Darželyje – šalti radiatoriai


2009-04-07
Rūta Stankevičiūtė
Darželyje – šalti radiatoriai

Iki šildymo sezono pabaigos – dar savaitė, bet vaikai su judesio ir padėties sutrikimais, lankantys lopšelį-darželį "Spindulėlis", priversti grūdintis. Darželyje šildymas vėl įjungtas tik po žurnalistų vizito.

Ryte papiktino tėvus

Ankstyvą pirmadienio rytą į lopšelį-darželį "Spindulėlis" vaikus atvežę tėvai nustėro: nuo penktadienio vakaro darželis nešildomas.

"Sveikiems vaikeliams tokiose patalpose dieną praleisti dar nebūtų taip žalinga, bet mūsų vaikai sunkiai juda, jie turi būti šildomoje patalpoje", – piktinosi mažametės, turinčios judesio sutrikimų, mama.

Jai pritarė kita į "Kauno dienos" redakciją besikreipusi moteris. Esą jos sūnus dažnai serga, todėl palikti jį nešildomame darželyje buvo neramu.

"Jeigu nebūtų reikėję eiti į darbą, tikrai būčiau jo ten nepalikusi. Gal galėjo direktorė perspėti, kad anksčiau išjungs šildymą? Tada būčiau radusi auklę", – piktinosi kaunietė.

"Spindulėliui" mažamečius globoti paliekančios mamos svarstė, kam galėjo kilti mintis išjungti šildymą tokioje vietoje – lopšelyje-darželyje, kurį lanko vaikai su judėjimo ir padėties sutrikimais. Esą tokių vaikų neužtenka aprengti šilčiau, kad jie nesirgtų. Jiems reikalinga ypatinga priežiūra.

Kaltų ilgai neatsirado

"Kauno dienai" pradėjus domėtis, kieno iniciatyva "Spindulėliui" nutrauktas šildymas, norinčiųjų prisiimti atsakomybę neatsirado. Lopšelio-darželio direktorė Dalia Sinkevičienė tikino, kad šildymą išjungė kažkas be jos žinios.

"Vos įžengiau į darbą, mane pasitiko skalbėjos, kurios skundėsi, kad nėra karšto vandens ir kad radiatoriai šalti – nėra kur džiauti skalbinių, – pasakojo D.Sinkevičienė. – Tada pamaniau, kad savivaldybė nutraukė šildymą. Juk dabar krizė, reikia taupyti lėšas. Per rytinį susirinkimą visoms auklėtojoms pasakiau, kad rengtų vaikus šilčiau."

Pakvietusi pasivaikščioti po darželinukų grupes, direktorė tikino, kad vaikai nuolat kažką veikia, žaidžia, nesėdi vietoje, todėl nesušąla. Be to, šių vaikų tėveliai juos visuomet aprengia labai šiltai.

Apie vidudienį, kai lankėmės darželyje, saulės apšviestose patalpose iš tiesų nebuvo vėsu. Įdomu, ką pasakytų patys sunkiai judantys mažieji, jei kalbėtų? Ar jiems drėgmės persmelktose patalpose, kai ten pavėsis, taip pat nešalta?

Darželius šildyti privalu

Paklaustas, kodėl "Spindulėliui" nutrauktas šilumos tiekimas, Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vadovas Antanas Bagdonas nustebo – esą visi miesto darželiai turi būti šildomi iki balandžio 10 d. Šią dieną savivaldybė yra paskelbusi šildymo sezono pabaiga. Kiek anksčiau atvėso bendrojo lavinimo mokyklų radiatoriai, nes moksleiviams prasidėjo pavasario atostogos.

"Sužinoję, kad Aleksandro Puškino mokykloje pirmadienį dar vyks pamokos, nusprendėme šioje mokykloje šildymą nutraukti tik antradienį. Daugiau nė vienai švietimo įstaigai neleista anksčiau baigti šildymo sezono", – užtikrino A.Bagdonas.

Jis pripažino, kad dėl prastos miesto finansinės padėties šildymo sezoną šįmet nuspręsta baigti anksčiau. Pavyzdžiui, miesto savivaldybėje radiatoriai šalti nuo praėjusio ketvirtadienio.

"Dar vėsu, darželiuose nutraukti šildymo negalima. Ten tik po Velykų išjungsime šildymą", – sakė A.Bagdonas.

Savivaldybė: direktorė savavaliavo

Pasidomėjęs "Spindulėlio" atveju savivaldybės Ūkio planavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Petras Astrauskas konstatavo: šio lopšelio-darželio direktorė D.Sinkevičienė savavaliavo, ji neturėjo teisės išjungti šildymo be savivaldybės žinios, likus savaitei iki oficialios šildymo sezono pabaigos.

"Ji savavališkai išjungė šildymą. Matyt, norėdama sutaupyti lėšų. Bet A.Bagdonas jau paskambino darželio direktorei ir liepė kuo greičiau atnaujinti patalpų šildymą. Tėvai gali būti ramūs, vaikai nesušals", – sakė P.Astrauskas.

Gavusi pylos iš savivaldybės D.Sinkevičienė iškart pasirūpino, kad radiatoriai darželyje ir vėl būtų šilti.

"Iš tikrųjų pas mus, "Voverių" grupėje, įvyko avarija, tik vėliau sužinojau, kad dėl to buvome nutraukę šildymą. Manęs neinformavo ūkvedė, aš nieko negalėjau padaryti. Atvažiuokite dabar, pamatysite, kad jau šildoma", – po kurio laiko teisinosi D.Sinkevičienė.

A.Bagdonas svarstė, kad "Spindulėlio" direktorė galėjo anksčiau nutraukti pastato šildymą dėl darželį slegiančių skolų, jeigu tokių yra, arba siekdama sutaupyti lėšų.

"Suprantama, kad reikia taupyti, bet ne tokiose vietose, kur globojami neįgalūs vaikai", – piktinosi A.Bagdonas.