Kauno politikus ir valdininkus maitina korupcija


2010-05-10
Aušra Garnienė
Kauno politikus ir valdininkus maitina korupcija

"Kas kitas?" – toks klausimas kartojamas po kiekvieno teisėsaugos pareigūnų vizito savivaldybėje. Tokie svečiai valdžios kabinetuose šią kadenciją lankosi gerokai dažniau nei iki šiol.

Krito ne vienas

Nuo šios tarybos kadencijos pradžios Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai dažnai iš pareigų prašluoja priklausančiuosius valdančiajai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijai. Pirmasis iš pareigų ir iš partijos 2008 m. kovą krito buvęs tarybos narys, anksčiau ėjęs Kauno vicemero pareigas, konservatorius Adolfas Antanas Balutis.

Nepraėjus nė pusmečiui Kauno savivaldybę sukrėtė korupcijos naujas skandalas. Teisėsaugininkai sulaikė Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus Nuomos administravimo poskyrio vedėją Joną Lukošių.

2008 m. spalį įtarimų šešėlis vėl krito ant konservatorių. Konstitucijos egzaminą Kaune organizavęs Švietimo ir kultūros departamento vyriausiasis specialistas, jaunimo reikalų koordinatorius Ramūnas Maruniakas, nuvykęs į Vilnių parvežti egzamino užduočių, pateko į teisėsaugininkų rankas.

Skandalingiausiu šios kadencijos projektu vadinamas daugiau kaip už 0,5 mln. litų prie Kauno pilies pastatytas ir auksiniu vadinamas tualetas įpainiojo ne vieną valdžios žmogų. Šioje istorijoje šalia įtariamųjų konservatorių rikiuojasi ir kitų partijų atstovai.

Šviežiausia auka – Energetikos skyriaus vedėjas Algirdas Vaitiekūnas – pareigūnams įkliuvo šių metų balandžio pabaigoje. STT pareigūnai atliko kartą savivaldybės valdininko kabinete. Jis teismo sprendimu 6 mėnesiams nušalintas nuo pareigų.

Parama kitai partijai

Korupcijos byloje vienintelis savo kaltę pripažįsta buvęs Kauno vicemeras A.A.Balutis.

Šią savaitę teisme liudijęs buvęs politikas nebenori prisiminti to meto įvykių ir skundžiasi praradęs atmintį.

Buvęs konservatorius teisme nesigynė atlikęs tarpininko funkciją tarp Kauno poniomis tituluojamų verslininkių Birutės Jablonskienės ir Laimos Baranauskienės ir tuomečio Kauno apskrities viršininko pavaduotojo V.Vizbaro. Bylos duomenimis, pastarajam per tris kartus iš viso buvo perduota 100 tūkst. litų kyšis už valstybinės žemės sklypo prijungimą prie verslininkių jau įsigyto žemės lopinėlio A.Mickevičiaus gatvėje.

Byloje esama duomenų, kad 20 tūkst. litų kyšio dalis turėjo atitekti Pilietinės demokratijos partijai. Buvęs aktyvus konservatorius A.A.Balutis tame neįžvelgė nieko keisto. Pasak buvusio konservatoriaus, demokratinė santvarka leidžia remti bet kurią politinę jėgą, net jei jis pats priklauso ir kitai.

"Suprantu, kad man, kaip politikui, tai garbės nedaro ir nederėjo taip elgtis. Dėl šito epizodo atsisakiau miesto tarybos nario mandato, išstojau ir iš Tėvynės sąjungos partijos, tuo baigdamas savo politinę karjerą", – teisme guodėsi A.A.Balutis.

Tokie tyrimai užtrunka

"Žinia, kad jis sulaikytas, mums buvo didelė staigmena. Buvome šokiruoti", – 2008-ųjų įvykius prisiminė J.Lukošiaus viršininkė Turto valdymo departamento direktorė konservatorė Virginija Žuromskaitė.

