Užduotis - bet kokia kaina pridengti A.Pocių


2007-03-24
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Užduotis - bet kokia kaina pridengti A.Pocių

Vilnietis verslininkas prabilo apie persekiojimą primenančius VSD pareigūnų veiksmus

Statybų versle dirbantis 51 metų Gintaras Mikolaitis tvirtina, kad saugumiečiai ėmėsi žlugdyti jo reputaciją partnerių akyse po to, kai jis nesuskubo susitikti su VSD pareigūnais pakalbėti apie savo buvusį darbą Aukščiausiosios Tarybos (AT) apsaugos skyriuje. Formalių procedūrų pareikalavęs laikytis ir nesutikęs paliudyti to, ko esą tikėjosi VSD pareigūnai, vyriškis dabar baiminasi, kad saugumiečiai nebepaliks jo ramybėje ir galbūt net bandys sužlugdyti jo verslą.

Formalumams nėra laiko

G.Mikolaitis, su kuriuo visą savaitę susitikimo reikalavo saugumiečiai, mano, kad taip VSD skuba rinkti “įkalčius” saugumo generalinio direktoriaus Arvydo Pociaus pagarsintose rezonansinėse bylose. Praėjusią savaitę A.Pocius iš Seimo tribūnos pareiškė, kad VSD jau išaiškino rezonansinius nusikaltimus - buvusio savanorio ir saugumo pareigūno Juro Abromavičiaus nužudymą, tilto per Bražuolės upelį ir laikraščio “Lietuvos rytas” redakcijos sprogdinimus.

Pirmadienį A.Pocius šių tyrimų rezultatus turėjo pateikti Valstybės gynimo taryboje. Pasak G.Mikolaičio, būtent tą dieną jis sulaukė pirmojo saugumiečių skambučio. Verslininko nuomone, paskubėjęs pasigirti neva nuveiktais darbais A.Pocius dabar pavaldiniams liepė kuo greičiau rasti įrodymų.

G.Mikolaitis 1991-1993 metais dirbo AT apsaugos skyriaus situacijos kontrolės tarnybos viršininku.

Pasak G.Mikolaičio, pirmadienį saugumiečiams nepavyko jam prisiskambinti, kadangi jis buvo išjungęs savo mobilųjį telefoną. “Antradienį prisiskambino ir paprašė susitikti, pakalbėti apie reikalus, susijusius su ginklų prekyba su Izraeliu. Aš paprašiau, kad jie man atsiųstų oficialų kvietimą į apklausą, tačiau saugumietis pareiškė, kad nori susitikti tučtuojau ir formalumams nėra laiko”, - vakar pasakojo verslininkas.

Buvo pasirengęs sulaikymui

Kaip teigia G.Mikolaitis, saugumiečiui jis paaiškinęs, kad nors ir yra vilnietis, tačiau šiuo metu dirba Kaune, tad tuojau pat susitikti negalįs. Tuomet pareigūnas, pareiškęs, kad su juo susisieks kolega iš VSD Kauno apygardos skyriaus. Į kitus saugumiečių skambučius G.Mikolaitis neatsiliepė ir vėliau, pasitikrinęs savo mobilųjį telefoną, pamatė, kad iš viso jam buvo bandyta prisiskambinti apie dvidešimt kartų.

Trečiadienį verslininkas mobilųjį telefoną vėl laikė išjungtą ir tuo metu konsultavosi su teisininkais, kaip derėtų reaguoti į saugumiečių veiksmus. Anot G.Mikolaičio, jis net buvo pasirengęs tam, kad saugumiečiai jį sulaikys. Nesugebėję surasti paties verslininko, VSD pareigūnai G.Mikolaičio pabandė ieškoti per jo verslo partnerius.

Pasak verslininko, jį ištiko šokas, kai sužinojo, kad su jo partneriais bendravę saugumo darbuotojai jį pavaizdavo kaip bėglį. “Man paskambino užsakovas ir paklausė, ar aš žinau, kad manęs ieško VSD ir kad aš slapstausi”, - pasakojo G.Mikolaitis.

Anot jo, tokiu būdu partneriams buvo leista suprasti, kad jis yra nusikaltėlis. “Kas vėliau gali panorėti turėti verslo santykių su tokiu asmeniu?” - klausė G.Mikolaitis.

Domėjosi ginklų gabenimu

“Ketvirtadienį ryte patikrinau pašto dėžutę, tačiau jokio šaukimo į apklausą joje neradau”, - tęsė pasakojimą verslininkas.

Vis dėlto tą pačią dieną jis Kaune susitiko su VSD Kauno apygardos skyriaus inspektoriumi Dangiu Pravdinsku. Susitikimas įvyko vienoje iš miesto kavinių ir truko apie valandą, o saugumietis su savimi atsinešė G.Mikolaičio reikalautą raštišką kvietimą į apklausą.

Verslininko teigimu, per apklausą neformalioje aplinkoje saugumietis jo klausinėjo apie ginklus ir jų gabenimą 1993 metais. Jam buvo užduodami klausimai, kas ir kaip iš oro uosto į AT apsaugos skyrių gabeno ginklus, ar kartais tų pergabenimų metu nedingo kokia dėžė su ginklais.

G.Mikolaitis mano, kad klausimai buvo formuluojami taip, lyg buvo bandoma iš jo tarsi netyčia išgauti vieną ar kitą sakinį, kurį vėliau būtų galima laisvai interpretuoti, o AT apsaugos skyrių pavaizduoti kaip nusikalstamą struktūrą. Šią interpretaciją būtų galima bandyti “įpaišyti” į J.Abromavičiaus nužudymo istoriją.

G.Mikolaitis tokį VSD pareigūnų elgesį įvertino kaip spaudimą, o D.Pravdinskui atvirai pareiškė, kad nepasitiki saugumu jau vien dėl to, kad jam vadovauja buvęs KGB rezervistas.

Verslininkas įsitikinęs, kad po to, kai atsisakė duoti VSD norimus gauti parodymus, nebeturės ramybės. “Pasižiūrėkite per televiziją laidas apie Rusijos praeitį ir patys suprasite - tikimybė, kad mane paliks visiškoje ramybėje, yra labai menka. Manau, kad viena ar kita forma aš tai pajusiu - galbūt jie daugiau manęs nebevargins apklausomis, bet bandys žlugdyti versle ar panašiai”, - nuogąstavo G.Mikolaitis.

Normali procedūra?

G.Mikolaitį apklausęs VSD pareigūnas D.Pravdinskas nenorėjo sutikti su verslininko teiginiu, kad jam buvo daromas spaudimas. Saugumietis tikino, kad G.Mikolaičio paieškos istorija nėra išskirtinė, o kaltinimus, jog jis buvo apjuodintas verslo partnerių akyse, pavadino išsigalvojimais.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas “Kauno dienai” sakė taip pat neįžvelgiąs jokių pažeidimų. “Apklausa yra normali teisinė procedūra ir vienas iš VSD veiklos būdų. Ji gali vykti apklausiamajam patogioje vietoje, kaip šį kartą ir buvo padaryta, arba žmogus gali būti iškviečiamas į saugumą”, - aiškino V.Makauskas.