Teismui - dar vienas rinkimų galvosūkis


2004-05-24
Stasys GUDAVIČIUS
Teismui - dar vienas rinkimų galvosūkis

Liberalai demokratai įsitikinę, kad oficiali kampanija negali prasidėti, kol nenuspręsta dėl R.Pakso dalyvavimo joje 

Nuo pareigų nušalintą Prezidentą Rolandą Paksą remianti Liberalų demokratų partija (LDP) nusprendė apskųsti teismui dar vieną Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą. Šįkart liberaldemokratai užsimojo stabdyti visą rinkimų kampaniją, kol nebus apsispręsta dėl R.Pakso dalyvavimo joje.  

Skundžia visų kandidatų įregistravimą  

Vyriausiajam administraciniam teismui LDP apskundė gegužės 14 dieną priimtą ir gegužės 18-ąją oficialiai paskelbtą VRK sprendimą, kuriuo kandidatais į valstybės vadovo postą oficialiai pripažinti penki politikai: Valdas Adamkus, Petras Auštrevičius, Vilija Blinkevičiūtė, Česlovas Juršėnas ir Kazimira Prunskienė.

LDP pirmininkas Valentinas Mazuronis įsitikinęs, kad neturėtų būti skelbiamas sprendimas dėl oficialaus kandidatų sąrašo, kol neaiškios R.Pakso kandidatavimo galimybės. “Visų kandidatų galimybės turi būti lygios. Mes įsitikinę, kad R.Paksui turėtų būti leista dalyvauti rinkimų kampanijoje. Todėl galutinis kandidatų sąrašas negalėjo būti skelbiamas ir oficiali rinkimų kampanija negalėjo būti pradėta, kol nepanaikinti neaiškumai, atsiradę ne dėl kandidato, o dėl kitų institucijų kaltės”, - “Kauno dienai” sakė V.Mazuronis.

Nepaisant to, kad dėl R.Pakso kandidatavimo dabar laukiama Konstitucinio Teismo sprendimo, jis, kaip ir VRK oficialiai įregistruoti penki kandidatai, yra pradėjęs rinkimų kampaniją - renka jai pinigus, važiuoja į susitikimus su rinkėjais.

Vyriausiasis administracinis teismas turėtų per artimiausias kelias dienas išnagrinėti LDP skundą ir paskelbti savo sprendimą.  

Rinkimų data negali būti pakeista  

Jeigu liberaldemokratų skundas būtų patenkintas, tektų stabdyti visą rinkimų kampaniją. Tačiau rinkimai negali būti nukelti vėlesniam laikui. “Nei Seimas, nei VRK neturi teisės nustatyti vėlesnės rinkimų datos, nes Konstitucijoje įrašyta, kad jie turi būti surengti ne vėliau kaip per du mėnesius ir dešimt dienų nuo Prezidento nušalinimo”, - “Kauno dienai” sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

R.Paksas nuo Prezidento pareigų buvo nušalintas balandžio 6 dieną. Balandžio 15-ąją Seimas priėmė nutarimą surengti pirmalaikius Prezidento rinkimus birželio 13 dieną kartu su pirmą kartą Lietuvoje rengiamais Europos Parlamento rinkimais.

Tačiau Z.Vaigauskas netiki, kad liberaldemokratai galėtų laimėti bylą Administraciniame teisme. “Nemanau, kad tai įmanoma. Teismas turi klausyti įstatymo, o jokiuose įstatymuose nėra numatyta, kad jeigu kandidato bylos nebaigtos nagrinėti, mes turime stabdyti rinkimų organizavimą ir laukti, kol viskas paaiškės”, - tvirtino Z.Vaigauskas.  

Biuleteniai jau siunčiami  

VRK pirmininkas pakartojo, kad jeigu Konstitucinis Teismas nuspręstų, jog įstatymas, draudžiantis R.Paksui kandidatuoti, prieštarauja Konstitucijai, nušalintasis Prezidentas būtų operatyviai įregistruotas kandidatu ir įtrauktas į oficialią rinkimų kampaniją. Jam būtų skirtas laikas kalbėti per Nacionalinį radiją ir televiziją, išspausdinti oficialūs jo rinkimų plakatai.

Konstitucinis Teismas jau išnagrinėjo bylą ir rašo nutarimą. Tačiau kada jis bus paskelbtas, dar nežinoma. Tikimasi, kad tai įvyks šią savaitę.

Tuo tarpu VRK dėl būsimo Teismo sprendimo gali kilti tam tikrų keblumų. Mat jau šią savaitę komisija turi pradėti siųsti balsavimo biuletenius į Lietuvos ambasadas ir konsulines įstaigas. Kol kas į biuletenius nėra įrašyta R.Pakso pavardė. Jeigu situacija pasikeistų ir nušalintajam Prezidentui būtų leista dalyvauti rinkimuose, naują balsavimo biuletenio pavyzdį VRK ketina į diplomatines atstovybes išsiųsti elektroniniu paštu, kad jos galėtų atsispausdinti reikiamą jų kiekį vietoje.