Birštono festivalyje laukiama anšlago


2009-04-01
Vaida Milkova
Birštono festivalyje laukiama anšlago

"Laisvų kambarių liko tik pas Birštono močiutes ir brangiuose viešbučiuose", – sakė festivalio atstovė spaudai Henrieta Miliauskienė.

Taip kurortas rengiasi balandžio 3–5 d. čia vyksiančiam tarptautiniam kultūros ir ekologijos festivaliui "Birštono Grynparkas". Per tris festivalio dienas 40 km nuo Kauno įsikūrusiame kurorte tikimasi sulaukti apie 2 tūkst. lankytojų iš Kauno, Alytaus, Druskininkų, Vilniaus.

Festivalio organizatoriai žada, kad atvykusieji su nakvyne nesigailės – intensyvi programa truks nuo penktadienio iki sekmadienio vakaro.

"Festivalio pavadinimą galima interpretuoti įvairiai. "Gryn-" šiuo atveju gali reikšti ir grynąją formą, ir grynąjį meną, ir sulietuvintą anglišką žalią spalvą", – aiškino H.Miliauskienė.

Birštone vienu metu bus pristatomi skirtingų žanrų ir įvairių meno rūšių – teatro, muzikos, šokio, kino – mažųjų formų darbai.

"Druskininkai turi savo kultūrinį festivalį. Norėjosi suaktyvinti kurorto, esančio netoli Kauno, gyvenimą – kad žmonės čia atvyktų ne tik pasivaikščioti sveikatingumo takais, bet ir į renginius. Norėjome surengti ne šiaip sau renginius – atvežti, kas šiuolaikiniame teatro mene yra geriausia, įdomiausia", – sakė festivalio idėjos autorė teatrologė Ina Pukelytė.

Ji pastebėjo, kad Birštonas – puiki vieta renginiui, jungiančiam menines ir ekologines idėjas. Kurortas turi senas kultūrines tradicijas – čia kas antri metai vyksta tarptautinis džiazo festivalis "Birštonas jazz".

"Tikimės, kad "Birštono Grynparkas" taps tradicinis ir vyks pakaitomis su džiazo festivaliu – kas antrus metus užpildys rimto kultūrinio renginio nišą", – vylėsi organizatorė.

Į festivalį atvyksta trys užsienio teatro trupės. Viena avangardiškiausių danų šiuolaikinio šokio trupių "Granhøj Dans" atveža šokio premjerą "…tai didžiulė paslaptis…"

Atsižvelgdami į nedidelį festivalio biudžetą, danai atsisakė honoraro už savo pasirodymą "Birštono Grynparko" scenoje. Choreografas Palle Granhøjus išgarsėjo šokio spektakliuose naudodamas vadinamąją obstrukcijos techniką – mechanišką šokėjų judesių varžymą.

Šokio spektaklyje "…tai didžiulė paslaptis…" emocijos transformuosis į vaizdo ir poezijos sintezę kompozitorės ir atlikėjos Anne Eisensee kūne, šokėjos judesiai ir dainavimas susilies į vientisą kūnišką muzikinį kūrinį apie meilę, jos praradimą, seksualumą ir gyvybingumą.

Austrų "Karin Schäfer Figuren Theater" lėlių spektaklį "Du kartus gyveno" ("Twice upon a time"), paremtą marionečių teatro technika, nuolat peržengiantį tradicinio teatro ribas, einantį į vaizduojamąjį meną, muziką, šokį ir įvairias medijas, išvys Kauno ir Birštono žiūrovai. Jie kartu su lėlininke bandys išsiaiškinti, ar trumparegis pianistas, kuris vos įžiūri instrumentą, naras, kuris neberanda jūros, bet sugeba rasti daugybę žuvų ir kitų jūros gėrybių, jauna riedlentininkė, kurią užgožia jos pačios riedlentė ir daugelis kitų asmenybių gyvena savo gyvenimą ar tėra kažkieno norų atspindžiai, valdomi marionečių virvelėmis.

Lodzės Stefano Jaraczo teatro monospektaklį "Nižinskis" taip pat bus galima išvysti Birštone ir Kaune. S.Jaraczo teatras šiandien yra bene geriausiai žinomas Lenkijos teatras. Į festivalį atvežamas "Nižinskis" pastatytas pagal garsaus lenkų kilmės baleto ir vieno pirmųjų modernaus šokio šokėjų Europoje Waclawo Nižinskio (1889–1950) "Dienoraščius", parašytus prieš nesėkme pasibaigusį jo gydymą nuo šizofrenijos. Psichikos liga svaiginamą šokėjo karjerą nutraukė pačioje jos viršūnėje. Monospektalį atlieka vienas garsiausių Lenkijos profesionalių šokėjų Kamilis Mackowiakas. Šis režisieriaus ir spektaklio scenografo W.Zawodzinskio pastatymas yra pelnęs daug teatrinių apdovanojimų Lenkijoje.

Žiūrovų tikimasi sulaukti šeimomis. Į tai orientuota festivalio programa. Kol Birštono bibliotekoje aktorė Aušra Pukelytė su Augustu kurs pasakų popietę vaikams, tėvai galės dalyvauti trumpametražių kino filmų seanse.

Per festivalį visame Birštono miestelyje pasklis gatvės muzikantai, įvairiose erdvėse vyks koncertai, akcijos, hepeningai, veiks instaliacijos, parodos.

Sportiškai nusiteikę festivalio dalyviai kviečiami dalyvauti dviratininkų žygyje Nemuno kilpų regioninio parko trasomis. Ekologinėje festivalio programoje – ir ekologiškų gaminių mugė J.Basanavičiaus aikštėje, popieriaus perdirbimo dirbtuvėlė, senų baterijų rinkimas ir kitos akcijos.


Tarptautinis kultūros ir ekologijos festivalis "Birštono Grynparkas" Birštone vyks balandžio 3–5 d.