Margutis – meno kūrinys


2009-04-07
Vaida Milkova
Margutis – meno kūrinys

Ažūriniai, siuvinėti aukso siūlais, klijuoti šiaudeliais, gėlių žiedais, samanėlėmis. Tokie yra tautodailininkės Irenos Jauniškienės marginti margučiai.

Originalių margučių parodoje, veikiančioje galerijoje "Kauno langas", eksponuojami keli stručio ir apie 40 žąsų margučių. Žodis "originalus" tinka jos sukurtiems margučiams apibūdinti – ažūrinę ir siuvinėjimo aukso siūlais margučių marginimo techniką tautodailininkė yra užpatentavusi.

Papuošalus ir sodus kurianti kaunietė tautodailininkė margučių parodas prieš Velykas rengia kasmet, jose eksponuodama naujausius darbus. Tarp modernumo ir tradicijų – taip galima pavadinti velykinius I.Jauniškienės kūrinėlius. Jos sukurti margučiai – modernūs ar tradiciniai? Į šį klausimą tautodailininkė neatsako tiesiai. Mat jos naudojamos margučių puošybos technologijos – naujos, tačiau ornamentai, raštai su gėlėmis, gyvatėlėmis, saulutėmis, kryžiais – žinomi nuo seniausių laikų.

Jau keletą dešimtmečių moteris dekoruoja tik tuščiavidurius kiaušinius. Šiame procese įdarbintas ir tautodailininkės vyras – prieš žmonai imantis darbo, jis išpučia iš lukšto nereikalingą kiaušinio turinį.

Rengdamasi parodai, I.Jauniškienė negalėjo pasakyti, ar tarp eksponatų bus vertingiausias ir daugiausiai darbo pareikalavęs kūrinys – ažūrinis stručio kiaušinis, kurio viduje – siuvinėtas žąsies kiaušinis. "Nežinau, ar jo nesugadinsiu baigdama dekoruoti stručio kiaušinį, kai žąsies kiaušinis jau bus jo viduje. Be to, toks dvigubas margutis gali ir vežant sudužti", – pasakojo moteris.

Tautodailininkės margintų margučių yra įsigijęs Vilniaus dailės muziejus, privatūs kolekcininkai Europoje ir JAV. I.Jauniškienės "aukso fonde" – raižyti, įvairiomis spalvomis ir raštais marginti, šiaudeliais klijuoti, skutinėti, samanėlėmis, vabalėliais dekoruoti, įvairių spalvų siūlais ir virvelėmis siuvinėti, ažūriniai margučiai.

I.Jauniškienė pasakojo vištų kiaušinių nebemarginanti – tik žąsų ir ančių. Paukštynuose išaugintų vištų kiaušinių lukštas plonas, labai greitai skyla – marginimui, reikalaujančiam daug darbo, netinka. Tautodailininkė patarė ir marginti dažais rinktis naminių, grūdais lesintų, vištų kiaušinius – jų lukštas geriau nusidažo.


I.Jauniškienės velykinių margučių paroda galerijoje "Kauno langas" (M.Valančiaus g. 5) veikia balandžio 7–20 d.