Kauno mokyklos perstumdo suolus


2008-04-15
Aldona KIBIRKŠTIENĖ
Kauno mokyklos perstumdo suolus

Po kelerių metų prie devynių miesto gimnazijų turėtų prisijungti dar trys, kitos vidurinės mokyklos bus reorganizuotos į pagrindines.

Senamiesčio pradinės nebeliks

Taip nutarė Kauno švietimo tinklo pertvarkos darbo grupė, patvirtinusi ilgalaikį mokyklų reorganizavimo planą. Jį dar turės patvirtinti miesto taryba.

Pirmoji statusą pakeis Senamiesčio pradinė mokykla. Nuo rugsėjo pirmosios ji taps pagrindinė. Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas sakė, kad ilgokai vykusį ginčą su tėvais ir pedagogais savivaldybei pavyko išspręsti taikiai.

Tam, kad mokykla būtų reorganizuota, pritarė ir profesinė sąjunga „Sandrauga“. Penktos–aštuntos šios mokyklos klasės nuo kitų mokslo metų įsikurs „Aušros“ gimnazijoje, o pradinukai, kaip ir iki šiol, mokysis tame pačiame pastate Nemuno gatvėje.

„Ketinimui reorganizuoti mokyklą pritarėme su sąlyga, kad visiems mokytojams bus išsaugotos darbo vietos, dabartiniame mūsų mokyklos pastate mokysis tik pradinukai. Mums tai buvo pažadėta“, – „Kauno dienai“ aiškino „Sandraugos“ profesinės sąjungos Senamiesčio mokyklos grupės pirmininkė Diana Boskienė.

Pagal dabar galiojančius teisės aktus iki 2012 metų visas mokyklas, išskyrus katalikiškas, numatoma pertvarkyti į pagrindines (1–10 ar 1–8 klasių) mokyklas ir gimnazijas (9–12 klasių). Šiemet Seimas rengiasi svarstyti Švietimo įstatymo pataisas. Jose žadama įteisinti akredituotas vidurines bendrojo lavinimo mokyklas. Pagrindinės mokyklos gali tapti progimnazijomis. Pateikti ir siūlymai įstatyme numatyti išimčių miesto pakraščiuose esančioms mokykloms.

Bus dvylika gimnazijų

„Kol kas privalome vadovautis galiojančiais Vyriausybės nutarimais. Pertvarka numatyta pagal egzistuojančius teisės aktus. Kitais mokslo metais vidurinių mokyklų statusas nesikeis. Jeigu bus priimtos įstatymo pataisos, dabartinius sprendimus galėsime koreguoti“, – aiškino miesto tarybos Švietimo ir ugdymo komiteto pirmininkė Ona Nijolė Rudgalvienė.

Jos teigimu, siekiama, kad gimnazijos įsikurtų ne tik miesto centre, bet ir kituose mikrorajonuose. Šį statusą nuo 2012 metų turėtų įgyti J.Basanavičiaus, Kalniečių ir Veršvų vidurinės mokyklos, į katalikišką gimnaziją numatyta reorganizuoti Panemunėje esančią Šv.Mato katalikišką vidurinę mokyklą. Po trejų metų mieste turėtų veikti dvylika gimnazijų.

Katalikiškomis gimnazijomis norėtų tapti ir J.Urbšio, Julijanavos bei „Vyturio“ vidurinės mokyklos. Jei pritars miesto taryba, šios pakraipos gimnazijų mieste bus šešios.

Dalis mokyklų prieštarauja

Siūlymams vidurines mokyklas reorganizuoti į pagrindines ypač nepritaria priemiesčiuose įsikūrusių Sargėnų, Rokų ir Palemono vidurinių mokyklų bendruomenės.

„Norėtume išlaikyti savo ankstesnį statusą. Pas mus mokosi daugiau nei keturi šimtai moksleivių. Turime savas tradicijas, mokymosi rezultatai neblogi“, – guodėsi Rokų vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Misevičius.