Apleistą šventovę sušildė žvakių šviesa


2011-11-10
Kristina Pocytė
Apleistą šventovę sušildė žvakių šviesa

Prieš 120 metų Fredoje pastatyta šventovė vakar trumpam atgimė. Šalia apgriuvusios Šv. Sergijaus Radonežiečio bažnyčios susirinkusieji giedojo giesmes ir vylėsi, kad irti pradėjęs pastatas bus atstatytas.

Šv. Sergijaus Radonežiečio šventovė ne visuomet priklausė katalikams. Tai buvusi Švč. Trejybės Kauno artilerijos cerkvė. Prieš dešimtmetį pastatas įtrauktas į LR nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Buvusiuose maldos namuose anksčiau buvo įrengtas net sandėlis, vėliau – sporto salė. Kelis dešimtmečius nenaudojamas ir apleistas pastatas pagaliau sulaukė aktyvių kauniečių dėmesio.

Buvęs Botanikos sodo direktorius Ramunis Budriūnas pasakojo, kad vaikystėje jam čia teko patarnauti per šv. Mišias. "Buvo skaudu matyti, kaip vietinis jaunimas niokoja šventovę", – sakė jis.

R.Budriūnas tikino, kad jau anksčiau bandyta atgaivinti šią šventovę, bet nepavyko. "Nesinorėjo, kad šventovė pavirstų bulvių sandėliu, bet rankos buvo surištos. Pastatas nepriklauso Botanikos sodui, todėl jam atgaivinti negalėjome gauti pinigų", – pasakojo direktorius.

Kad šventovė bus restauruota ir jos durys atvertos visiems tikintiesiems, viliasi ir Kauno Julijanavos katalikiškos mokyklos tikybos mokytojas Giedrius Miežanskas, vienas iš Šv. Sergijaus Radonežiečio šventovės atgaivinimo iniciatorių.

"Bažnyčia atgimsta, nes yra neabejingų žmonių. Viliuosi, kad greitai čia įvyks ir bažnyčios atšventinimo šventė", – sakė Aleksoto dekanas kan. Deimintas Brogys.