Idėja: suburti emigrantų protus


2011-11-05
Diana Krapavickaitė
Idėja: suburti emigrantų protus

Du kauniečiai susipažino Amerikoje. Sutapo jų mąstymas ir požiūris į lietuvybę, tačiau tai nebuvo tradicinis požiūris, būdingas Lietuvos emigrantams. Bendravimas išsivystė į tarptautinį socialinį tinklą "Globalios Lietuvos lyderiai".

(Minkštimas šviesiaplaukis, Beresniovas trumpais juodais plaukais)

Veiduose – šypsenos

"Na, o dabar šypsokitės", – šūktelėjo fotografas pozuojantiesiems prieš antrąjį dublį. "Aš šypsojausi", – nustebo juodaplaukis vyras. "Aš taip pat", – pritarė kitas. "Aš tai tikrai šypsojausi. Aš – tikra amerikietė", – nuoširdžiai nusikvatojo viduryje stovinti moteris.

Taip prasidėjo pažintis su dviem kauniečiais, svaiginančią karjerą padariusiais Amerikoje, ir vieno jų žmona.

Pianistas Edvinas Minkštimas gimtinę paliko prieš dešimt metų, verslininkas Rokas Beresniovas – prieš trylika.

Roko žmona Kristina (Christine) apie Lietuvą žinojo dar iki jų pažinties. Dabar ji jau ir kalba lietuviškai. Tik šioks toks akcentas išduoda, kad tai – ne gimtoji jos kalba. Jauną amerikietę į Lietuvą atvedė ne tik meilė vyrui. Antropologiją Amerikoje studijavusi moteris bendradarbiauja su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU).

Verslininkas ir muzikas

Kauniečių E.Minkštimo ir R.Beresniovo keliai susikirto Amerikoje. Vienas dirbo Niujorke, kitas – Vašingtone, tačiau giminingos sielos dažniausiai suranda viena kitą.

Jie abu – ryškios asmenybės, jau spėjusios suspindėti savo srityse ir už Atlanto.

"Gal tegul Edvinas daugiau papasakoja apie save. Verslininko kelias ne visada toks įspūdingas", – kukliai šyptelėjo HSBC banko viceprezidentas R.Beresniovas.

E.Minkštimas šiuo metu yra "Embassy Series" festivalio direktoriaus pavaduotojas, "Phillips Collection Camerata" narys, kelių tarptautinių organizacijų valdybų narys, aktyviai JAV koncertuojantis pianistas ir VDU vizituojantis dėstytojas.

"Būdamas 19-os išvažiavau studijuoti į Nacionalinę Paryžiaus konservatoriją. Po trejų metų – į prestižinę JAV akademiją. Juilliardo muzikos ir dramos akademijoje šiemet baigiau daktaro studijas", – dešimtmečio veiklą apibendrino E.Minkštimas.

Pianistas, konkursų laimėtojas Edvinas buvo žinomas jau prieš palikdamas Lietuvą. Viename interviu jis sakė, kad instrumentas jo namuose atsirado vos jam gimus: nors tėvai nebuvo muzikai, stengėsi pastūmėti sūnų muzikos link.

Ant lėkštės niekas neatnešė

JAV gyvenančio ir HSBC banko viceprezidento pareigas einančio R.Beresniovo istorija panaši į Edvino. Lietuvą Rokas paliko taip pat dėl mokslų. Baigęs studijas Lietuvoje jis išvyko į JAV. Ričlando koledže (Dalasas, Teksaso valstija) jis baigė tarptautinio verslo ir prekybos studijas.

"Gal dar kas nors įsivaizduoja, kad kitur viskas labai paprasta, padėta ant lėkštutės. Nieko panašaus", – lyg ir žinomą, tačiau asmenine patirtimi paremtą tiesą priminė Rokas.

Jis daug dirbo, vienu metu – keliuose darbuose, mažai miegodavo, tačiau buvo užsispyręs ir turėjo tikslą.

Roko užimamos pareigos aukštos. Jis yra ir Džordžtauno Verslo Asociacijos (GBA) viceprezidentas, įvairių fondų ir organizacijų valdybos narys. Tačiau jaunam vyrui nepakako įsigyti namus, pirkti automobilius ir gauti gerą uždarbį.

Peržengę stereotipus

Jaunus talentingus vyrus suvienijo ir kosmopolitinis mąstymas, požiūris į Lietuvą ir pasaulį. "Taip, Amerikoje yra daug puikių lietuvių, yra bendruomenių, kurios puoselėja lietuvybę, etnokultūrą. Tačiau mes – kosmopolitai. Mums gerai ir ten, ir čia. Mūsų namai Lietuvoje ir Amerikoje", – kalbėjo Rokas.

R.Beresniovas ir E.Minkštimas šiek tiek ironiškai žvelgia į Amerkos lietuvių bendruomenes, kurių kone svarbiausias vienybės akcentas – sekmadieniais draugiškai valgomi didžkukuliai. Verslininko ir muziko manymu, toks romantizuotas, stereotipais pagrįstos lietuvybės puoselėjimas yra svarbus prieš 20 ir daugiau metų iš Lietuvos išvykusių kartų bruožas.

