Visuomenininkai veržiasi į rinkimus


2009-04-21
BNS inf.
Visuomenininkai veržiasi į rinkimus

Liudviko Ragauskio vadovaujami visuomenininkai nori dalyvauti Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

Įteikė paraišką

Asociacija "Už konstitucines gyventojų teises" praėjusią savaitę įteikė paraišką Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) dėl penkių asmenų kandidatų sąrašo registravimo. Sąrašo pagrindas – sostinės Žvėryno rajono bendruomenės nariai, valdybos pirmininko pavaduotojai režisierius Vytautas Damaševičius ir Paulius Markevičius, L.Ragauskis, Darius Švedas, Alvydas Tirius.

VRK sprendimo šiuo klausimu nėra priėmusi, tačiau teigiamas jis negalės būti dėl EP rinkimų teisinio reglamentavimo. Įstatymas numato, kad kandidatus gali kelti partija, registruota ne vėliau kaip prieš 65 dienas iki rinkimų ir atitinkanti įstatymo reikalavimus dėl partijos narių skaičiaus, t. y. jų turi būti ne mažiau kaip tūkstantis.

Pagal įstatymą kandidatus kelianti partija turi sumokėti paskutinio paskelbto šalies ūkio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) 20 dydžių rinkimų užstatą – 45,4 tūkst. litų. Užstatas bus grąžintas, jei partija įgis teisę dalyvauti paskirstant mandatus.

Gina piliečių teises

L.Ragauskis įsitikinęs, jog tokios keliamos sąlygos dalyvauti EP rinkimuose – neteisėtos.

"Mūsų politinė valdžia šią teisę (dalyvauti EP rinkimuose – red. past.), kaip ir kitas mūsų politines teises, iškreipė pasisavindama kandidatų kėlimą tik sau, t. y. politinėms partijoms, sudarydama neprieinamas sąlygas dalyvauti rinkimuose ES piliečiams, taip pat iškeldama neteisėtus reikalavimus dėl rinkimų piniginio užstato", – vakar išplatintame pranešime cituojamas L.Ragauskis.

Anot jo, Bendrijos steigimo sutartyje, kurioje numatyta ir rinkimų į EP tvarka, nėra jokių ribojimų, kurie nusakytų, kad teisė kelti kandidatus nėra suteikiama ES piliečiams, o ši teisė suteikta išskirtinai tik partijoms.

Ledus jau pralaužė

Asociacija "Už konstitucines gyventojų teises" siekė įregistruoti visuomenininkų sąrašus ir ankstesniuose savivaldybių rinkimuose.

Savivaldybių rinkimuose visuomenininkai iš dalies pasiekė savo tikslą – tuomet likus porai savaičių iki rinkimų Konstitucinis Teismas pripažino, kad Vietos savivaldos rinkimų įstatymas, leidęs tik partijų kandidatams dalyvauti rinkimuose, prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Tuo pačiu KT pareiškė, jog 2007 m. savivaldybių tarybų rinkimai turi vykti pagal seną tvarką, o 2011 m. nepartiniams kandidatams privalu sudaryti teisę balotiruotis. Teisės aktai, kurie turėtų reglamentuoti nepartinių kandidatų dalyvavimą savivaldybių tarybų rinkimuose, Seimui iki šiol nepateikti.

Dėl Seimo rinkimų KT pasisakė, jog įstatymas neprieštarauja Konstitucijai, nes atstovus į Seimą renkant ne tik daugiamandatėje apygardoje, kurioje rinkimų sąrašus kelia partijos, bet ir vienmandatėje, yra sudarytos galimybės rinkimuose dalyvauti nepartiniams asmenims. Pastaruosiuose Seimo rinkimuose 2008 m. rudenį į parlamentą išrinkti keturi savarankiškai išsikėlę kandidatai.


Partijos neskuba

Pareiškinių dokumentų dalyvauti EP rinkimuose įteikimas VRK prasidėjo balandžio 3-iąją, baigsis – gegužės 4-ąją. Iki šiol dokumentus yra įteikusi vienintelė Tvarkos ir teisingumo partija.

Rinkimai į naujos kadencijos 736 vietų EP visoje Europoje vyks 2009 m. birželio pradžioje, Lietuvoje – birželio 7 d. Lietuvoje renkama 12 europarlamentarų.