaustas, kaip iš vos plėvele pridengto voljero sraigės neišklysta į kaimyno kiemą, ūkininkas atskleidžia paslaptį: aplink voljerą pabėrus valgomosios druskos, sraigės niekur neišeis.
Priima ne kiekvieną
Tapti Lietuvos sraigių augintojų asociacijos nariu pasiseka ne kiekvienam norinčiajam. R.Janušauskas paaiškina: iš asociacijos narių sraigės superkamos dvigubai brangiau nei iš eilinių rinkėjų. Be to, asociacijos nariams suteikiama naujausia informacija apie sraigių auginimą, jiems atveriamos realizavimo rinkos. Pastaruoju metu laikraščių skelbimų skiltyse padaugėjo pranešimų apie superkamas sraiges, tačiau perdirbėjai tesiūlo apie 1,5 lito už kilogramą gamtoje surinktų sraigių. Asociacijos nariams mokami 5 litai už tokį patį kiekį sraigių. Rinkėjai jų randa krūmuose, parkuose, retuose miškuose ir soduose ant medžių.
"Jeigu pavyks susitarti su airiais, galbūt supirkimo kainą galėsime padidinti iki 7 litų", – žada R.Janušauskas.
Lietuvoje superkamos sraigės daugiausia naudojamos farmacijos, bižuterijos, parfumerijos versle. Maistui naudojama nedaug sraigių, nes pas mus jos – egzotika ir ruošiamos tik kai kuriuose restoranuose.
Atsargiai – stiprus afrodiziakas!
Sakoma, kad paprotys valgyti moliuskus liko iš tų laikų, kai pirmykštis žmogus, visą laiką stokodamas maisto, valgė viską: sėklas, šaknis, kirminus, vabzdžius, gyvates. Išsivysčius žemdirbystei ir gyvulininkystei, mityba pasikeitė, o, pavyzdžiui, valgyti sraiges išliko įprasta tik kai kuriuose kraštuose, kitur tai – egzotika.
"Negaliu nė mėnesio ištverti be sraigių, jau esu pripratęs prie jų skonio", – sako ūkininkas Rolandas Janušauskas. Savo firminiu patiekalu jis vadina sraigių sriubą. Tris valandas apvirtos sraigės išlukštenamos ir perplaunamos sūriu vandeniu. Į nuovirą pridedama druskos, pipirų, lauro lapų, ryžių ir žalumynų. Sraigės supjaustomos griežinėliais, sudedamos į puodą ir verdamos, kol suminkštėja ryžiai.
"Kai prisivalgau šios sriubos, žmona turi saugoti mane nuo kaimynių. Sraigės – pats geriausias lietuviškas afrodiziakas", – tikina R.Janušauskas. Jis pataria nevalgyti daugiau kaip penkių sraigių, nes jos labai maistingos.