UNESCO ambasadorius sudomino kryždirbystė


2004-05-24
Gediminas STANIŠAUSKAS
UNESCO ambasadorius sudomino kryždirbystė

Vakar Kaune viešėjo didelė grupė aukšto rango UNESCO pareigūnų, kurie labiausiai susidomėjo Lietuvos kryždirbyste. Kaune apsilankė iš viso 33 ambasadoriai ir diplomatai iš Brazilijos, Kosta Rikos, Peru, Dramblio Kaulo Kranto, Portugalijos bei kitų valstybių. Tai buvo trečia šių ambasadorių kelionė po valstybes, kurios norėjo save išreklamuoti. Tokios kelionės padeda valstybėms į UNESCO paveldo fondą įtraukti unikalius objektus.

“Ambasadoriai nori įvertinti Lietuvos materialųjį ir nematerialųjį paveldą bei kultūrinio turizmo galimybes”, - sakė Lietuvos ambasadorė UNESCO organizacijoje Ina Marčiulionytė.

Jos nuomone, Pažaislio kompleksas į pasaulinį UNESCO paveldo sąrašą gali būti įtrauktas ne anksčiau kaip po dvejų metų. “Per tą laiką įspūdžiai apie Pažaislį ambasadoriams gali išblukti, todėl viskas priklausys nuo to, kaip mes parengsime reprezentacinę medžiagą apie vienuolyno kompleksą”, - įsitikinusi I.Marčiulionytė.

“Pažaislį įtraukus į UNESCO sąrašą, Kaunas taptų patrauklesnis turistams”, - sakė Lietuvos ambasadorė UNESCO organizacijoje.

Į UNESCO paveldo fondą kol kas įtraukti Kuršių nerija, Vilniaus senamiestis ir Lietuvos kryždirbystė. Tikimasi, kad šiemet į pasaulinį paveldą bus įtraukta Kernavė, 2005 m. - Trakų pilis, o 2006 m. - ir Pažaislis. Į UNESCO paveldo sąrašą įtraukus šešis objektus, tai būtų palyginti didelė sėkmė tokiai nedidelei šaliai kaip Lietuva.