Sintetinė erdvė – kaip fonas išvysti emigraciją


2011-11-10
KD inf.
Sintetinė erdvė – kaip fonas išvysti emigraciją

Paskutinis iš šešių Kauno bienalės ir Tarptautinio šokio festivalio "Aura" programos "Šokam: Judanti tekstilė" projektas ryškus savo socialine tematika. Kelių tautybių menininkų darbas "4 milijonai" kalbės apie emigraciją.

Tai bendras portugalų choreografės, šokėjos Né Barros ir lietuvių menininkės Patricijos Gilytės kūrinys, kuriame dalyvauja šokio teatro "Aura" šokėjai ir grupė "Betoniniai triušiai" su vokaliste Vaida Kalkauskaite.

Skrisdama į susitikimą su portugale choreografe Né Barros, Vokietijoje gyvenanti lietuvė P.Gilytė skaitė lietuviškus laikraščius. Viename straipsnyje buvo teigiama, kad dėl ekonominės migracijos Lietuvos valstybė neteko trečdalio milijono savo gyventojų, kitame gi buvo rašoma apie finansinio kapitalo pasiskirstymą Lietuvos rinkose.

Abiejuose P.Gilytės skaitytuose straipsniuose buvo vartojamas žodis "milijonas", tai vėliau tapo bendro projekto ir metaforos "4 milijonai" pradžios tašku.

P.Gilytė ir šįkart naudoja pamėgtą poroloną, kurį savo performansuose ir vaizdo darbuose ji sieja su žmogaus oda, o landšaftą laiko Žemės oda. Tam tikra prasme, šis požiūris turi daug bendro su kūrybiniu Né Barros pasauliu. Choreografė savo darbuose nagrinėjo landšafto, savos teritorijos praradimo, teritorijų ribų temas. Jos analizėje kūnas ir jo aplinka atitinkamai netenka individualumo ir fiziškumo.

Prisilietus Né Barros, porolonas tampa simboliniu migracijos problemos atspindžiu. Per pasirodymą ši "žemė" yra šokėjų pratęsimas, tai dalis jų kūnų, dalis jų pačių. Ši dalis pasirodyme virsta nauja teritorija ir nauju pasirodymo "4 milijonai" įgyvendinimu.


Kas: projektas "4 milijonai".

Kur: Kauno valstybiniame dramos teatre, penktojoje salėje (Laisvės al. 71)

Kada: lapkričio 11 d. 21 val., lapkričio 12 d. 18 val. ir 20 val.