Užsimota pažaboti matininkų savivalę


2005-05-05
Užsimota pažaboti matininkų savivalę

Teisingumo ministro sudaryta darbo grupė siūlo peržiūrėti matininkų veiklą reguliuojančius teisės aktus

Šią savaitę žiniasklaidai pranešus dėl galimai neskaidrios privačių matininkų veiklos vykdant žemės reformą, teisingumo ministro Gintauto Bužinsko sudaryta darbo grupė vakar nagrinėjo iškeltas problemas ir galimus jų sprendimo būdus, pranešė Teisingumo ministerijos atstovas spaudai.

Pagal galiojančią tvarką, nuosavybės teises į žemę atgavęs asmuo, norėdamas ja laisvai disponuoti (pvz., keisti paskirtį, parduoti, dalyti ar sklype statyti namą), būtinai turi atlikti papildomus kadastrinius matavimus.

Žiniasklaida pranešė, jog daugiausiai tokių darbų visoje šalies teritorijoje tenka korporacijai “Matininkai”, vadovaujamai Kęstučio Kristinaičio. Kaip žinia, privačių matininkų atlikti darbai vėliau turi būti pateikiami Registrų centrui registruoti. Teisingumo ministerijos reguliavimo sferoje esančio Registrų centro statistika rodo, jog dalis privačių matininkų darbų atliekami nekokybiškai. Dėl to gyventojai patiria nepatogumų.

Žiniasklaidos teigimu, privačių matininkų paslaugų įkainiai nėra tinkamai reglamentuoti, matininkai siekia uždirbti maksimaliai, todėl didesnės dalies iš gyventojų gaunamų pinigų neapskaito.

Darbo grupės specialistai svarstė, kaip reikėtų teisiškai sureglamentuoti minėtus klausimus, kad tokių problemų nekiltų, nes net ir teorinės teisinio reguliavimo spragos kelia realų pavojų asmens teisių įgyvendinimui.

Darbo grupė išanalizavo žiniasklaidos paskelbtą informaciją ir pripažino, kad dėl matininkų veiklos keliamos problemos pagrįstos. Tačiau dėl galimų korupcinių ar nusikalstamų veiksmų priemonių turi imtis teisėsaugos institucijos.

BNS, KD inf.