Gija tarp vakar ir šiandien


2009-02-14
Vaida Milkova
Gija tarp vakar ir šiandien

Beveik pusantro šimto unikalių eksponatų iš grafų Tiškevičių rinkinių eksponuojami Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus M.Žilinsko dailės galerijoje veikiančioje parodoje.

Biržų grafų Tiškevičių meninio palikimo parodoje "Praeities ir dabarties gija" žiūrovams pristatomi meno kūriniai – nuo Tiškevičių portretų ir Europos dailės meistrų darbų galerijos iki vertingų taikomosios dailės kūrinių bei egzotiškos Senovės Egipto kolekcijos. Parodos eksponatai – ne tik iš šio muziejaus fondų. Vertingus eksponatus parodai skolino Lietuvos dailės, Lietuvos nacionalinis, žemaičių "Alkos" muziejai, privati kolekcininkė iš Alytaus. Grafų Tiškevičių giminė garsi visoje Lietuvoje. Biržuose jie įsitvirtino XIX a. pradžioje ir išgarsėjo kaip mecenatai, kolekcionavimu bei moksline veikla. Šie didikai skatino reikšmingiems mokslo ir kultūros darbams, leido knygas, kaupė kolekcijas.

Lietuvos muziejuose, bibliotekose ir bažnyčiose išliko per 400 dailės kūrinių ir archeologijos radinių iš Biržų grafų Tiškevičių rinkinių. Parodoje eksponuojama tik dalis jų.

Apie grafus supusią prabangą liudija Vokietijos Meiseno porceliano fabrike pagal individualų užsakymą pagamintos lėkštės, puoštos giminės herbais, stiklo indai iš servizo gėrimams ir desertui, taip pat dekoruoti herbais, rytietiška vaza, suvenyrinis stiklo pistoletas bei molbertas. Ypatingą vietą tarp Biržų Tiškevičiams priklausiusių taikomosios dailės kūrinių užima istorinis LDK veidrodis, priklausęs valdovui Augustui II.

Senovės Egipto eksponatai priklausė vienam žymiausių, iškiliausių XIX a. kolekcininkui Mykolui Tiškevičiui. 1861–1862 m. per kelionę į Egiptą bei Nubiją ir ten vykdytus archeologinius kasinėjimus rastas ar pirktas senienas M.Tiškevičius dovanojo ne tik Luvrui, Vilniaus senienų muziejui, bet ir giminaičiams Logoiske bei Raudondvaryje. Dalis jų išliko ir dauguma eksponuojama parodoje, tarp kurių – įvairūs amuletai, kelios bronzinės statulėlės ir dvi vaikų mumijos.

"Išlikęs Biržų Tiškevičių palikimas – akivaizdus grafų dvasinių poreikių liudytojas, šiandien tapęs dėmesio verta pasaulinio kultūros ir meno paveldo dalimi", – teigia parodos kuratorė menotyrininkė Aldona Snitkuvienė.


Paroda "Praeities ir dabarties gija" Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus M.Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12, I a.) veiks iki balandžio 19 d.