Sveikatos apsauga bus mokama


2008-09-19
BNS inf.
Sveikatos apsauga bus mokama

Prezidentas Valdas Adamkus teigia šios kadencijos Seime pasigedęs politinės valios dėl sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos ir ragina partijas imtis ryžtingų veiksmų.

Reikia privačių lėšų

Vakar vykusiame susitikime su parlamentinių politinių partijų atstovais V.Adamkus pabrėžė, kad įstatymai dėl aukštojo mokslo ir teismų jau svarstomi Seime, bet esminių permainų sveikatos apsaugos sistemoje nepavyko pasiekti.
Kaip žurnalistams sakė šalies vadovo atstovė spaudai Rita Grumadaitė, Prezidento įsitikinimu, į sveikatos apsaugos sektorių turi būti pritraukta privačių lėšų, nes akivaizdu, kad vien valstybės finansiniu pajėgumu nepavyks išspręsti medicininio aptarnavimo bėdų.

V.Adamkus palankiai įvertino tas partijų programines nuostatas, kuriomis būtų siekiama keisti sveikatos priežiūros paslaugų finansavimą, taikyti papildomą savanorišką sveikatos draudimą, didinti medicininių paslaugų sektoriaus konkurencingumą.

Prezidentas išreiškė viltį, kad partijų atstovai šias idėjas ir įsipareigojimus ne tik aiškiai pristatys per rinkimų kampaniją, bet ir imsis įgyvendinti naujame Seime.
"Didelius darbus valstybei ir žmonėms galima nuveikti tik bendromis pastangomis. Sveikatos apsaugos reforma turi būti ne dar vienas, o jau artimiausioje ateityje įgyvendintas pažadas", – V.Adamkų citavo jo atstovė spaudai.

Rengs reformų planą

Susitikime prezidentūroje dalyvavo sveikatos apsaugos ministras Gediminas Černiauskas, socialdemokratų, valstiečių liaudininkų, Liberalų ir centro sąjungos, Liberalų sąjūdžio, konservatorių, Darbo partijos, Naujosios sąjungos, "Tvarkos ir teisingumo" partijos atstovai.

Pasak Seimo Sveikatos apsaugos komiteto pirmininko konservatoriaus Antano Matulo, sutarta, kad pasitarime dalyvavusios partijos parengs bendrą tolesnės sveikatos apsaugos reformos priemonių planą, kuris toliau bus derinamas po spalio 12-ąją vyksiančių Seimo rinkimų.

Ministras G.Černiauskas, tarp pagrindinių sveikatos apsaugos sistemos problemų paminėjęs didžiules eiles sveikatos apsaugos įstaigose, nekultūringą elgesį su pacientais, nepakankamai kokybiškas paslaugas, sakė, kad reformos priemonių planas turėtų būti patvirtintas nacionaliniu lygmeniu, tikriausiai Seime.

Dalis paslaugų – mokamos

Tikimasi, kad parlamentas jau netrukus priims įstatymų pataisas, numatančias, kad gydymo įstaigos pačios nustatys kainas tų paslaugų, kurios nefinansuojamos valstybės. Nors ministras neprognozavo, ar įsigaliojus šioms pataisoms kainos didės ar mažės, jis pabrėžė, kad bet kuriuo atveju bus daugiau rinkos, mažiau biurokratinės sistemos.

Darbo partijos parlamentarė Dangutė Mikutienė žurnalistams akcentavo, kad svarbu visoms partijoms susitarti dėl adekvataus sveikatos apsaugos finansavimo ir aiškios reformos vizijos.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis sakė, kad būtina skatinti žmones draustis papildomu savanorišku sveikatos draudimu, taip pat suvienodinti privačių ir valstybinių įstaigų veiklos sąlygas.