Ukrainos vadovas garbina V.Adamkų


2008-05-13
Ukrainos vadovas garbina V.Adamkų

Lietuvoje su oficialiu vizitu viešintis Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka negaili pagyrų Lietuvos vadovui Valdui Adamkui, aktyviai palaikančiam Ukrainos siekius.

Aukštas svečias vakar buvo patikintas, kad mūsų šalis remia valstybės ketinimą tapti NATO nare. „Esame pasiryžę remti dip-lomatinę strategiją, kurią Ukraina yra numačiusi savo pastangose prisijungiant prie NATO“, – žurnalistams kalbėjo V.Adamkus.

„Norėčiau padėkoti prezidentui, kuris yra Ukrainos draugas, už tai, kad jis padarė lemiamą posūkį, padėjusį pasiekti tokį sprendimą (NATO viršūnių susitikime Ukrainai buvo suteikta narystės perspektyva – red. past.)“, – tvirtino V.Juščenka.

Po bendros deklaracijos, kuria šalių vadovai patvirtino valstybių bendradarbiavimą, pasirašymo V.Adamkus tvirtino, jog Ukrainos vadovo vizitas parodė, kaip artimai gali dirbti dvi tautos: „Tai pavyzdys europinei bendruomenei, ES, o gal netgi, išdrįsiu pasakyti, pasauline prasme. Taip reikia bendradarbiauti tarp tautų ir valstybių, taip išvengtume labai daug problemų, kurios šiuo metu egzistuoja pasaulyje.“

Už politinę paramą dėkingas Ukrainos vadovas pažadėjo Lietuvai padėti apsirūpinti elektros energija. Vakar Ukrainos ir Lietuvos vyriausybės pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo energetikos srityje. Be kita ko, šalys numato bendradarbiauti ir atominės energetikos srityje.

Ukraina ir Lietuva patvirtino savo įsipareigojimus ir bendrą dalyvavimą įgyvendinant alternatyvaus Rusijai naftotiekio Odesa–Brodai–Plockas projektą. Šalys įsipareigojo įgyvendinti ir kitus dvišalius energetikos projektus, įskaitant ir atominę energetiką.