Žadama naikinti keistą procedūrą


2009-06-25
Stasys Gudavičius
Žadama naikinti keistą procedūrą

Antradienį vakare Seime vykusi nervinga pritarimo Lietuvos deleguojamam Europos Komisijos nariui procedūra gali būti pirmas ir paskutinis. Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas pasišovė naikinti, pasak jo, "niekam nereikalingą" procedūrą.

Finansų ministro Algirdo Šemetos kandidatūrai į eurokomisarus pritarė dauguma Seimo posėdyje dalyvavusių parlamentarų – 62 buvo už protokolinį nutarimą, kuriuo pritariama šiam kandidatui, tik du balsavo prieš, susilaikė penkiolika.

A.Šemeta patvirtintas, nepaisant balsavimo išvakarėse kilusių abejonių, ar prieštaringai vertinamas finansų ministras gali sulaukti Seimo pritarimo, nes jo kandidatūrą skeptiškai vertino ne tik opozicija, bet ir dalis valdančiosios koalicijos atstovų. Netgi parlamentiniame Užsienio reikalų komitete pritrūko balsų, kad A.Šemetos kandidatūra būtų patvirtinta.

Už savo teikiamą kandidatą aktyviai agitavo premjeras Andrius Kubilius. "Bus garbė turėti tokį patyrusį ir patikimą žmogų Europos Komisijoje", – sakė jis. Prie pagyrų A.Šemetai prisijungė ir valdančiosios Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Jurgis Razma: "Kandidatas turi puikių savybių rinkinį."

Bet opozicija negailestingai pliekė A.Šemetą. "Kaip elgiamasi versle, kai žmogus dirba blogai? Jis arba atleidžiamas, arba pažeminamas pareigomis. O čia mes suteikiame daugiau atsakomybės ir perkeliame į aukštesnes pareigas žmogų, kuris pridarė tiek daug klaidų mūsų finansų sistemoje", – emocingai kalbėjo socialdemokratas Andrius Šedžius.

Prie kritikuojančių kandidatą į eurokomisarus prisijungė ir valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos narys Mantas Varaška. "Per jo darbą finansų ministro poste nepasiekta nieko, tik verslas pasitraukė į šešėlį", – teigė jis.

TPP apskritai gana atsargiai vertino A.Šemetą ir grasinosi, jeigu ne balsuoti prieš jį, tai bent susilaikyti, ir taip prisidėti prie galimo nepritarimo šiai kandidatūrai. Tačiau TPP pozicija kardinaliai pasikeitė po antradienį pavakary įvykusio TPP lyderio, Seimo pirmininko A.Valinsko pokalbio su išrinktąja prezidente Dalia Grybauskaite.

Be to, Seimo pirmininkas pasiūlė atsisakyti ES unikalios kandidato į eurokomisarus svarstymo parlamente procedūros. "Pats inicijuosiu Seimo statuto pataisą, kad tokios procedūros daugiau nekartotume. Išvis neaišku, ką čia veikiame", – apgailestaudamas sakė A.Valinskas pačioje A.Šemetos kandidatūros svarstymo pabaigoje.

Visose kitose ES valstybėse eurokomisarų delegavimo procedūroje parlamentai nedalyvauja. Tai vyriausybių prerogatyva.

A.Valinsko siūlymas atsisakyti Seime svarstyti kandidatą į eurokomisarus gali būti svarstomas ir priimtas šių metų rugsėjo arba spalio mėnesį.

A.Šemeta jau šiomis dienomis turėtų parašyti atsistatydinimo iš finansų ministro posto raštą ir netrukus išvykti dirbti į Briuselį. Jis užims po to, kai D.Grybauskaitė buvo išrinkta į prezidentus, atsilaisvinusią Europos Komisijos nario, atsakingo už ES biudžetą ir finansinį programavimą, vietą. Naująja Lietuvos finansų ministre turėtų tapti dabartinė ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė.