Įpūs gyvybės ir mažoms Senamiesčio gatvelėms


2011-11-10
Mantas Lapinskas
Įpūs gyvybės ir mažoms Senamiesčio gatvelėms

Atgimusi Vilniaus gatvė ir Rotušės aikštė paskatino diskusiją, kaip atgaivinti šalutines Senamiesčio gatves.

Nuo gegužės Rotušės aikštės draugijos iniciatyva pradėta kurti ilgalaikė Senamiesčio strategija.

Vakar surengtoje konferencijoje, kurioje pristatyti jau atlikti darbai, diskutuota ne tik apie Senamiesčio žavesį, bet ir apie piktžaizdes.

Didžiausias rūpestis – apleistos Senamiesčio erdvės, kurioms sutvarkyti trūksta pinigų, todėl ieškoma verslininkų pagalbos. Būtent verslininkų iniciatyva aktyvus gyvenimas verda Vilniaus gatvėje, nuo požeminės perėjos, Rotušės aikštėje ir jos prieigose, amfiteatre.

„Ne visas Senamiestis gyvas. Šiuo metu mūsų tikslas – atgaivinti šonines senojo miesto gatveles. Dabar į jas užsukus, gyvybė tarsi išblėsta. Ypač tai pabrėžia svečiai iš užsienio. Būtent šoninėse gatvėse akis bado besimėtančios šiukšlės, nesutvarkyta aplinka. Žinoma, yra ir teigiamų pavyzdžių – P.Stulgos lietuviškų tautinių instrumentų muziejaus kiemelis L.Zamenhofo gatvėje, kur sukurta tikrai jauki aplinka“, – pasakojo Rotušės aikštės draugijos vienas įkūrėjų Kęstutis Ignatavičius.

Senamiesčio vartais vadinama A.Jakšto gatvė šiuo metu nėra itin patraukli turistams. Netoli Kauno pilies išlipantys svečiai Rotušės link traukia silpnai apšviesta, judria gatve. Jiems tenka eiti ir pro vis dar apgriuvusią buvusią žydų ligoninę.

Nuo praėjusio sekmadienio Rotušės aikštėje pradėjo veikti ekologinis turgelis. Nors tądien pirkėjų beveik nesulaukta, šios idėjos autoriai nenuleidžia rankų.

Planuojama, kad visą lapkritį sekmadieniais ir trečiadieniais, nuo ryto iki pietų bus galima įsigyti ekologiškų gėrybių. Jei šis eksperimentas pasiteisins, ateityje ekologiškas turgelis Rotušės aikštėje turėtų būti rengiamas kiekvieną savaitę.