Katalikai dalysis našlės skatiku


2009-04-07
Rūta Stankevičiūtė
Katalikai dalysis našlės skatiku

Įvairios katalikiškos organizacijos nusprendė ištiesti ranką krizės prislėgtiems kauniečiams. Nemokamą nakvynę ir lėkštę košės kunigai garantuoja, bet išmokėti paskolų ar gelbėti žlungančio verslo neįsipareigoja.

Akina tautos kančia

Lietuvos Vyskupų Konferencijai pavaldi savanoriškos karitatyvinės veiklos organizacija "Lietuvos Caritas" sukvietė įvairių katalikų įstaigų atstovus į neeilinį pasitarimą – ieškota sprendimo, kaip padėti krizės prislėgtiems kauniečiams.

"Tariant pagal evangeliją, dalysimės paskutiniu našlės skatiku, kad tik visuomenei palengvintume naštą, – sakė "Lietuvos Caritas" generalinis direktorius, kunigas Robertas Grigas. – Našlės skatikas simbolizuoja kuklią paramą – išmokėti bankams prasiskolinusių tautiečių paskolų ar išgelbėti bankrutuojančių įmonių nepajėgsime, tačiau patiems vargingiausiems visuomenės sluoksniams pagelbėsime."

Katalikų visuomenės lėšos – ribotos, vargiai pavyktų visiems padėti materialiai, tačiau vyskupai ir autoritetingi kunigai ketina imtis telkiančios, raginančios misijos. Viliamasi, kad turtingesni visuomenės nariai, paprašyti kunigų, ryšis dalytis savo turtais su skurstančiais kauniečiais.

"Neretai sunkią akimirką pagalbos ranką greičiau ištiesia geras žmogus nei valstybinė struktūra, kodėl gi dabar turėtų būti kitaip?" – R.Grigas įsitikinęs, kad kunigams pavyks suvienyti visuomenę.

Maitins, darbins, globos

Pagalbos ranką ištiesę kunigai viliasi, kad visuomenė suvoks, jog bažnyčios resursai nėra beribiai. Esą jau dabar į parapijų duris beldžiasi nuskurdusieji, prašydami klebonų išspręsti visas jų problemas.

"Visų problemų neišspręsime, bet padėsime, kuo galėsime", – žadėjo R.Grigas.

Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas pabrėžė, kad per neeilinį susirinkimą visi katalikai siūlė sprendimus, iniciatyvas, kaip galėtų prisidėti, kad kauniečiams krizę išgyventi pavyktų lengviau.

"Bažnyčia visais laikais globojo ir rūpinosi vargšais, o dabar ta gailestingumo funkcija – ypač svarbi. Vyskupijos globoja įvairias valgyklėles, kuriose pamaitiname šimtus vargšų, yra ir globos, nakvynės namai. Dabar tokių, kuriems ši pagalba ypač reikalinga, ypač padaugėjo", – sakė D.Chmieliauskas.

Esą kiekviena katalikiška organizacija jau ėmėsi arba ketina imtis tam tikros konkrečios veiklos, kuri padėtų sušvelninti krizės padarinius.

Įkurs darbo biržą

Katalikų bendruomenėje vertinamas fokoliarų judėjimas šiuo metu kuria Darbo biržai analogišką sistemą. Judėjimo interneto svetainėje www.fokoliarai.lt bus sukurtas specialus skyrelis su informacija apie darbo pasiūlymus ir darbo ieškančiuosius.

"Šiuo daugeliui iš mūsų nelengvu laikotarpiu tarp mūsų turi išaugti bendrystė, turime dalytis sunkumais. Jei negalime padėti kitiems materialiai, tai bent būkime šalia, būkime it ramstis", – sakė vienas idėjinių fokoliarų judėjimo vadų Vytautas Jasiukevičius.

Jam, kaip ir kitiems bendraminčiams, nerimą kelia aplink vykstantys procesai – dėl krizės nemaža dalis pažįstamų jau prarado darbą, jie vargiai suduria galą su galu. Užsiregistruoti fokoliarų darbo biržoje nieko nekainuoja, šią paslaugą judėjimas teikia nesiekdamas jokios naudos. Šiuo metu Lietuvos fokoliarų bendruomenę sudaro apie 1,5 tūkst. žmonių.

D.Chmieliauskas žavisi fokoliarų iniciatyva ir vadina ją tinkama tarnystės forma. Esą kiekviena religinė bendruomenė turėtų pasekti fokoliarų pavyzdžiu ir rasti būdą, kaip pagelbėti visuomenei.

"Apie fokoliarus galiu kalbėti tik teigiamai, jų organizacijos charizma – vienybės skatinimas tarp tautų, socialinių sluoksnių, religijų. Jie kviečia visus dirbti vieningai", – gyrė kunigas R.Grigas.


Specialisto komentaras


Kauno darbo biržos direktorius Vygintas Morkūnas

Vertinu visų įdarbinimo paslaugas teikiančių įmonių ir organizacijų veiklą. Dabar rinkoje yra poreikis, tegul jos dirba. Jokio skirtumo, ar organizacija religinė, ar ne. Tiesa, valstybinė įstaiga "Darbo birža" turi daugiau pareigų ir atlieka platesnes funkcijas, tačiau šiandien svarbus kiekvienos įdarbinimo agentūros indėlis. Tarpininkavimas ieškant darbo labai reikalingas. Galbūt fokoliarams pavyks sukurti veiksnų darbo biržos analogą, per kurį susitiks ne vienas darbdavys su potencialiu darbuotoju. Situacija rinkoje kol kad daugiau liūdina nei džiugina: per metus nedarbas Kaune išaugo 2,5 karto. Šiuo metu Kauno darbo biržoje yra įregistruota 20 tūkst. bedarbių, o laisvų darbo vietų šį mėnesį – vos 500.