Kiek kainuos arenos statybų klaidos? (papildyta)


2009-09-14
Aušra Garnienė
Kiek kainuos arenos statybų klaidos? (papildyta)

Viltys sutaupyti pinigų pakeitus arenos Nemuno saloje fasadą gali išgaruoti kaip dūmas, nes pinigų prireiks naujojo statinio pamatams stiprinti.

 Žada dar pataupyti

"Fasado projekto keitimas niekaip nesusijęs su pamatais ir jų tvirtinimu", – pareiškė savivaldybės Statybos skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius. Valdininkas neslepia, kad, architektui Eugenijui Miliūnui sugalvojus pramogų ir sporto rūmams naują drabužį, tikimasi sutaupyti 4–5 mln. litų. Tačiau kol kas neaišku, kiek atsieis su pamatų stiprinimu susiję darbai.

"Apie pamatų tvirtinimo kainą net nekalbame. Man nerūpi, nes tai rangovų vidaus reikalas", – aiškino V.Abramavičius.

Statybos skyriaus vedėjas prasitarė, kad diskusijos dėl pamatų tvirtumo prasidėjo dar vasaros pradžioje, nes projekto priežiūros specialistams kilo abejonių. "Pamatų apkrovimas skaičiuotas pagal skirtingas metodikas. Vis dėlto nuspręsta juos pastiprinti. Atsarga gėdos nedaro", – protėvių išmintį prisiminė valdininkas.

Jis taip pat priminė, kad spalį bus peržiūrėta savivaldybės ir objektą statančios bendrovės "Vėtrūna" sutartis. Viename punktų numatyta, kad statybos kaina kasmet indeksuojama pagal Statistikos departamento nustatytą statybos sąnaudų kainų indekso pokytį.

"Šis sutarties punktas padės sutaupyti ne vieną milijoną", – džiaugėsi V.Abramavičius. Liepos mėnesio duomenimis, statybos darbų sąnaudų kainos krito daugiau kaip 12 proc.

Broko taisyti neskuba

"Vėtrūnos" valdybos pirmininkas Vytautas Banys nebuvo linkęs pripažinti, kad darbininkai imsis pamatų tvirtinimo darbų. Apie tai, kiek tokie darbai gali kainuoti, jis taip pat nekalba. "Į bet kokias pastabas reikia įsiklausyti ir jas patikrinti. Vyksta skaičiavimai. Jei abejonės pasitvirtins, pradėsime darbus", – dėstė V.Banys.

Jis tikino kol kas nematantis jokio pavojaus, o visas abejones ir diskusijas dėl pamatų tvirtumo bei naujus skaičiavimus pavadino normaliu statybos procesu. "Kol kas nėra dėl ko nervintis", – garantavo valdybos pirmininkas.

V.Banys nenorėjo sieti architekto sprendimo keisti pastato fasadą su problemomis dėl pamatų.

"Fasadas nėra ta detalė, kuri gali viską sugriauti. Logiška, kad tokį svarbų visai Lietuvai kūrinį E.Miliūnas nori sukurti kaip įmanoma geriau", – tikino verslininkas. Tačiau jis pripažino, kad dirbti nekeičiant projekto būtų lengviau.

Sunkūs netikslumų padariniai

Pats E.Miliūnas pripažįsta, kad naujasis fasadas tikrai kainuos pigiau, tačiau tikslių skaičių tikino kol kas nežinąs.

"Svarbu buvo ne kainą sumažinti, o keisti statinio įvaizdį. Tas tinklas tikrai nebuvo gerai", - įsitikinęs E.Miliūnas. Ažūrą primenantis tinklas, į kurį E.Miliūnas planavo "įvynioti" pramogų ir sporto rūmus, būtų kainavęs apie 13 mln. litų.

Architektas paneigė sklandančius spėliones, neva fasadą susigriebta keisti dėl netvirtų arenos pamatų. "Tai neturėjo absoliučiai jokios įtakos. Svoris iš esmės nesikeis, jokie konstruktyvai nebus liečiami", - aiškino pramogų ir sporto rūmų architektas.

Tačiau jis net neabejoja, kad pamatus tvirtinti teks. "Kažkas padaro smulkių klaidų, kažkas grunto neįvertina, kažkas bando sutaupyti. Tai vykdytojų problemos ir jų pinigai, nes jie kažko neįvertino", - įsitikinęs architektas.

Pasak E.Miliūno, statybą prižiūrinčių specialistų pastabos rodo, kad procesas prižiūrimas tinkamai, ir pastatas bus pastatytas kokybiškai. "Situacija dėl pamatų nėra kritiška, kad reikėtų skambinti pavojaus varpais", - nuramino rūmų autorius.