Tapyba ant šilko – džiazas dailėje


2009-10-20
Rūta Mykolaitytė
Tapyba ant šilko – džiazas dailėje

Jau įsibėgėjusi Kauno bienalė pateikia vis įdomesnių renginių. Tekstilininkės Lina Jonikė ir Lina Gutauskienė kviečia į M.Žilinsko dailės galeriją stebėti jau įsibėgėjusio projekto "Tapetas", kuriame sovietmetį menančio tapeto fone įamžinti žmonių siluetai tapomi ant šilko.

L.Jonikė ir L.Gutauskienė iš Rumšiškių pasakoja netikėtą projekto atsiradimo istoriją. Idėja gimė po to, kai viena autorių tėvų namuose rado 25 metų senumo tapetą, išmargintą raštais, kokie prieš ketvirtį amžiaus vyravo ne tik jos tėvų, bet ir daugelio kaimynų namuose. Išklijavusios tuo tapetu stendą autorės prie jo fotografuoja žmones – taip sukuriamas įspūdis, tarsi visi jie lankytųsi jų tėvų namuose. Fotografijos dvelkia praeitimi, tik jose pavaizduoti žmonės – šiuolaikiški.

Sukaupta skirtingų ir įdomių pozuotojų nuotraukų: autorių kolekcijoje yra įvairių tautybių žmonių, menininkų, kitų Lietuvos garsenybių ir net jaunavedžių, įamžintų kuriant M.Žilinsko galerijoje. Iš nufotografuotų žmonių išrenkami labiausiai įsiminę, papasakoję netikėtų istorijų – į naująjį šilko tapetą perkeliami ir tų pasakojimų fragmentai.

Šį procesą autorės vadina šilko reabilitacija. Profesionalios menininkės neslėpė apgailestavimo dėl pastaruoju metu supaprastinto požiūrio į tapybą ant šilko. "Dabar be galo populiaru piešti kokius nors siluetus ant šilko, todėl mes norėjome rimto iššūkio – piešti portretus", – papildydama viena kitą pasakojo menininkės. O tai išties sudėtinga – brūkštelėjus potėpį ant šilko, dažai sklinda labai greitai ir klaidos ištaisyti praktiškai neįmanoma.

Labiausiai šiame kūrybiniame procese autorės vertina improvizaciją. Kasdien vis kiti susidomėjimą projektu parodę žmonės keičia pirminę projekto viziją. Keičiasi pats tapymo procesas: tapydamas kūrinį stebint žiūrovams, net profesionalus menininkas patiria naują išbandymą.

"Tapeto" autorės sako vertinančios visus atėjusiuosius pažiūrėti jų kūrybinio proceso, nes bendravimas su sutiktais žmonėmis keičia pačių menininkių požiūrį į vykdomą projektą.

Anot menininkių, kurios tapydamos galerijoje leidžia jau ne pirmą savaitę, be nuobodulio ištapyti 16 metrų šilko padeda tik netikėtumo pojūtis, lydintis visą kūrybos procesą. Grįžusios į namus autorės peržiūri įamžintus žmones ir išsirenka įsimintiniausius, kurių atvaizdus vėliau galėtų perkelti ant šilko.

Po parodos, kuri veiks visą lapkritį M.Žilinsko galerijoje, bus rengiamas aukcionas, kuriame autorės parduos savo kūrinį. Per akcioną laukia ypatinga ceremonija – tapeto sukarpymas. Autorės, jau išleidusios keletą tūkstančių litų šilkinio tapeto priemonėms pirkti, tikina, kad tapymas ant šilko – ne tik sudėtingas, bet ir be galo brangus menas.


KAS? L.Jonikės ir L.Gutauskienės projektas "Tapetas"

KUR? M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12)

Kada? iki spalio 23 d.