"Jis su dviem kitais veikėjais ne iš savivaldybės lankydavosi pas gyventojus ir tarpininkaudavo dėl Registrų centro vertinimų. Tais metais daug nuomininkų iškėlėme iš savininkams grąžintinų pastatų", – aplinkybes prisiminė V.Žuromskaitė. Ji tikino nieko nežinanti apie įvykių eigą po pavaldinio sulaikymo.

Po 48 val. sulaikymo J.Lukošius buvo nušalintas nuo pareigų, o paskui pats parašė prašymą atleisti iš darbo.

Pasak STT Kauno valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininko Vytauto Stankevičiaus, J.Lukošiui mesti kaltinimai susiję su tiesioginiu jo darbu. Buvęs valdininkas kaltinamas piktnaudžiavimu tarnyba ir kyšio ėmimu, sukčiavimu organizuotoje grupėje.

Byla perduota teismui, bet dar neišnagrinėta. "Reta kuri tokia byla nepereina visų teisminių instancijų, todėl nagrinėjimas užtrunka nuo 3 iki 5 metų", – apie specifiką kalbėjo V.Stankevičius.

Valstybės tarnautoją R.Maruniaką sulaikę STT Vilniaus valdybos pareigūnai tuomet jam pateikė kaltinimus dėl kyšininkavimo, padėjimo priimti kyšį ir dokumentų klastojimo. Buvo atliktos kratos jo darbo kabinete ir namuose.

Atlikus tyrimą, teismas R.Maruniaką nuteisė už piktnaudžiavimą tarnybą. Jam skirta 7800 litų bauda.

STT pareigūnų vizitas Energetikos skyriaus vedėjo A.Vaitiekūno kabinete gali būti susijęs su viešaisiais pirkimais diegiant integruotą eismo valdymo sistemą mieste. "Jis nušalintas nuo pareigų, vyksta tyrimas", – tolesnės įvykių eigos nekomentavo STT Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas.

Meras – tarsi aiškiaregis

Kauno konservatorių lyderis, meras Andrius Kupčinskas, kone po kiekvienos kratos ir valdininkų nušalinimo pareiškia nujautęs tokią įvykių eigą, tikėjęsis pareigūnų vizito tų valdininkų kabinetuose ar bent jau nenustebęs dėl to, kas įvyko.

Tik po A.A.Balučiui mestų įtarimų konservatorių frakcija viešai prisipažino, kad tai šokiravo.

Neįtikimas orakulo savybes atskleidęs Kauno meras auksinio tualeto istorijoje nuo pat pradžių kažkodėl neskubėjo nieko prognozuoti. Darbo savivaldybėje neteko tik du žemiausio rango valdininkai Valius Knokneris ir Rimantas Rutavičius, nes taip nusprendė jų darbą tyrusios specialios savivaldybės komisijos.

Administracijos direktorius Vygantas Gudėnas vis kartodavo, kad savivaldybė nesiima jokių veiksmų prieš kitus valdininkus, kol prokurorai nepateikė tyrimo išvadų. Dabar įtariamieji įvardyti, tačiau valdininkai nuo pareigų nenušalinti.

Ne kartą gynęs ištikimo savo partijos nario Miesto ūkio departamento direktoriaus Jono Žališkevičiaus mundurą, A.Kupčinskas pritilo šiam tapus įtariamuoju. Tualeto istorijoje paslaptingai šmėžavęs konservatorius iš Suvalkijos, nepaisant prokuratūros įtarimų, ir toliau išdidžiai vaikšto savivaldybėje, nelabai kuo domisi, laido kandžias replikas.

Paklaustas, ar stabdys narystę partijoje, J.Žališkevičius atkirto: "Nepamirškite, kad kalbate su valstybės tarnautoju. Darbo metu tarnybiniu telefonu partinių reikalų neaptarinėju."

Kiti šios istorijos veikėjai, tapę įtariamaisiais, pareigų ir partinės priklausomybės taip pat neatsisako. Gal tik tapo šiek tiek nervingesni ir jautresni.

