Valdantieji bando šypsotis sukandę dantis


2006-05-23
Stasys GUDAVIČIUS
Valdantieji bando šypsotis sukandę dantis

Darbo partiją užgriuvę nemalonumai pasėjo abejonių dėl koalicijos ateities

Valdantieji tvirtina galintys dirbti toliau, nepaisant teisinių nemalonumų, užgriuvusių vieną koalicijos partnerių - Darbo partiją (DP). Tačiau stringa valdančiosios koalicijos sustiprinimas ketvirtąja politine jėga bei naujų ministrų paskyrimas vietoje atsistatydinančiųjų. Be to, manoma, kad “darbiečių” gretas Seime dėl pastarųjų skandalų gali palikti dar keli parlamentarai.

Iš lyderių buvo tik A.Brazauskas

Valdančioji koalicija patvirtino galinti dirbti, nors, praėjusią savaitę teisėsaugos pareigūnams atlikus kratas DP būstinėje, įtariant neskaidrų šios partijos finansavimą, buvo iškilęs klausimas dėl koalicijos ateities. Vakar dėl to buvo tariamasi skubiai sušauktame koalicijos tarybos posėdyje.

Jame iš trijų valdančiųjų partijų lyderių dalyvavo tik socialdemokratų vadovas Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas. Valstiečių liaudininkų partijos pirmininkė žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė yra komandiruotėje užsienyje, DP lyderis Viktoras Uspaskichas tik kitą savaitę sugrįš į Lietuvą iš Rusijos, kur sprendžia asmeninio pobūdžio šeimos problemas, susijusias su jo brolio tragiška žūtimi.

Po pusantros valandos trukusio posėdžio koalicijos tarybos nariai pareiškė galintys dirbti toliau. “Nėra jokios abejonės dėl tolimesnės koalicijos veiklos”, - sakė premjeras.

DP frakcijos Seime seniūnė, šios partijos pirmininko pavaduotoja Loreta Graužinienė koalicijos partneriams dėkojo už paramą ir teigė, jog “darbiečiai” nesvarsto galimybės keisti partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho. Be to, anot jos, “darbiečiai” neketina svarstyti ir galimo V.Uspaskicho įgaliojimų suspendavimo, nes to nenumato partijos statutas.

Suspenduoti V.Uspaskicho įgaliojimus “darbiečiams” siūlė vienas socialdemokratų lyderių krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas. “Viena iš išeičių gali būti partijos pirmininko laikinas suspendavimas, gali būti koks nors kitas sprendimas. Elementari politinė logika to reikalauja”, - sakė jis.

Bet A.Brazauskas teigė, kad tai asmeninė G.Kirkilo nuomonė. Premjeras nebuvo linkęs diktuoti ar siūlyti kitai partijai, kaip elgtis šioje situacijoje. Paklaustas, ar V.Uspaskichas kelia problemų koalicijai, Vyriausybės vadovas atsakė: “Jeigu jis yra problema, jis yra ne mano problema”.

Lauks išvadų

Pasak Ministro Pirmininko, koalicijos partneriai lauks teisėsaugos atliekamų tyrimų rezultatų. Nuo jų priklausys, ar koalicija galės gyvuoti toliau. “Bet tie tyrimai, kaip rodo praktika, trunka ilgai. Turime tokių korupcijos bylų tyrimo praktikos. Beveik visos triukšmingai prasidėjusios bylos po kurio laiko baigdavosi niekuo”, - pastebėjo A.Brazauskas.

Tačiau jeigu vis dėlto faktai apie galimai neteisėtą DP finansavimą pasitvirtintų, pasak premjero, būtų keliamas klausimas, ką daryti toliau, kaip gyvuos koalicija.

Koalicinės tarybos posėdyje buvo patvirtinta ir tai, kad prie valdančiųjų kviečiami prisijungti nuo “darbiečių” atskilę Pilietinės demokratijos partijos, vadovaujamos Seimo Pirmininko Viktoro Muntiano, ir jos frakcijos parlamente nariai. “Jokių naujų sprendimų čia nėra. Jie pakviesti derėtis ir prisijungti prie koalicijos”, - sakė vienas Valstiečių liaudininkų partijos lyderių Ramūnas Karbauskis.

