Kauno valdininkai pramiegojo ES paramą


2011-10-12
Aušra Garnienė
Kauno valdininkai pramiegojo ES paramą

Dėl kelių savivaldybės tarnautojų neveiklumo miestas greičiausiai praras beveik 500 tūkst. litų investiciją. Teks padengti ir apie 80 tūkst. litų administracinių išlaidų, kurių dalis išleista valdinkų komandiruotėms.

Nuo Talino iki Kopenhagos

Per dvejus su puse metų buvęs Miesto ūkio plėtros departamento direktorius Remigijus Skilandis ir jam pavaldus Miesto įvaizdžio ir turizmo skyriaus vedėjas Saulius Kromalcas nesugebėjo panaudoti kone pusę milijono Europos Sąjungos lėšų, skirtų miesto infrastruktūrai gerinti.

Ekologinis Baltijos regiono projektas, už kurio lėšas planuota sutvarkyti Aleksoto funikulierių, turi būti baigtas lapkritį, tačiau jo įgyvendinimo darbai iš pradinio taško dar beveik nepajudėjo.

Užuot investavusi nemenką sumą, savivaldybė dabar greičiausiai turės padengti neįgyvendinto projekto administravimo išlaidas ir apmokėti valdininkų keliones į užsienį. Iš Vokietijoje esančių projekto partnerių 80 tūkst. litų sąskaita už projekto administravimą savivaldybę pasiekė dar vasarą.

„Kauno dienos“ žiniomis, R.Skilandis neleido tos sąskaitos apmokėti, o pinigų nesulaukę vokiečiai niekaip negali susisiekti su projekto vadovu S.Kromalcu.

Neįgyvendinus projekto, teks pakratyti miesto piniginę ir valdininkų kelionėms apmokėti. Miesto įvaizdžio ir turizmo skyriaus vedėjas su šiame skyriuje dirbusia Jūrate Baniuliene lankėsi Kopenhagoje ir Taline, kur pristatė Aleksoto funikulieriaus sutvarkymo projektą. J.Baniulienė savivaldybėje dabar taip pat nedirba.

Bandė griebtis šiaudo

„Kauno dienai“ pavyko sužinoti, kad likus vos porai mėnesių iki projekto pabaigos, buvo sušauktas antrasis per dvejus su puse metų darbo grupės posėdis. Susigriebta aiškintis, kaip išeiti iš šios situacijos su mažiausiais nuostoliais.

Paaiškėjo, kad niekas nepasirūpino projektui reikalingais pirkimais arba procedūros atliktos nesilaikant reikalavimų. Aleksoto funikulieriaus sutvarkymo projektą užsienyje pristatę valdininkai nesugebėjo išsiaiškinti, kad tie darbai negalės būti apmokėti iš ekologiniams projektams skirtų ES lėšų. Projekto lėšų neįmanoma bus panaudotI Aleksoto funikulieriui rekonstruoti ir sutvarkyti. Šios lėšos gali būti skirtos tik savivaldybės finansuojamiems darbams. Kaip žinoma, Aleksoto funikulierius priklauso savivaldybės kontroliuojamai bendrovei „Autrolis“, kuri ir rūpinosi unikalaus transporto įrenginio rekonstrukcija.

Darbo grupės, kuriai tuomet dar vadovavo R.Skilandis, nariai nusprendė tartis su projekto partneriais vokiečiais, kad bent dalį projekto lėšų būtų galima skirti jau parengtiems dviračių takų specialiajam planui ir Semaniesčio–Panemunės dviračių tako rekonstrukcijos galimybių studijai apmokėti. Tačiau gali būti, kad šis optimistinis gelbėjimo planas neišdegs.

Vedėjas atostogauja

Atrodo, kad S.Kromalcas, dėl kurio kaltės projektas įstrigo mirties taške, niekur neskuba, dėl galimų savivaldybės nuostolių galvos nesuka ir ramiai atostogauja. Telefonu valdininkas neatsiliepia, tad nepavyko išsiaiškinti, kodėl jis neatliko savo darbo.

 

Savivaldybėje pavyko sužinoti, kad nemažai laiko S.Kromalcui atima kiti užsiėmimai – Miesto įvaizdžio ir turizmo skyriaus vedėjas yra ir Kauno technologijos universiteto doktorantas.

Buvęs jo viršininkas R.Skilandis, vadovavęs šio projekto įgyvendinimą koordinavusiai darbo grupei, panaikinus savivaldybės departamentus, į kitas pareigas valstybės tarnyboje taip pat išėjo ramia galva, palikęs nebaigtus darbus.

Savivaldybėje nebedirbantis R.Skilandis nenorėjo pripažinti, kad projektas beviltiškoje situacijoje ir tikino, kad jis vykdomas. Pasiteiravus, kodėl jis kaip darbo grupės vadovas sukvietė tik du posėdžius, R.Skilandis aiškino dirbęs gerokai daugiau, tačiau kaltės dėl nesklandumų purtėsi.

„Posėdžių buvo daugiau. Sprendėme įvairius klausimus, kad paspartintume, ieškojome visokių išeičių. Yra projekto vadovas, jis vykdė veiklą, o darbo grupė tik koordinavo“, – teisinosi buvęs Miesto plėtros departamento direktorius.

Savivaldybės koridoriuose sklando kalbos, kad svarbiausia buvo paimti projekto pinigus, o kaip ir kur juos panaudoti, niekas nesirūpino.

Kritikuoja ir pavaldinys

„Pusė milijono litų yra, o jų paimti nėra kam?“ – paklausėme projekto įgyvendinimo darbo grupės nario Andriaus Cechanavičiaus. „Iš principo taip“, – populiaraus humoro laidos veikėjo fraze atsakė valdininkas.

R.Skilandžio pavaduotoju dirbęs, o po administracijos reformos S.Kromalco pavaldiniu tapęs Miesto įvaizdžio ir turizmo skyriaus vyriausiasis specialistas A.Cechanavičius žodžių į vatą nevyniojo. „Su tuo projektu tikrai liūdnai“, – neslėpė jis.

A.Cechanavičius prisiminė, kaip pirmą kartą darbo grupė buvo susirinkusi prieš metus ar pusantrų. Tuomet visi nariai džiaugsmingai pritarė planams už projekto lėšas sutvarkyti Aleksoto funikulierių. „Prieš mėnesį konstatavome, kad niekas nieko nepadarė“, – sakė A.Cechanavičius.

Jis taip pat neabejoja, kad dėl įklimpusių pinigų kaltė krenta projekto vadovui S.Kromalcui.

„Jeigu projekto vadovas būtų daręs... Gal jis neturi patirties dirbti su projektais, bet savivaldybėje gi yra atskiras skyrius, nueik, pasiklausk. Yra Vidaus reikalų ministerijoje žmonių, su kuriais galima pasitarti“, – svarstė darbo grupės narys.