"Mūsų karta – kitokia. Pasaulyje yra tūkstančiai lietuvių, kurių pasiekimai profesinėse srityse išties įspūdingi. Tarp tų žmonių yra daugybė mąstančiųjų panašiai kaip mes", – įsitikinęs E.Minkštimas. O mąstymas, regis, visiškai paprastas: kuo daugiau galimybių sukuri kitiems, tuo daugiau jų gauni pats.

Emigrantams nebūtina grįžti

"Būdami ten, mes galime būti daug naudingesni Lietuvai, lietuviams, nei būdami čia. Tas noras duoti kitiems atėjo su branda. Daiktai subyra, o vertybės lieka", – filosofavo du draugai.

Tokios mintys subrandino "Globalios Lietuvos lyderius"(GLL). Tai – tarptautinis socialinis tinklas, vienijantis įvairių sričių profesionalus ir karjeros aukštumas užsienyje bei Lietuvoje pasiekusius lietuvius.

Socialinis tinklas įkurtas R.Beresniovo ir dar vieno lietuvio – Mykolo Lepeškos pastangomis.

E.Minkštimas ir R.Beresniovas neabejoja: tam, kad Lietuva neišnyktų iš pasaulio žemėlapio, kad savo šalimi galėtume didžiuotis, labai svarbu suburti užsienyje gyvenančių lietuvių protus.

Tai anaiptol nereiškia, kad visi kažkada emigravę lietuviai turėtų grįžti į gimtinę. Emigrantų ryšys su Lietuva, E.Minkštimo ir R.Beresniovo įsitikinimu, neturėtų būti apibrėžti daiktinėmis sampratomis.

Pasaulio piliečiai

"Globalios Lietuvos lyderiai" pabrėžia, kad dabartinėje visuomenėje svarbiausia yra būti konkurencingam. "Tenka pripažinti, kad Lietuva šiuo metu negali pasiūlyti pasauliui nieko visiškai naujo. Bet galų gale, argi to reikia? Jei yra formulė, kuri veikia, tai gal geriau prisitaikyti tą formulę?" – drąsiai žengti į priekį siūlė R.Beresniovas.

Du bičiuliai neabejoja, kad aimanos dėl Lietuvos, masiškai prarandančios geriausius protus, yra perdėtos. Jie įsitikinę, kad emigracijos neįmanoma sustabdyti: pasaulis globalėja. Žmonių judėjimo nesustabdysi.

"Globalios Lietuvos lyderių" manymu, tereikia labai nedaug – tik sujungti ir suvienyti bendram darbui išvykusius ir likusius žmones. "Reikia kurti tiltus ir saitus, kad tų žmonių neprarastume, kad išsaugotume ryšį", – dėstė R.Beresniovas.

Tinklas, jungiantis profesionalus

Kauniečių įkurtas socialinis tinklas vienija patyrusius lietuvius profesionalus. Savo žiniomis ir patarimais suburtieji padeda tobulėti kitiems. Tai gali būti lietuviai Lietuvoje arba ne Lietuvoje. Tai gali būti net ne lietuviai.

GLL tiesia pagalbos ranką siekiantiesiems karjeros ar tolesnių studijų Lietuvoje arba užsienyje pačiose įvairiausiose srityse – verslo, ekonomikos, tarptautinių santykių, teisės, meno, mokslo.

"Globalios Lietuvos lyderiai" neabejoja: būtina suburti išvykusius žmones tam, kad jie galėtų garsinti Lietuvą savo darbais ir prisidėtų skleidžiant informaciją apie savo kilmės šalį.

Sėkmė – tai galimybė

Pelenės istorijomis XXI a. vargu ar ką įtikinsi. Šiandienių lietuvių, padariusių svetur karjerą, sėkmės formulė kitokia. "Tai – palankios aplinkybės, darbas ir disciplina, kitų žmonių moralinė ir materialinė įtaka", – vardijo sėkmės recepto komponentus E.Minkštimas. R.Beresniovas tam neprieštaravo.

Vyrai neslepia – tam, kad pasibelstų sėkmė, teko daug ir tikslingai dirbti. E.Minkštimo balse suskamba ir dėkingumo gaidelė: "Mano gyvenime atsirado daug padėjusių žmonių." Jis pabrėžia: tai nebuvo sąlyginė pagalba arba skola, kurią vėliau reikėtų grąžinti.

Edvinas ir Rokas mini savybes, be kurių neįsivaizduojamas šių dienų herojus. Tai – lyderiavimas, iniciatyvumas, noras ką nors keisti, negalėjimas nustygti be veiklos.

Socialinio tinklo "Globalios Lietuvos lyderiai" įkūrimu vyrai tiki įprasminę savo gyvenimą: "Sėkmė – tai galimybė kurti galimybes kitiems. Čia mes matome prasmę."