Krepšinio čempionato finalui Kaunas pasiruošęs


2011-09-09
Tadas Širvinskas
Krepšinio čempionato finalui Kaunas pasiruošęs

Pirmadienį į Kauną pradės rinktis finalinių Europos vyrų krepšinio čempionato kovų dalyviai. Miesto valdžia dėl to nesijaudina – visi suplanuoti pasiruošimo darbai iki kitos savaitės bus padaryti.

Dirbs dviem pamainomis

„Pasiruošimas čempionatui – praėjęs klausimas. Jau užsiimame kitais darbais“, – likus kone savaitei iki čempionato dalyvių susirinkimo Kaune tarė mieste už ūkio reikalus atsakingas mero pavaduotojas Kęstutis Kriščiūnas.

Savivaldybės miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis K.Kriščiūnui savaitės viduryje raportavo, kad sutvarkyti abu tiltai į Nemuno salą, centre išravėti ir nušluoti šaligatviai, pažymėti dviračių takai Laisvės alėjoje, atlikta daug kitų komunalinių pasiruošimo darbų. Prie savivaldybės netgi atsirado krepšinio lenta, kuria ypač džiaugiasi mažieji kauniečiai.

Su „Kauno švara“ suderinta, kad per čempionato finalinį etapą mieste valytojų brigados darbuosis dviem pamainomis. Dukart per dieną bus šluojamos gatvės ir šaligatviai, iki pusiaunakčio veiks viešieji tualetai. Tiesa, jų gali ir neprireikti, nes centrinėje miesto dalyje bus pastatyti 48 biotualetai.

„Gal kas nors ir tikėjosi, kad daugiau darbų padarysime, tačiau padarėme viską, ką planavome. Skubiai ir be milžiniško biudžeto nei gatvių neperasfaltuosi, nei šaligatvių perdėsi. Svarbiausia – tvarka ir švara. O šie dalykai bus užtikrinti“, – tikino miesto meras Rimantas Mikaitis.

Nuotaiką kuria žmonės

„Esu įsitikinęs, kad Kaunas pateisins krepšinio sostinės vardą, jei būsime tikri miesto šeimininkai – svetingi, mandagūs, draugiški. Svečių įspūdžiai labiausiai priklausys nuo nuotaikos, kurią jie pajus atvykę į Kauną. Kadangi kauniečių širdys plaka krepšinio ritmu, ko gero, stipriausiai Lietuvoje, esu tikras – mūsų miestas krepšinio šventės dalyviams patiks!“ – kalbėjo meras.

„Svarbiausia, kad svečiai išsivežtų gerus įspūdžius, kad nebūtų chuliganizmo, plėšikavimo atvejų, – miesto merui R.Mikaičiui pritarė jo pavaduotojas Stanislovas Buškevičius. – Tačiau turbūt nereikia būgštauti – pastaruoju metu renginių su negatyviais akcentais Kaune nebebūna. Manau, viskas bus puiku.“

Gali būti, kad, jei seksis mūsų rinktinei, per finalinį čempionato etapą Kaune gims ne viena bendruomenės akcija. Jau žinoma, kad moksleiviai planuoja nešti rekordinę 370 m Lietuvos vėliavą.

 

Naujausios technologijos

Europos vyrų krepšinio čempionato akcentus gali pastebėti ne tik Kauno centre. Mieste jau įrengtos nuorodos, svečius vesiančios į areną. Šią savaitę prie įvažiavimo į Kauną kelių atsiras ir svečius sveikinantys užrašai.

Kitą savaitę viešajame transporte angliškai bus pranešama apie atvykimą prie „Žalgirio“ arenos, o nuo pagrindinių viešojo transporto stotelių prie arenos ves išklijuotos pėdutės. Maža to, miesto centre klijuojami lapai su specialiais kodais. Juos nuskenavus išmaniuoju telefonu, galima patekti į specialiai čempionato finaliniam etapui Kaune sukurtą interneto svetainę arba sužinoti, kada tiksliai atvažiuos viešasis transportas.

Rungtynių dienomis viešasis transportas turėtų būti pagrindinė susisiekimo priemonė. Prieš rungtynes automobilius rekomenduojama statyti Jonavos gatvėje. Šia gatve kas 15 minučių važiuosiantis autobusas nuveš prie „Žalgirio“ arenos.

Laisvės alėjoje veiks mugė

Finaliniame čempionato etape į Kauną bus nukreiptos viso pasaulio krepšinio sirgalių akys, tačiau bus dienų, kai krepšininkai žais vos dvejas rungtynes. Miesto svečiai turės daug laisvo laiko, todėl juos pasitiks labai įvairi kultūrinė, pramoginė ir pažintinė programa.

