Valdžios pyrago dalybos


2006-07-07
Stasys GUDAVIČIUS
Valdžios pyrago dalybos

Derybos dėl naujos Vyriausybės sudarymo gana sparčiai iriasi į priekį

Valdžios formulė - “7+3+2+1”. Dėl tokio ministerijų pasidalijimo susitarė keturios centro kairės partijos, formuojančios Gedimino Kirkilo vadovaujamą mažumos Vyriausybę. Didžiausias kąsnis teks socialdemokratams. Kol kas neskelbiama, kokia partija į kurios ministerijos vadovo postą deleguos savo atstovus.

Premjeras pokalbiuose nedalyvauja

Derybos dėl ministrų portfelių dalybų prasidėjo trečiadienį - kitądien po to, kai Seimas patvirtino G.Kirkilą naujuoju premjeru. Prie derybų stalo susėdo valdančiosios mažumos koaliciją subūrusių socialdemokratų, Pilietinės demokratijos partijos, valstiečių liaudininkų ir liberalcentristų atstovai.

Pirmasis derybų raundas vyko trečiadienį per pietus ir truko daugiau kaip dvi valandas, antrasis - tos pačios dienos pavakarę ir truko daugiau kaip pusantros valandos.

Pats G.Kirkilas derybose nedalyvavo.

Po pirmojo derybų rato paskelbta, kad pažangos pasiekta nedaug. Centro kairės koalicijos partneriai susiginčijo, pagal kokius principus turi būti dalijamasi postais Vyriausybėje. Vieni sakė, kad turi būti griežtai laikomasi aritmetinių proporcijų pagal kiekvienos partijos turimą mandatų skaičių Seime. Kiti tvirtino, kad reikia atsižvelgti į kiekvieno portfelio svorį ir galimų ministrų kompetenciją.

“Ginčų yra dėl to, kaip, skaičiuojant aritmetiškai esamas vietas, traktuoti po kablelio likusias liekanas. Pavyzdžiui, gaunamas skaičius 3,86. Ar liekana rodo, kad priklauso keturi, ar tik trys ministrai?” - žurnalistams pasakojo Pilietinės demokratijos frakcijos seniūnas Andrius Baranauskas.

Susitarta per antrąjį raundą

Bet antrasis derybų raundas buvo kur kas produktyvesnis. Paskelbta, kad pavyko susitarti dėl ministrų postų pasiskirstymo. Socialdemokratams, kaip didžiausiai koalicijos partnerei ir prisiimančiai daugiausiai atsakomybės, turėtų atitekti septyni portfeliai, valstiečiams liaudininkams - trys, liberalcentristams - du, pilietininkams demokratams - vienas.

Sutarta, kad aukščiausi postai - premjero ir Seimo Pirmininko - bus prilyginami dviejų ministrų postams. Paskirtasis Ministras Pirmininkas G.Kirkilas yra socialdemokratas, Seimo vadovas - Pilietinės demokratijos partijos lyderis Viktoras Muntianas.

Tačiau ministrų portfelių paskirstymą gali pakoreguoti apskričių viršininkų ir Seimo struktūrinių padalinių vadovų postų dalybos. “Tai nėra kokios nors varžytuvės, kas ką nuskriaus ar daugiau paims. Svarbiausia, kaip geriausiai galėtume tarnauti Lietuvos žmonėms”, - pažymėjo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

Tikisi išlaikyti daugumą ministrų

Oficialiai kol kas neskelbiama, kokia ministerija atitenka kuriai partijai.

J.Oleko teigimu, didžioji dalis iki šiol dirbusių socialdemokratų ministrų turėtų likti naujoje Vyriausybėje. Beveik nėra abejonių, kad finansų ministru išliks Zigmantas Balčytis, susisiekimo - Petras Čėsna, aplinkos - Arūnas Kundrotas. Tik Remigijus Motuzas jau anksčiau yra pareiškęs, kad nebeliks švietimo ir mokslo ministru naujoje Vyriausybėje. Gali būti, kad naujuoju ministru taps dabartinis viceministras Rimantas Vaitkus.

Be to, turės būti surastas naujas krašto apsaugos ministras vietoje į premjerus išeinančio G.Kirkilo. Spėjama, kad šį postą gali užimti dabartinis ministerijos sekretorius Valdemaras Sarapinas arba Seimo narys Algirdas Butkevičius.

Socialdemokratai taip pat gali pretenduoti į Socialinės apsaugos ir darbo bei Užsienio reikalų ministerijas. Socialinės apsaugos ir darbo ministre turėtų būti paskirta Seimo narė Roma Žakaitienė arba Vilija Blinkevičiūtė, užsienio reikalų ministru gali išlikti Antanas Valionis, tačiau prieš tai dar bus ieškoma, kaip jam išspręsti partiškumo klausimą, nes jis yra valdančiajai koalicijai nepriklausančių socialliberalų narys. G.Kirkilas tikisi, kad socialliberalus pavyks įkalbėti dalyvauti formuojant Vyriausybę.

Oficialiai pavedė sudaryti kabinetą

Laikinosios žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės teigimu, jos vadovaujami valstiečiai liaudininkai pageidauja išlaikyti ne tik šį postą, bet ir gauti Ūkio ir Vidaus reikalų ministerijas. Šie norai esą nesulaukė kitų partijų atstovų prieštaravimų. Į ūkio ministrus bus siūlomas Seimo narys Vytas Navickas, į vidaus reikalų - Ignalinos rajono meras Bronis Ropė.

Liberalcentristai gali gauti Kultūros ir Teisingumo ministerijas. Pastarosios vadovu gali tapti Seimo narys Raimondas Šukys, pretendentas į kultūros ministro postą dar nežinomas, nors neoficialiai kalbama, kad į jį gali sugrįžti Nacionalinio operos ir baleto teatro direktorius Gintautas Kėvišas.

Pilietininkai demokratai turėtų gauti Sveikatos apsaugos ministeriją. Jų kandidatas į ministrus kol kas nežinomas, nors užsimenama, kad tai gali būti Seimo narys Rimvydas Turčinskas.

Toliau tęsti derybas numatoma pirmadienį. Pasak derybininkų, galutinį žodį dėl konkrečių ministrų kandidatūrų tars premjeras G.Kirkilas ir Prezidentas Valdas Adamkus.

Pastarasis vakar jau pasirašė dekretą, kuriuo G.Kirkilas paskiriamas Ministru Pirmininku ir jam pavedama per 15 dienų sudaryti ir pateikti tvirtinti Prezidentui naujos Vyriausybės sudėtį.

Tikimasi, kad, sėkmingai susiklosčius deryboms, valstybės vadovas nedels paskirti parinktuosius ministrus. Tuomet jau kitą ketvirtadienį Seimui gali būti pateikta naujos Vyriausybės programa ir paskirtojo ministrų kabineto sudėtis. Balsavimas dėl programos numatomas liepos 18 arba 20 dieną.