Vasaros skandalų tęsinys - rudenį


2003-08-30
Stasys GUDAVIČIUS
Vasaros skandalų tęsinys - rudenį
Kitą savaitę gali būti viešai paskelbta dalis medžiagos, surinktos apie prasižengusius ir pareigas praradusius diplomatus

“Diplomatų skandalas” tebekaitina aistras aukščiausiuose valdžios sluoksniuose. Kitą savaitę gali būti paviešinta dalis saugumo tarnybų surinktos medžiagos apie septynis korupcija įtariamus ir dėl to postus praradusius diplomatus.

Tuo tarpu imamasi priemonių, kad panašūs skandalai nepasikartotų. Užsienio reikalų ministerijos Konsuliniame departamente vakar įvyko pasitarimas dėl naujų taisyklių, išduodant lietuviškas vizas.

Pažadėjo praskleisti paslapties šydą

Vakar visą dieną Konsuliniame departamente vykusiuose atsakingų pareigūnų, įskaitant konsulatų Rusijoje ir Baltarusijoje atstovų, pasitarimuose, pasak laikinojo departamento vadovo Vaidoto Verbos, buvo ieškoma būdų, kaip “vizų išdavimo procesą padaryti skaidresnį”, užkirsti kelią piktnaudžiavimams ateityje. URM žada pateikti siūlymus premjero Algirdo Brazausko sudarytai darbo grupei, kuri peržiūri visą skandalingai pagarsėjusią sistemą.

Septyni konsuliniai diplomatai buvo priversti atsistatydinti liepą, įtarus, kad jie galėjo imti neteisėtą atlygį už lietuviškų vizų išdavimą kai kurioms privilegijuotoms rusų turizmo firmoms. Tiesa, kuo konkrečiai kaltinami buvę diplomatai, nėra visiškai aišku, nes visa surinkta medžiaga pridengta grifu “slaptai”.

Užsienio reikalų ministras A.Valionis neatmeta galimybės, kad kitą savaitę šis paslapties šydas gali būti praskleistas. Tikėtina, kad įvyks ministro ir tyrimą atlikusio Valstybės saugumo departamento direktoriaus Mečio Laurinkaus bendra spaudos konferencija, kurioje gali būti viešai paskelbti kai kurie epizodai iš surinktos medžiagos.

Be to, rugsėjo pradžioje turėtų posėdžiauti iš įvairių tarnybų atstovų suburta Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija. Ji svarstys, ar pagrįstai iš septynių diplomatų buvo atimta teisė dirbti su valstybės paslaptį sudarančia informacija.

Kitą savaitę posėdžiauti pradedantis Seimas ketina skirti nemažą dėmesį praėjusios vasaros skandalams, įskaitant ir prasižengusių konsulų istoriją. Antradienį ministras A.Valionis atsakinės į parlamentarų klausimus iš Seimo tribūnos. Trečiadienį Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas rengia uždarą diskusiją tema “Diplomatinis saugumas”.

Parėmė savo ministrą

Užsienio reikalų ministerija vakar išplatino trumpą pareiškimą, kuriame neigiami pranešimai, esą į “konsulų skandalą” gali būti įpainioti dar keli diplomatai.

“Šiame kontekste minimi Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade Vytautas Žalys, konsulas Sovetske Jonas Kindurys, ambasados Rusijoje patarėjas Antanas Muralis, taip pat ir Lietuvos ambasadoriai Rusijoje bei Baltarusijoje Rimantas Šidlauskas ir Jonas Paslauskas neturi nieko bendra su pasitikėjimą praradusių septynių konsulinių pareigūnų nederama veikla”, - nurodoma pareiškime.

Tačiau URM pripažino, kad liepos pabaigoje, kai pokalbio į ministeriją buvo iškviesti septyni prasižengusieji diplomatai, kartu buvo ir kai kurie iš paminėtųjų pareigūnų. “Bet ministras šiuos diplomatus pakvietė konsultacijoms dėl susidariusios padėties, susijusios su septyniais konsuliniais pareigūnais, ir tolesnio konsulatų bei ambasadų darbo organizavimo”, - rašoma pareiškime.

Naujosios sąjungos, kuri delegavo A.Valionį į Vyriausybę, lyderis Seimo Pirmininkas A.Paulauskas pakartojo, kad jo partija palaiko savo ministrą ir nemano, kad jis turi atsistatydinti: “Atsistatydinę konsulai jau tampa tam tikromis aukomis, tam tikrais herojais, bando surasti užuovėją ar pritarimą tarp politikų, rašo pareiškimus Prezidentui, prašydami užtarimo. Manau, kad visos institucijos turi vieningai ir ryžtingai pasmerkti tuos veiksmus, kad šie žmonės suprastų, jog užtarimo neras, turi susitaikyti su savo padėtimi”.

Jis priminė, kad savo žodžio dar netarė teisėsaugos institucijos. Bet A.Paulauskas pasisakė už saugumo surinktos medžiagos paviešinimą. “Reikia daugiau tos medžiagos paviešinti, nes jos deficitas verčia kurti visokias versijas, prisigalvoti nebūtų dalykų. Tegul žmonės žino”, - teigė jis Lietuvos radijui.

“Prezidentinė” partija - apie atsakomybę

Tuo tarpu kaista A.Valionio ir Prezidento užsienio politikos patarėjo Alvydo Medalinsko diskusija apie “klimatą” ministerijoje. A.Medalinskas vakar pareiškė BNS priimąs A.Valionio siūlymą “išsiaiškinti giliau padėtį Užsienio reikalų ministerijoje, ypatingai kalbant apie personalo formavimo klausimus”.

Taip patarėjas reagavo į anksčiau ministro pareikštą pageidavimą sukonkretinti kaltinimus, esą ministerijoje vyrauja ydinga atmosfera, politine valia lemiant diplomatų karjerą. “Aš tą kaltinimą priimu asmeniškai. Todėl lauksiu konkrečių pono Medalinsko paaiškinimų”, - sakė A.Valionis po A.Medalinsko pasisakymo Lietuvos radijo laidoje. Joje Prezidento patarėjas, kalbėdamas apie URM, be kita ko, sakė, esą ten “klimatas nėra geras, konkurencija sukurta neretai naudojant politinės valios principą - vienus diplomatus iškeliant aukščiau, o kitiems neleidžiant augti”.

“Prezidentine” vadinamos Liberalų demokratų partijos atstovai pareiškė nereikalaujantys A.Valionio atsistatydinimo, o tik jo, kaip ir kitų valdininkų, “asmeninės atsakomybės”. “Asmeninė atsakomybė yra vienas iš kertinių liberaldemokratų principų, kurio esmę mes formuluojame taip: kiekvienas valdininkas turi būti asmeniškai atsakingas tiek už savo sprendimus, tiek už savo sritį, kuri jam yra pavesta”, - teigė partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

V.Mazuronis neigė, jog dėl “konsulų skandalo” liberaldemokratai reikalavo užsienio reikalų ministro atsistatydinimo. “Mes niekada nepasisakėme už beatodairišką galvų kapojimą. Man susidaro įspūdis, kad A.Valionio atstatydinimo temą daugiausia eskaluoja pats ministras ir jo partijos pirmininkas A.Paulauskas”, - pažymėjo jis.

Liberaldemokratų lyderis teigė, jog jo partija remia užsienio reikalų ministro žingsnius, kuriais siekiama pašalinti priežastis, leidusias atsirasti diplomatų piktnaudžiavimui.