"Akropolis" bus parduotas?


2008-08-07
Jolita Skinulytė

Kaune veikiantis laisvalaikio, pramogų ir prekybos centras gali būti parduotas vokiečiams. "Akropolio" vadovai šios informacijos kol kas nepatvirtina, bet ir nepaneigia.

Pokalbis už uždarų durų

Antradienį Kauno meras Andrius Kupčinskas susitiko su "Akropolio" valdybos pirmininku Mindaugu Marcinkevičiumi. Po susitikimo miesto vadovas nebuvo šnekus ir vengė atskleisti, apie ką kalbėta. "Susitikimas įvyko, to neslėpsiu, tačiau jo detalių dabar nenorėčiau atskleisti", - sakė šiuo metu atostogaujantis miesto vadovas. Jis patvirtino, kad susitikimas įvyko M.Marcinkevičiaus iniciatyva.

Neoficialių dienraščio šaltinių teigimu, meras buvo informuotas apie planuojamą Kauno "Akropolio" pardavimą vokiečių investuotojams.

"Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti", - į klausimą, ar Kauno "Akropolis" gali būti parduotas, vakar sakė bendrovės "Akropolis" valdybos pirmininkas M.Marcinkevičius. "Kai tai įvyks, būtinai jus informuosime", - pridūrė jis. Pasitikslinus, ar tai reiškia, kad vis dėlto deramasi dėl pardavimo, dar kartą pakartojo: "Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti."

Investuos prie autostrados

M.Marcinkevičius teigė, kad jei būtų kalbama apie galimą pardavimą, "Akropoliai" Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje galėtų būti parduodami tiek atskirai, tiek visi kartu.

M.Marcinkevičius pasakojo, kad su Kauno meru buvo kalbėta apie bendrovės "Akropolis" planuojamas investicijas mieste. "Neseniai buvo patvirtintas detalusis planas, o mes juk turime 12 ha žemės sklypą prie įvažiavimo kelio į Savanorių prospektą", - aiškino "Akropolio" valdybos pirmininkas. Minėtame sklype planuota statyti "Ermitažą".

Verslininkas nenorėjo atskleisti pokalbio detalių. "Specialistai rengia planus ir projektus, kurie keliauja į miesto tarybą, savivaldybę, ten tvirtinami, tad šis susitikimas buvo daugiau informacinis, papasakojome, ką planuojame daryti", - kalbėjo pašnekovas.

Vertinamas milijardais

Anksčiau paskelbtoje "Vilniaus prekybos" 2007 m. ataskaitoje teigiama, kad prekybos ir pramogų centrų "Akropolis" nekilnojamojo turto vertė rinkoje yra 3,123 mlrd. litų.

Palyginti su 2006-aisiais, kuomet "Akropolis" dar neveikė Kaune, nekilnojamojo turto vertė išaugo 38,2 proc. Tačiau "Akropolis" - tai ne tik nekilnojamasis turtas, bet ir verslo idėja, tad, jei Kauno "Akropolis" būtų parduodamas, sandorio vertė galėtų gerokai perkopti 1 mlrd. Lt ribą.

Ataskaitoje teigiama, kad balansinė "Akropolių" turto vertė yra 1,435 mlrd. litų - 2,2 karto mažesnė nei rinkos. Anot "Vilniaus prekybos", šie skirtumai sudaro papildomą vertės rezervą, svarbų grupės akcininkams ir kreditoriams.

Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos prekybos bei pramogų centruose "Akropolis" šiemet pirmąjį pusmetį apsilankė 19,3 mln. lankytojų, kurie išleido 960,2 mln. litų - atitinkamai 23,7 proc. ir 33 proc. daugiau negu pernai sausio-birželio mėnesiais.

"Vilniaus prekyba" Vilniuje, netoli Vingio parko, ketina statyti dar vieną "Akropolį". Tokie prekybos ir pramogų centrai taip pat iškils Šiauliuose bei Sofijoje (Bulgarija), Rygoje (Latvija), Narvoje (Estija).