Į Kauno centrą – lyg greitkeliu


2008-11-04
Tadas Širvinskas
Į Kauno centrą – lyg greitkeliu

Pagaliau atidaryta Marvelės gatvė ir Č.Radzinausko tilto transporto mazgas. Kelionė nuo "Via Balticos" į miesto centrą tapo ir greitesnė, ir saugesnė.

Atsiveria vaizdinga panorama

Nuo Marvelės gatve važiuojančių vairuotojų veidų nedingsta šypsenos. "Važiuoti – vienas malonumas", – džiūgavo Ringauduose gyvenantis, kiekvieną dieną į darbą miesto centre važiuojantis Romas.

Penktadienį atidarius Č.Radzinausko tilto transporto mazgą nei nuo Akademijos miestelio, nei nuo IX forto atvažiuojantiesiems nebereikia laukti, kol bus leista pasukti į Marvelės gatvę. Tą pačią dieną atidarius paskutinę jos dalį, be jokių stabtelėjimų galima važiuoti iki pat Vytauto Didžiojo tilto.

Tik kelio ženklas "Kaunas" išduoda, kad Marvelės gatvė – nebe greitkelis. Plačių keturių eismo juostų gatvėje norisi spustelėti akceleratoriaus pedalą, nors ženklai to daryti neleidžia. Marvelės g. važiuojant nuo "Via Balticos" pusės į priekį gina ne pats maloniausias kvapas, sklindantis nuo "Kauno vandenvalos", tačiau maždaug gatvės viduryje norisi stabtelėti ir įdėmiau apsižvalgyti. Kitapus Nemuno atsiveria Santakos, Senamiesčio ir pagaliau viso miesto centro vaizdai. Apie tai, kad centras jau čia pat, įspėja prie Vytauto Didžiojo tilto įrengti šviesoforai. Į patį miesto centrą nuo Kauno ribos – vos penkios minutės kelio.

Pakeitė žmonių gyvenimus

Naujosios gatvės atidarymas pakeitė Marvelės gatvėje gyvenančių žmonių gyvenimą. Ilgus metus siauru keliu pro pat jų langus lėkę sunkvežimiai, spūstys piko valandomis buvo tarsi prakeiksmas. Šeštadienį gyventojai pabudo lyg naujai gimę.
"Naktį negalėjome užmigti. Buvome pratę, kad už lango nesiliauja automobilių gausmas. Vienu akimirksniu tapo ramu ramu. Labai keista", – šypsojosi per 30 metų Marvelės gatvėje gyvenanti Janina.

"Kauno diena" jau rašė, kad Marvelės gatvės atidarymas galėjo nusikelti nenuspėjamai ateičiai. Gatvę  nutiesusi bendrovė "Kamesta" paskutinę įrengtą jos dalį užstatė blokais ir grasino jų nenukelti, kol savivaldybė nepažadės atsiskaityti už kitus bendrovės atliktus darbus. Savivaldybės ir "Kamestos" konfliktas nuo pavasario sprendžiamas teismuose, tačiau praėjusią savaitę susitikę bendrovės ir miesto vadovai sutarė gatvę atidaryti nelaukdami teisėjų verdikto.

Transporto sistema atsigaus

Šią savaitę kelias į centrą sutrumpės ne tik atvažiuojantiesiems nuo "Via Balticos", bet ir Aleksoto bei Fredos gyventojams. Penktadienį bus atidarytas jau baigtas M.K.Čiurlionio tilto transporto mazgas. Virš geležinkelio tilto iškilusi estakada sujungs tiltą su Europos prospektu.

Greičiau, nei tikėtasi, centrą galės pasiekti ir Vilijampolės gyventojai bei nuo šio miesto rajono į Centrą važiuojantys vairuotojai. Po mėnesio planuojama atidaryti Vilijampolės tiltą. Kovo mėnesį jį uždarius kapitaliniam remontui, kelionė į darbą tikru išbandymu tapo kitapus Neries gyvenantiems kauniečiams.


Baigia: Marvelės gatvės tiesimo darbų pabaigos laukta dešimtmečius.