Vairuotojai verčiasi be policijos


2008-04-15
Vairuotojai verčiasi be policijos

Latviams prireikė laiko

Į smulkias avarijas pakliuvę vilniečiai drąsiai pildo praėjusią savaitę įsigaliojusias eismo įvykių deklaracijas. Policijos iškvietimų į eismo įvykius sumažėjo perpus.

Nuo šiol šalia būtiniausių reikmenų automobilyje rekomenduojama vežiotis eismo įvykio deklaraciją ir šratinuką. Policijos kviesti nebebūtina įvykus eismo įvykiui, kuriame nenukentėjo žmonės, avarijoje dalyvavo ne daugiau kaip du automobiliai, o su eismo įvykiu susiję vairuotojai sutaria dėl aplinkybių,

„Jau galima teigti, kad mūsų darbas palengvėjo. Nuo balandžio 9 d., kai įsigaliojo nutarimas leidžiantis nekviesti policijos, iškvietimų dėl eismo įvykių sumažėjo per pusę“, – teigė Vilniaus miesto Eismo priežiūros tarnybos viršininkas Vytautas Černevičius.

Draudimo ekspertai atkreipia dėmesį, kad kaimyninėje Latvijoje 2004 m. įvedus supaprastintą avarijų registracijos tvarką, įprasti prie naujovių prireikė nemažai laiko. „Kol gyventojai įprato pildyti eismo įvykių deklaracijas be policijos pagalbos ir dėl žalos atlyginimo skambinti savo draudikams, praėjo beveik metai“, – sakė „Lietuvos draudimo“ Privačios rizikos skyriaus vadovas Vaidotas Krencius.

Konsultacija – telefonu

Policininkai jau trina rankomis dėl sumažėjusių iškvietimų, tačiau nemaža dalis vairuotojų skeptiškai nusiteikę deklaracijų atžvilgiu.

Jau anksčiau garsiai abejota, ar vairuotojai susitvarkys su užduotimis, kurios iki šiol buvo pareigūnų darbas. Neretai eismo įvykio vietose aistros liejasi per kraštus, o savitvardos stoka gali pakišti koją ir objektyviai įvertinant avarijos aplinkybes ar braižant įvykio schemą.

„Forma išties gana sudėtinga, ypač daug neaiškumų kyla tuomet, kai dokumentą bandoma užpildyti neperskaičius pildymo instrukcijos, pateiktos kitoje deklaracijos pusėje. Žinome, kad įvykio metu vairuotojams ir taip užtenka streso, todėl reikėtų išsianalizuoti deklaracijos pildymo instrukciją iš karto, kai ją gausite“, – pataria V.Krencius.

Nemaža dalis draudimo bendrovių pasirašė sutartis su techninės pagalbos kelyje ir asistavimo paslaugas teikiančiomis įmonėmis, kurios vairuotojus konsultuos telefonu. Kilus neaiškumams, kaip užpildyti eismo įvykio deklaraciją, galima skambinti ir bendruoju pagalbos telefonu 112.

„Deklaracijos aiškios nuo A iki Z. Vienintelis mano patarimas yra nepakliūti į eismo įvykius. Taip atkrenta daug problemų – nereikia pildyti jokių blankų, o ir namo parvažiuoji sveikas ir gyvas“, – kalbėjo V.Černevičius.

Forma gali kisti

Užpildytą eismo įvykio deklaraciją per tris darbo dienas būtina pateikti ne policijai, o draudikams. Šie privalo nustatyti kaltininką, apskaičiuoti ir išmokėti draudimo išmoką. Taip avarijos kaltininkai išvengs baudų, kurios siekia nuo 100 iki 200 litų.

Eismo įvykio deklaracijas vairuotojams drauge su draudimo polisu jau teikia draudimo kompanijos, jų galima gauti ir degalinėse bei pas keliuose patruliuojančius pareigūnus.

„Eismo įvykio aplinkybėms surašyti galima ir ant paprasto popieriaus lapo, tačiau tai nėra patogu nei klientui, nei draudikui, todėl rekomenduojame naudoti oficialias deklaracijos formas“, – sakė draudimo ekspertas V.Krencius.

Vilniaus miesto Eismo priežiūros tarnybos viršininkas V.Černevičius pridūrė, kad tokia deklaracijos forma nėra galutinė. Atsižvelgiant į tai, kaip dokumentus seksis tvarkyti draudikams, blankai gali būti tobulinami.