„Tokiomis progomis ypatingų renginių nereikia, tačiau žmonės turi turėti ką veikti. Miestas turi būti gyvas. Jis toks ir bus“, – žadėjo Kultūros skyriaus Renginių koordinavimo poskyrio vyr. specialistė Daiva Morkūnaitė-Šmitienė.

Visą savaitę Laisvės alėjoje veiks neeilinė mugė. Atrinkta vos pusšimtis prekybininkų ir amatininkų, kurie ne tik pardavinės savo produkciją, bet ir turės papasakoti arba parodyti, kaip ji gaminama.

 

Iš rungtynių – į gegužinę

Prie Dramos teatro bursis folkloro atlikėjai. Užsieniečiai bus kviečiami pasimokyti pašokti ar padainuoti lietuvių liaudies dainų. Kasnakt po krepšinio rungtynių Laisvės alėjoje vyks gegužinės, o Rotušės aikštėje – įvairių grupių koncertai.

Miesto centrą dar labiau pagyvins „FIBA Europos“ organizuojamas „3x3“ krepšinio turnyras. Prie Šv.Mykolo arkangelo (Soboro) bažnyčios bus pastatytos specialios aikštelės. Varžybos tęsis tris dienas, o jų nugalėtojų laukia prizai. Gatvės krepšinio turnyrą „3x3“ „FIBA Europa“ organizuoja vos antrą kartą.

Krepšinio veidai – vitrinose

Kauno regiono turizmo informavimo centras (TIC) svečius kvies į įvairias ekskursijas: nuo klasikinės po Senamiestį iki specialiai čempionatui sukurtos ekskursijos apie krepšinį. Bus galima aplankyti ir įvairias su krepšiniu susijusias parodas.

Krepšinio sirgaliai neturėtų praeiti pro Laisvės alėjoje įrengtą linkėjimų sieną. Ant jos savo palinkėjimus jau paliko šimtai kauniečių ir miesto svečių. Sieną papuošė Lietuvos rinktinės žaidimo akimirkų fotografijos, netrukus senomis didelėmis, prieš kelis dešimtmečius darytomis fotografijomis pasipuoš ir Laisvės alėjos vitrinos.

Bus platinamas ir dalijamas specialus renginių kalendorius.

 

Kontrolieriai bus atlaidesni

Prieš čempionatą apgalvotos įvairios smulkmenos, kurių galbūt net nepastebėsime. Miesto valdžia pasirūpino, kad gatvės prekiautojai nepardavinėtų kiniškų niekučių, o kontrolieriai būtų atlaidesni už automobilių stovėjimą truputį vėluojantiems susimokėti vairuotojams, ypač užsieniečiams. Gatvių apšvietimas bus įjungiamas viena valanda anksčiau.

Kol kas iki galo neapgalvotas tik Lietuvos rinktinės krepšininkų apdovanojimo ceremonijos scenarijus. Žinoma tiek, kad jei kovotų dėl medalių, Lietuvos krepšininkai būtų pagerbti prie „Žalgirio“ arenos.

„Apdovanojimo ceremonijos planas – ne bėda. Svarbiausia, kad pergalių būtų, o tada ir planą patikslinsime“, – nusijuokė R.Mikaitis.

Sukūrė vaizdo klipą

Praėjusią savaitę Kauno senamiestyje nufilmuotas miestą ir krepšinį reprezentuojantis muzikinis vaizdo klipas „Kaunas – krepšinio sostinė“.

Filmavimas truko keturias valandas, siužete užfiksuota daugiau nei 500 dalyvių, praeivių. Vienas idėjos autorių – Kauno mero pavaduotojas Povilas Mačiulis sakė, kad šis Europos krepšinio čempionatas ilgam išliks atmintyje ne tik dėl to, kad vyko mūsų šalyje, bet ir dėl įamžintos sirgalių nuotaikos.

„Filmavimo aikštelėje tvyrojo tokia atmosfera, tarsi mūsų krepšininkai jau būtų iškovoję aukso medalius“, – įspūdžiais dalijosi P.Mačiulis.

 


Kauno lėšos, skirtos čempionatui

2 mln. litų – tiek Kaunas skyrė "Žalgirio“ arenai parengti čempionatui pagal FIBA reikalavimus.

108,5 tūkst. litų – tiek skirta miestui papuošti ir kultūrinei Europos čempionato programai įgyvendinti.

350 tūkst. litų skirta miestui valyti, biotualetų pastatymui ir želdynų priežiūrai čempionato metu.

300 tūkst. litų praėjusių metų pabaigoje miesto tarybos sprendimu sumokėta Lietuvos krepšinio federacijai.

130,3 tūkst. litų skirta kultūrinei programai čempionato svečiams, parodoms, unikaliems projektams (pavyzdžiui, linkėjimų sienai Laisvės alėjoje, vaizdo klipui "Kaunas – krepšinio sostinė“ sukurtii).