Kaune mažėja skolingų gyventojų už socialinį būstą


2010-05-10
Tadas Širvinskas
Kaune mažėja skolingų gyventojų už socialinį būstą

Vis dar nemaža dalis žmonių, gyvenančių Kauno savivaldybei priklausančiame socialiniame būste, vengia arba vėluoja mokėti nuomos mokesčius, tačiau skolininkų mažėja.

Už vieną kv. m socialinio būsto gyventojai Kauno savivaldybei kas mėnesį moka vidutiniškai po 1,5 lito, tačiau vis tiek apie 43 proc. gyventojų nuomos mokesčio apskritai nemoka arba vėluoja jį mokėti. Anot savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėjo pavaduotojo Domo Žiogo, skyriaus netenkina toks didelis skolininkų skaičius, tačiau jų ėmė labai mažėti po to, kai prieš dvejus metus su nuomininkais pradėjo dirbti ne butų ūkių įmonės, o savivaldybės skyrius. Iki tol skolininkai sudarė daugiau nei 55 proc. visų nuomininkų.

Savivaldybės darbuotojus nustebino, kad skolininkų mažėjimo tendencijos išsilaikė ir per ekonomikos krizę.

"Galvojome, kad skolininkų gali daugėti, bet susumavę rezultatus pastebėjome, kad jų net mažėja. Tai nustebino. Manau, kad tokių rezultatų pasiekėme, nes dabar kur kas aktyviau nei anksčiau dirbame su skolininkais", – kalbėjo savivaldybės Turto valdymo departamento direktorė Virginija Žuromskaitė.

Kai įsiskolinimas už socialinio būsto nuomą pasiekia 500 litų, skolininkas gauna įspėjimą, o savivaldybės Teisės skyrius pradeda rengti dokumentus teismui.

Pernai buvo supaprastintos skolas leidžiančios išieškoti teisminės procedūros. Teismas priėmė 117 sprendimų dėl skolų išieškojimo ir 11 dėl iškeldinimo. Iškeldinimo procedūros paprastai atima nemažai laiko, todėl kol kas įvykdyti tik keli tokie sprendimai.


Skaičiai

4006 – tiek socialinio būsto nuomininkų yra šiuo metu.

1,155 mln. litų – tiek socialinio būsto nuomininkai buvo skolingi iki balandžio mėnesio.