Akistata: Holivudas prieš Bolivudą


2009-02-14
Gediminas Jankauskas
Akistata: Holivudas prieš Bolivudą

Nors naujieji kinematografiniai metai tik prasidėjo, atrodo, kad jau išryškėjo vienas itin stiprus kino favoritas, skinantis prizus visur, kur tik pasirodo.

Panašu, bet kitaip

Keturi "Auksiniai gaubliai" Amerikoje, septyni Didžiosios Britanijos kino ir televizijos meno akademijos (BAFTA) apdovanojimai, dešimt nominacijų gauti "Oskarą", iš kurių didesnė pusė, ko gero, virs paauksuotomis statulėlėmis. Ir tai tik pradžia. Smagu, kad šį fenomeną savo akimis pamatysime dabar, kai "Lūšnynų milijonierius" yra bene labiausiai aptariamas filmas pasaulyje.

Jei ne britų režisieriaus Danny Boyle’o pavardė titruose, nė neįtartum, kad žiūri ne indų filmą. Ryškūs šiuolaikinės Indijos kontrastai rėžia akį, baisaus skurdo vaizdus keičia nuostabaus grožio atvirukiniai Tadž Mahalio mauzoliejaus paveikslėliai, viename epizode net iš dausų į varganą kaimelį nusileidžia privatus malūnsparnis, kuriuo vienas populiariausių Indijos kino aktorių Amitabhas Bachchanas atskrido jį dievinantiems tautiečiams dalyti autografų.

Viskas taip senamadiška ir romantiška, pažįstama ir miela. Bet nuo pirmų kadrų negali atsikratyti minties, kad viskas čia kažkaip ne taip kaip Bolivudo kine. Juk indai vargu ar būtų epizodą su savo ekrano dievaičiu sukompromitavę visą scenos patosą "nugesinančia" atomazga, kurioje žvaigždės autografą laimi ką tik iš fekalijų duobės išniręs vaikėzas – būsimųjų širdį veriančių dramų herojus.

Pasigendi ir tradicinių dainų, be kurių neįmanoma įsivaizduoti sentimentalių indų melodramų. Vienintelė tokia scena su geležinkelio perone šokančiu ir dainuojančiu milžinišku kordebaletu prasideda kaip efektingas fonas finaliniams titrams. Užtat filmo viduryje graži scena su naktiniame sode angeliškais balsais dainuojančiais vaikais baigiasi šiurpiais vaikų apakinimo vaizdais.

Panašių šokiruojančių paralelių filme apstu. Į jas nuolat nušokama nuo pagrindinio siužeto, beveik dvi valandas besirutuliojančio TV studijoje, kurioje filmuojamas visame pasaulyje populiarus žaidimas "Kas nori tapti milijonieriumi?"

Be karmos ir dharmos

Filmo pradžioje aštuoniolikmetį Džamalą Maliką (aktorius Devas Patelas) užtinkame tuo metu, kai jam iki didžiojo prizo (20 mln. rupijų) lieka tik vienas žingsnis. Per pertrauką vaikinas net išvežamas į policiją, kur patiria fizinę ir psichologinę prievartą, net kankinimus elektros srove – niekas netiki, kad Mumbajaus purve užaugęs beraštis galėjo savo protu pasiekti aukščiausią intelektualios viktorinos lygį.

Taigi kas yra tas Džamalas Malikas: a) sukčius; b) genijus; c) laimės kūdikis? Gal viskas paprasčiau ir teisingas atsakymas yra d) taip buvo lemta?

Filmo pagrindą sudaro Indijos diplomato Vikaso Swarupo romanas "Klausimai–atsakymai". Į 37 pasaulio kalbas išversta ir paklausiausia tapusi knyga buvo parašyta Londone. Bet autorius teigia nenorįs būti laikomas rašytoju, kopijuojančiu Vakarų pasaulėžiūrą: "Tai indiškas romanas, įsišaknijęs indų tradicijose. Bet jame nėra karmos. Ir dharmos taip pat nėra. Tiesiog norėjau pasiekti idealią istorijos ir prozos sąjungą."

O kartą rašydamas britų žurnalui "Guardian" apie Mumbajuje (taip anksčiau buvo vadinamas Bombėjus) įvykusį žiaurų teroro aktą V.Swarupas prasitarė niekada nemėgęs šio miesto: "Jūs gi žinote, koks jis nešvarus."

Šią Mumbajaus ypatybę filme operatorius Anthony Dodas Mantle'as atskleidžia išties įspūdingai. Čia tarpstantį narkotikų tvaiką jauti beveik fiziškai, vaikų išnaudojimas ir smurtas gatvėse skęsta aplinkinių abejingume, vaikai anksti sužino, kad tik ginklas ir agresija padės išgyventi.

Bet čia net daug piktadarysčių padaręs Džamalo brolis, suvarpytas kulkų ir plūsdamas kraujais, prieš mirtį spėja šūktelėti: "Dievas yra teisingas!" Negi ir čia nėra jokios karmos?

Lengviausia – patikėti

Dviprasmiškai atrodo ir finalinė Džamalo pergalė viktorinoje, kai žiūrovui lieka tik patikėti, kad visiškai atsitiktinai kiekvienas viktorinos klausimas yra susijęs su kokiu nors paties žaidėjo gyvenimo epizodu, kurio patirtis ir intuicija padiktuoja vienintelį teisingą atsakymo variantą.

Išties sunku atsispirti "Lūšnynų milijonieriaus" žavesiui. Filmas labai įtraukia ir sujaudina. Bet kai po seanso pradeda sklaidytis emocinė euforija, įkyriai peršasi noras pačiam sau atsakyti į svarbiausią klausimą: tai kas gi yra tas režisierius D.Boyle’as, taip lengvai manipuliuojantis mūsų emocijomis: a) sukčius; b) genijus; c) laimės kūdikis?

O gal viskas paprasčiau, ir teisingas atsakymas yra d) taip buvo lemta?


"Lūšnynų milijonierius" ("Slumdog Millionaire") ****

Romantinė drama. D.Britanija, JAV, 2008 m. Rež. D.Boyle'as. Vaidina D.Patelis, Anilas Kapooras, Saurabh'as Shukla, Rajendranath Zutshi, Freida Pinto, Jeneva Talwar.

veiksmas 3

humoras 0

įtampa 3

erotika 0

siaubas 2

FOTO:

Lūšnynų milijonierius

Lūšnynų milijonierius1