Laukiantys vėjo romantikai


2008-08-14
Mantas Tomkūnas
Laukiantys vėjo romantikai

Kaune vis dažniau galima pamatyti danguje plevėsuojančių aitvarų. Kitaip, nei galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, į padangę juos leidžia ne vaikai, o suaugę aitvarų entuziastai.

Džiaugiasi artėjančiu rudeniu

Į dangų kylančius aitvarus Kaune galima išvysti vėjuotomis dienomis. Labiausiai aitvarų mylėtojai yra pamėgę atviras vietoves: dažnai renkasi prie IX forto, Santakos parke, Nemuno saloje ir S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome.

Vieną šios savaitės popietę aerodrome sutikti kauniečiai Ričardas Maciejūnas ir Robertas Janulaitis pasakojo čia atvykstantys vos tik randa laisvo laiko. Jei ramus oras, vyrai į dangų leidžia motorizuotus lėktuvų modelius. Pakilus vėjui, jie nedvejodami išsitraukia aitvarus. Geriausias metų laikas aitvarams - pavasaris ir ruduo.

Skraidina ir žiemą

"Aerodrome pučia geriausi vėjai, bet ne visi čia gali patekti - reikia būti aerodromo nariu. Praleisti laiką laidant aitvarus galima Santakos parke ir Nemuno saloje. Bent porą kartų per savaitę susirengiame pasigrumti su vėju", - pasakojo kaunietis R.Maciejūnas.
Aitvarais besidomintys vyrai šypsosi išgirdę, kad jų pomėgį daugelis vadina vaikų žaidimu. Tai - neteisinga, nes pučiant stipriam vėjui sudėtinga suvaldyti aitvarą ir reikia didelės fizinės jėgos.

"Teko aitvarus skraidinti ir žiemą, spaudžiant -15 oC šalčio, tuomet šėlo stiprūs vėjai. Teko juos leisti ir Palangoje, kai nuo jūros pūtė uraganinis vėjas. Kartais nepasiseka apsaugoti aitvarų ir jie sulūžta. Žmonės? Į mus žiūri kaip į nenormalius", - pasakojo R.Maciejūnas.

"Jei man kas nors pasakytų, kad aitvarai yra vaikiškas užsiėmimas, tokiems patarčiau pabandyti paskraidinti aitvarus ir tik tuomet reikšti savo nuomonę", - pritarė R.Janulaitis.
Tikrųjų aitvarų entuziastų, kurie vos radę laiko skubėtų skraidinti aitvarus, Kaune nėra daug. Entuziastų suskaičiuojama apie dešimt.

Nereikia sporto klubo

R.Janulaitis sportiniais aitvarais susidomėjo praėjusį pavasarį. Tokiam vyro pomėgiui žmona iš pradžių neprieštaravo. Priekaištų R.Janulaitis sulaukė, kai aistra aitvarams kiekvieną dieną didėjo.

"Žmona pastaruoju metu nepriekaištauja dėl mano pomėgio. Namuose turiu keturis aitvarus, kainavusius daugiau nei tūkstantį litų", - prasitarė vyras.

R.Maciejūnas aistra aitvarams užsikrėtė dar sovietmečiu. Tuomet į dangų leisdavo iš medžio pasigamintus aitvarus. Vėliau jis dirbo vienoje įmonėje, gaminusioje aitvarus, tačiau šis verslas sužlugo. Aistra aitvarams atgimė maždaug prieš metus, kai Lietuvoje pasirodė modernūs, geromis aerodinaminėmis savybėmis pasižymintys aitvarai.
"Vienintelė mama priekaištauja, kad aš tik miegu, einu į darbą ir skraidau. Šitaip fiziškai išsikraunu po darbo - nereikia į jokius sporto klubus vaikščioti. Tuo pat metu tai - ir didelis malonumas", - su šypsena veide sakė vyras.

Pigūs greitai sulūžta

Sportinių aitvarų entuziastas ir vienas pagrindinių jų platintojų Lietuvoje vilnietis Jurgis Pauliukas yra įkūręs ir aitvarų entuziastų klubą "108 aitvarai".

Vyras teigia, kad dažniausiai Lietuvoje paplitę aitvarai nėra aukščiausios kokybės. Dažniausiai juos galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose vos už 20 litų. Vyras tokių aitvarų pirkti nepataria, nes jų kokybė dažnai yra kur kas prastesnė nei parduodamų specializuotose parduotuvėse.

"Pradedantieji domėtis šiuo sportu aitvarui gali išleisti iki 340 litų. Vėliau perkami ir brangesni aitvarai. Kai kurie kainuoja ir 1800 litų. Tai - labai aukštos kokybės gaminiai. Juos kuria šios srities profesionalai. Nepatarčiau pirkti pigių, vos keliasdešimt litų kainuojančių. Tokie neretai sulūžta vos atsitrenkę į žemę", - pastebėjo "108 aitvarai" klubo vadovas J.Pauliukas.

"Geriau įsigyti geros kokybės aitvarą. Įsigiję pigų gaminį, žmonės gali stebėtis ir nusivilti, kad aitvarai neskrenda", - patarimus dalijo R.Maciejūnas. Aitvarais Lietuvoje susidomi vis daugiau žmonių. Tai patvirtina ir organizuojami įvairūs renginiai, vienas jų - rugsėjo 27 dieną Palangoje vyksiantis pirmasis Lietuvoje tarptautinis aitvarų festivalis.


Aitvarų kainos

20-30 litų kainuoja prekybos centruose parduodami aitvarai.
Iki 340 litų teks sumokėti už pradedantiesiems skirtą aitvarą specializuotose parduotuvėse.
Iki 700 litų kainuoja aitvarai, skirti jau turintiesiems patirties.
Iki 1800 litų kainuoja specializuotose parduotuvėse parduodami aitvarai, sukurti profesionalų.

Entuziastės patarimai

Kaunietė Giedrė Aleksandravičiūtė aitvarais domisi 18 metų, tačiau, kitaip nei sportinių aitvarų entuziastai, ji labiau linkusi pati gaminti aitvarus:

- Gaminame tokius aitvarus, kurie galėtų tarnauti ilgesnį laiką. Namuose turiu aitvarų, pagamintų prieš trejus ar penkerius metus. Būna, kad jie suplyšta ar lūžta, pučiant stipriam vėjui, bet aitvarus galima suremontuoti. Gal ir nusižengiame japonų tradicijai, teigiančiai, kad aitvarai turi būti pagaminti ir paleisti į dangų.

Aitvarus reikia gaminti patiems, nes tai yra linksmas užsiėmimas, kai iš nieko gali sukurti kažką konkretaus. Tik reikia pagalvoti ir gali susikonstruoti įdomiausią aitvarą.
Kaina priklauso nuo jo dydžio. Pasigaminti vaikišką rombo formos variantą užtenka 20 litų. Perkant medžiagas didesniais kiekiais, aitvaro savikaina mažėja. Konstrukcijoms gaminti labiausiai tinka bambukas. Jis yra patvaresnis už kitas medines lazdeles. Reikia atkreipti dėmesį, kad medis nebūtų per storas ar kreivas.

Pradedantiesiems patariu nebandyti ieškoti brėžinių internete, o pasinaudoti fantazija ir patiems sukurti aitvarą.

Aitvarui pagaminti reikia

Medinių lazdelių.
Virvės.
Klijų.
Vėjui atsparios plėvelės.
Pasigaminti 70x70 cm dydžio aitvarą kainuotų apie 20 litų.