Vakar vakare įvykusiame pasitarime “pilietininkai” priėmė pareiškimą, kuriame patvirtina negalintys tęsti derybų su valdančiąja koalicija dėl bendradarbiavimo, kol DP, “kuriai metami labai rimti kaltinimai, vadovas tinkamai apsispręs”. Pilietinės demokratijos frakcijos seniūnas Andrius Baranauskas “Kauno dienai” teigė, kad V.Uspaskichas negali mesti šešėlio visai partijai ir valdančiajai koalicijai, todėl turi “žengti ryžtingus žingsnius”.

Manoma, kad Pilietinės demokratijos partijos ir jos frakcijos Seime gretas netrukus gali papildyti nuo 3 iki 7 iš trijų dešimčių dabartinių DP frakcijos narių. Į “pilietininkų” gretas gali pereiti ir “darbiečių” deleguotas teisingumo ministras Gintautas Bužinskas. Pats jis tokią informaciją neigia.

Įtarimai “politikos manekenėms”

DP nesiliauja kritikuoti teisėsaugos, kuri ėmėsi tirti šios partijos galimai neskaidrų finansavimą. L.Graužinienė teigė, jog tariamos politinės akcijos užsakovai - “deja, ne tikri politikai, galintys kažką nuveikti šalies labui, o politikos manekenės, netekusios savo postų ir šiai dienai bandančios naudoti teisėsaugą politinių pozicijų stiprumui ar dėmesio nukreipimui”. Tačiau konkrečių politikų pavardžių L.Graužinienė nenurodė.

Neseniai Seimo Pirmininko posto neteko socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas. Socialliberalai pasitraukė iš valdančiosios koalicijos. Manoma, kad buvęs generalinis prokuroras A.Paulauskas bei kai kurie jo bendražygiai yra pakankamai įtakingi teisėsaugos sluoksniuose. Apie tai praėjusį savaitgalį užsiminė ir opozicinių liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas.

Pats A.Paulauskas tokius įtarinėjimus vadina “paranojiškais”.

DP prezidiumo narys vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius teigė, jog teisėsaugos veiksmuose jau galima įžvelgti tendenciją: “Mes visi pamename istoriją, kaip vyko kratos prieš rinkimus, kai buvo kalbama apie sąrašą Seimo narių, neva susijusių su nusikalstamomis struktūromis. Norisi tikėtis, kad ir mums, ir visuomenei bus atsakyta į klausimus, kas ir kodėl vyksta”.

Atidėjo susitikimą su kandidate

Teisėsaugai susidomėjus DP veikla, Prezidentas Valdas Adamkus atidėjo vakar ryte planuotą susitikimą su “darbiečių” frakcijos Seime seniūne L.Graužiniene, kuri siūloma į socialinės apsaugos ir darbo ministres. V.Adamkus pranešė laukiąs “aiškaus atsakymo iš valdančiosios koalicijos, ar jos nariai galės dirbti kartu ir vykdyti savo programą”.

Jis neatmetė galimybės, kad teisėsaugininkų atliekamas tyrimas dėl DP finansavimo turės įtakos ir šios partijos kandidatės į socialinės apsaugos ir darbo ministres L.Graužinienės skyrimui: “Be jokios abejonės, jei įvyks persitvarkymas, tai mano pareiga daryti tokius skyrimus, kurie atitiktų naujus reikalavimus”.

Po vakarykščio koalicinės tarybos posėdžio Prezidentūros atstovai nekomentavo, kaip dabar elgsis valstybės vadovas.

Opozicija derins veiksmus

Politiniuose sluoksniuose aptariami įvairūs galimi politinės raidos scenarijai - nuo dabartinės koalicijos išsilaikymo valdžioje iki naujos koalicijos suformavimo ir netgi pirmalaikių Seimo rinkimų.

Paklaustas, ar socialdemokratai, žlugus dabartinei koalicijai, derėtųsi dėl galimos koalicijos su konservatoriais, G.Kirkilas teigė, jog tokios derybos įmanomos.

Bet konservatorių ir visos opozicijos lyderis Andrius Kubilius tvirtina, kad Tėvynės sąjunga “į koaliciją su A.Brazausko socialdemokratais neitų, lygiai taip pat, kaip neitų į koaliciją su V.Uspaskicho Darbo partija ar Rolando Pakso liberaldemokratais”.

Šiandien opozicinių frakcijų lyderiai aptars laikyseną Vyriausybės atžvilgiu. “Jeigu koalicija pati neišsiskirstys artimiausiu metu, mūsų siūlymas - palaukti iki birželio vidurio, kai paaiškės ir “Mažeikių naftos” reikalai, ir tada svarstyti pasitikėjimo Vyriausybe klausimą”, - sakė A.Kubilius.