Amžinai jauna šimtametė viliokė


2008-04-04
Rūta KANOPKAITĖ
Amžinai jauna šimtametė viliokė

Operetė „Linksmoji našlė“ Kauno scenoje pastatyta jau šeštą kartą

Nuo premjeros Vienoje 1905 metais F.Leharo „Linksmoji našlė“ užkariavo ne tik visas Europos scenas, bet pakerėjo ir kitų žemynų teatralus ir publiką.

Klasika nenusibosta

Šis veikalas stulbinamai populiarus visame pasaulyje. „Linksmosios našlės“ libretas buvo išverstas į beveik tris dešimtis kalbų, pagal ją sukurta daugybė kino ir televizijos filmų įvairiose šalyse, pastatytas baletas, ledo šokių spektaklis. „Šios operetės sėkmės receptas – pasaulinio garso šlageriais virtusios melodijos, smagiai intriguojantis turinys, aistringi vengriški šokiai. Jos pavadinimas tapo toks populiarus, kad naudojamas netgi kaip įvairių moterims skirtų aksesuarų prekinis ženklas“, – sako Muzikinio teatro rinkodaros vadovė Lina Stankevičiūtė.

Antrąją šio sezono premjerą – Franzo Lehįro operetę „Linksmoji našlė“ Muzikinis teatras žiūrovams pristatys balandžio 5, 6, 9 dienomis. Operetės statytojų komanda prityrusi: režisierius Gintas Žilys, dirigentas Julius Geniušas, dailininkė Virginija Idzelytė, choreografas iš Rusijos Danilas Salimbaevas, Lietuvoje dirbantis pirmą kartą.

„Kodėl pasirinkta „Linksmoji našlė“? Todėl, kad tai viena žaviausių operečių. Ji statoma net La Scaloje, tik pas juos premjera įvyks rudenį – vėliau nei Kaune“, – gera nuotaika spinduliuoja režisierius G.Žilys.

Fonas – XX amžiaus pradžia

Tai jau šeštoji G.Žilio įkūnyta Muzikinio teatro scenoje klasikinė operetė. Režisierius patenkintas seniai besitęsiančiu kūrybiniu bendradarbiavimu su žymia scenografe V.Idzelyte, pasiūliusia šiai operetei įdomų sprendimą. „XX šimtmečio pirmasis dešimtmetis, kuomet klostosi „Linksmosios našlės“ veiksmas, buvo labai įvairus stilistiškai. Mes pasirinkome lakonišką anturažą, nesukonkretinantį vietos, tačiau sukuriantį reikalingą atmosferą“, – kalba dailininkė. V.Idzelytės sumanyti balti, juodi ir raudoni veikėjų kostiumai efektingai atrodo lakoniško scenovaizdžio su veidrodinėmis detalėmis fone. Spektaklyje akį traukia to laikotarpio madą atspindinčių šukuosenų ir skrybėlaičių įvairovė.

Muzikinio teatro vadovas Benjaminas Želvys džiaugiasi, kad spektaklyje „Linksmoji našlė“ dalyvauja visas teatro kūrybinis kolektyvas.

Pagrindinius vaidmenis kuria žiūrovų mylimi, pastebėti kritikų, įvertinti įvairiausiais apdovanojimais teatro solistai Raminta Vaicekauskaitė, Nomeda Vilkanauskaitė (Hana), Raimondas Baranauskas, Laimonas Pautienius (Danila). Įdomius personažus kuria Tomas Ladiga, Gediminas Maciulevičius (baronas Cėta), Živilė Lamauskienė, Kristina Siurbytė (Valensjena), Kęstutis Alčauskis, Mindaugas Zimkus (Rosiljonas), Deivydas Norvilas, Žanas Voronovas (Negošas), Algis Jacunskas (Kromovas), kiti teatro solistai, choro ir baleto artistai.

Metai bėga, vaidmenys keičiasi

Operetės siužetas atspindi aristokratiškos visuomenės saulėlydį, kai turtus praradę kilmingieji šliejasi prie herbų trokštančių buržua.

...Turtinga našlė Hana Glavari atvyksta į Paryžių prasiblaškyti. Jos tėvynainiai būgštauja, kad pasisekimą turinti turtingoji gražuolė ištekės ne už to, kas būtų naudingas jų mažos šalies prasiskolinusiai vyriausybei. Grafas Danila gauna užduotį vesti turtuolę našlę ir jos milijonus išsaugoti tėvynei. Tačiau tai nėra paprasta, nes praeityje Hanos ir Danilos keliai jau buvo susikirtę...

Ankstesniame „Linksmosios našlės“ pastatyme Danilą dainavęs G.Maciulevičius sako, kad visai gerai jaučiasi ir persikūnijęs į komišką personažą, tačiau nostalgijos laikas neištrynė. „Visas Danilos tekstas tebėra įsirėžęs atmintyje, per repeticijas kartais pagaudavau save, kad išsprūsta jo, o ne barono Cėtos žodžiai. Nieko nuostabaus – sudainavau Danilą daugiau nei aštuoniasdešimtyje tuometinio pastatymo spektaklių.“