"Savivaldybė nėra gavusi jokių nurodymų iš teismo, kad jie negali eiti savo pareigų", – priekaištus atmetė V.Gudėnas.

Paklaustas, kas draudžia pačiai savivaldybei sudaryti komisijas ir tirti valdininkų galimai padarytus pažeidimus, kaip buvo pasielgta V.Knoknerio ir R.Rutavičiaus atžvilgiu, V.Gudėnas atsakymo neturėjo. "Tokia teisė gal ir neatimta, bet nesam tokie kvalifikuoti žmonės, kad nustatytume. Komisija sudaroma direktoriaus įsakymu iš tų pačių savivaldybės žmonių", – teisinosi administracijos vadovas.

Partija myli skirtingai

Kauną valdantys konservatoriai skirtingai vertina prasikaltusius savo partijos narius. Pareigūnams įkliuvęs A.A.Balutis paskelbė savo noru pasitraukiąs iš partijos.

J.Lukošius buvo siejamas su Krikščionių demokratų partija. Kaip Krikščionių demokratų partijos kandidatas, jis yra dalyvavęs Seimo rinkimuose. Vėliau krikščionys demokratai susijungė su konservatoriais.

Po STT kratų tuometis Kauno vicemeras, krikščionis demokratas Kazimieras Kuzminskas, tikino nelaikąs J.Lukošiaus naudingu partijai. "Mes sustabdėme jo veiklą", – po J.Lukošiaus sulaikymo tikino K.Kuzminskas.

Savo partijos narių nemalonę labai greitai užsitraukė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Kauno rajono skyriui priklausęs, Jaunųjų konservatorių lygos vicepirmininko pareigas ėjęs R.Maruniakas. Pasklidus žiniai apie valdininko sulaikymą, jis tą pačią dieną pašalintas ir iš partijos, ir Jaunųjų konservatorių lygos.

A.Kupčinskas ir V.Gudėnas suskubo atsiriboti nuo sulaikyto jų partijos nario. "Mes su juo kartu į rinkimus nėjome, jis nebuvo rinkimų sąraše ir tikrai nėra mano bendražygis", – tada "Kauno dienai" tikino A.Kupčinskas.

Nuo savivaldybėje įtakingą postą užimančio J.Žališkevičiaus, tapusio įtariamuoju auksinio tualeto byloje, partijos kolegos neskuba nusisukti ir iš partijos nešalina. "Kad ir kaip ten būtų, šešėlis vis tiek krenta ant didžiausią įtaką mieste turinčios politinės jėgos. Nuo to niekur nepabėgsi, ir negali sakyti, kad mūsų partijos nariai čia niekuo dėti. Departamento direktorius neabejotinai turėtų prisiimti atsakomybę", – "Kauno dienai" sakė įtakingas konservatorius, Seimo narys Jurgis Razma.

Kai kurie valdančiąjai daugumai priklausantys politikai kalba, kad įtariamuoju tapus administracijos direktoriaus pavaduotojui socialdemokratui Romaldui Rabačius, reikėtų nutraukti Sėkmės koalicijos paramos sutartį su socialdemokratais, tačiau ir šiame fronte kol kas tyla.

Įtariamieji tualeto byloje

Romaldas Rabačius – administracijos direktoriaus pavaduotojas

Jonas Žališkevičius – Miesto ūkio departamento direktorius

Rimgaudas Miliukštis – Kultūros paveldo skyriaus vedėjas

Zenonas Girčys – Kultūros paveldo skyriaus vedėjo pavaduotojas

Romualdas Laukaitis – Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotojas

Stasys Pūtvis – Urbanistikos skyriaus vyr. specialistas

Bronislovas Kučinskas – tarybos narys

Valius Knokneris – buvęs Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas

Rimantas Rutavičius – Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjas

Antanas Gintautas Liaudanskas – buvęs "TK sprendimų" direktorius

Egidijus Račkauskas – buvęs "TK sprendimų" direktorius gamybai

Jonas Vasauskas – buvęs "TK sprendimų" darbų vadovas