V.Uspaskicho koncertai - įstatymo pažeidimas


2008-08-14
kaunodiena.lt ir LTV inf.
V.Uspaskicho koncertai - įstatymo pažeidimas

Vyriausioji rinkimų komisija nusprendė, kad Viktoras Uspaskichas, surengęs keliasdešimt susitikimų su rinkėjais, pažeidė įstatymą.

Kiap pranešė LTV, susitikimuose koncertuodavo populiari dainininkė Irma Jurgelevičiūtė ir šokėjų grupė „Funny beat".

Įstatymais draudžiama tiesiogiai ir netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus ir dovanomis ar kitokiu atlyginimu juos skatinti.

Darbo partijos pirmininko V.Uspaskicho teigimu, visuose koncertuose dalyvavo tik partijos nariai.

Pasak jo, „jei demokratinėje valstybėje partijos nariai negali nei sušokti, nei padainuoti, VRK turėtų pažiūrėti demokratinius pamatus".

„Dabar ruošiame užklausimą į Europos Parlamentą, kad paaiškintų, ar galima sušokti ir sudainuoti prieš rinkėjus?" - sakė V.Uspaskichas.

Vyriausioji rinkimų komisija atsako, kad Irma Jurgelevičiūtė ir „Funny beat" yra profesionalai, už kurių pasirodymus paprastai žiūrovai moka pinigus.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, „akivaizdu, kad esama sąnaudų. Tokie koncertai kainuoja. Koncertas ar bandelė nėra pagrindiniai dalykai - svarbiausia paveikti rinkėjo nuomonę. Jau prasideda partijų rungtyniavimas pinigais."

Vyriausioji rinkimų komisija nusprendė V.Uspaskichą ir atlikėjus, jei jie bus registruoti kandidatais į Seimą, bausti švelniausia įstatymuose numatyta bausme - fakto paviešinimu internete.

„Kita bausmė labai jau griežta - atsisakymas registruoti partijos kandidatus, tačiau mums neatrodo, kad šiuo atveju reikėtų tą sankciją taikyti. Minėta veikla šiuo metu jau yra nutraukta", - sakė Z.Vaigauskas.

Tokiems sprendimams priimti komisijai prireikė net trijų po kelias valandas trukusių posėdžių.